Väder:

Växlande molnighet med övervikt på sol. Relativ sval, tidig morgon och måttlig SV som ökade till frisk framåt förmiddagen.

Vattenståndet låg på cirka 5-10 cm under.


 

 

19-05-24

 

Fredag

 

Illavarslande

 

 

Tror inte jag kan hitta ett bättre ord än rubrikens för att beskriva gäddans framtid här runtomkring Karlskrona.

Som idag började jag extra tidigt. Redan 05:47 tog jag den här bilden:

Som väl även den kan föra tankarna till att ur led är tiden; vi går mot en världskatatstrof av gigantiska mått. Snö i slutet av maj! Nej, värre än så, för det är aspfrön. Billions and billions and billions! Aldrig i hela världshistorien; ja till och med långt innan, har det förekommit så mycket. Not even close! Sad.
Eeh... Ja, jag följer med lite i amerikansk politik och lite påverkad kanske jag har blivit av retoriken. Men jag har aldrig sett sådana mängder någonsin. Not even close.

Jag antar att det är förra sommarens hetta som gett asparna en massa energi att sätta extra mycket frö. Detta är ju någonting som de flesta har uppmärksammat men kan vara bra att få dokumenterat. Men en sak tror jag inte man kan anklaga den ökande medeltemperaturen för och det är den minskade förekomsten av gädda här. Inte än i alla fall.

Jo, jag började som sagt tidigt idag. En i vanliga fall mycket bra sträcka. Under helt perfekta förhållanden. Vilket var orsaken till att jag tog mig dit förresten. Halvlä i ganska frisk sydvästlig vind, lagom lågt vattenstånd och helt rätt årstid. Och nu upprepades samma tråkiga scenario igen; inte en enda gädda. Ingen följde efter eller nafsade eller skrämde jag iväg när jag vadade. Det enda i fiskväg var några lekande näbbgäddor och en av dem som följde efter.  Den stora frågan är förstås vad det beror på. Det är inte lätt att reda ut när begreppsförvirringen är så stor. Jag sökte lite igen på nätet i ämnet och här är ett citat från en tidning:

"2016 beräknades fritidsfiskarna ha fångat cirka 32 500 gäddor i länet. Yrkesfiskarna landade i förfjol 44 ton, men i fjol endast 28 – och skarv och säl beräknas ligga bakom årliga ”uttag” på lite drygt 40 ton, grovt beräknat. Men även sportfiskare orsakar skador som kan leda till försvagning av bestånden, menar länsstyrelsen."

Citatet är nog från förra året. Det vän av ordning frågar sig är; vilka är fritidsfiskarna? Vad menar man med "fångat"? Hur ska man jämföra antalet gäddor med antalet ton? Hur kan man veta att säl och skarv tydligen enbart livnär sig på gädda? Och hur gick det egentligen med det ganska blygsamma förslaget från Länsstyrelsen att undanta ett mindra antal begränsade områden i Blekinge från allt fiske några månader, med början år 2019?

Nå, många svar kan man finna både på HaVs sajt och även Länsstyrelesen Blekinges. Så jag lämnar det därhän. Fast en sak är jag ganska övertygad om och det är att samtliga siffror inte är att lita på.

Moving on:
Det var nästan likadant på ställe nummer två. Perfekta förhållanden även om den här sträckan var lite kortare än den första. Till sist fick jag äntligen en gädda i alla fall. Och framför allt en tremendous, the most fantastic picture of all time! No one even close!

Eller för att uttrycka det mer normalt; en hygglig, årets första hoppbild. En klen men dock tröst. Både gäddan och bilden. Det blir väl så framöver att en gädda om dagen får anses som en lyckad fisketur och två som en fantastisk succé. Sad...

Lyckligtvis tillhör jag inte den kategori sportfiskare som helst vill ha en fisk på varje kast och visst är det så att ju färre fiskar man får, desto mer gläds man åt den man till sist (förhoppningsvis) får. Fast någont måtta får det väl ändå vara.

Suck, nu tvingas jag kolla upp något tungt spö med tillhörande sjunklina. Jepp, båtsäsongen är här. I alla fall är min båt sjösatt och motorn provkörd. Det blir vädret och då speciellt vindstyrkan som får fälla avgörandet vilken typ av fiske det blir nästa gång det beger sig. Suck igen, vid båtfiske går det tyvärr inte med #3-spö och flytlina. SAD...

 
Fiskejournal 2019
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2019-05-24 Gädda Det andra stället 2 Zilverzara Nej Ja Nej Vision Onki 7,6 fot AFTM 3 Flytlina Sol o frisk SV 09:45 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions