Väder:

Tät dimma hela morgonen och större delen av förmiddagen. Den lättade ställvis senare. Flera plusgrader. Svag till måttlig sydvästlig vind.

Fortsatt lågvatten ner till cirka 30 cm under.


 

 

18-04-05

 

Torsdag

 

Fina bilder men sämre fiske

 

 

Så är det ibland att det blir mismatch mellan bilder och själva fisket. Men det blev en, om jag så får säga det, närmast underbar fiskedag. Väder och övriga förhållanden helt perfekta.
Va, plusgrader, lågvatten och mildväder!

Jag brukar ju hävda att för mig är själva fiskandet viktigare än själva fisken. Fast någon måtta får det väl ändå vara!  Man kan ju inte driva den tesen in absurdum heller.
Men i mitt tycke, ett par bra naturbilder blev det:

Om nu inte mitt eget fiske blev så mycket att orda om, kan jag ju istället ägna mig åt andras.

 Jag såg att det skulle bli så kallat live-fiske på FishEco. Det aviserades där alltså. Och att det skulle ske här i Blekinge. Då blir jag ju lite nyfiken och kollade lite på det. Om jag fattar det rätt så ägde det rum som dagen efter jag själv var ute, alltså fredagen den 6 april. Det var Sussie och en till.

Nå, jag gick in och kollade nu i efterhand. Hon hade haft live-fiske en gång tidigare för tja, tre eller fyra år sedan? Då vadningsfiske och nu var det från flytring. Lustigt nog från ställen jag själv befiskat och kände igen bägge gångerna. Och lika lustigt nog, fick de inga gäddor alls. Inte vid någon av gångerna. Lustigt nog beklagade de sig högljutt över lågvattnet bägge gångerna. Som jag tycker är alldeles utmärkt.
Den här gången klagade de dessutom på att det blåste för mycket. Det kan jag hålla med om. Särskilt om man envisas att fiska från flytring. Vadar man är det vanligtvis inga problem med varken lågvatten eller hård blåst. Då går det lätt att anpassa sig och välja lämpliga ställen, tycker jag. 

Fast lite förvånad kände jag mig ändå att de inte fick någon fisk den här gången. Med viss förbehåll från min sida för jag tittade inte på varenda minut utan spolade fram lite då och då men av samtalet att döma var det så.
Men det är ju sådant som är så typiskt. När det gäller som mest är fisket som sämst. Ofta i alla fall. Och är det live går det inte att redigera heller eller ställa in i efterhand.
Om jag minns rätt, drabbade det även Nicklaus Baer för några år sedan. Eller han fick kanske en gädda till sist? Men lite pinsamt blir det för alla parter.

Det var något av en slump att vi inte träffades faktiskt. För just där i närheten händer det då och då att jag själv befinner mig.
Eller inte. För om jag kom och gick och upptäckte att det var fullt med folk och flytetyg där jag tänkt fiska, hade jag nog bara vänt på klacken och gått därifrån. Fast några som fiskat från flytring häromkring har jag aldrig stött på eller sett någon gång. Vad jag kan komma ihåg i alla fall.

Nå, jag vet ju själv hur osäkert fisket är. Eller kan vara. Inte minst nu under våren bara dagar från att isen försvunnit. Och inte minst idag för egen del.

Hade någon frågat mig om hur många gäddkontakter jag trodde jag skulle få idag efter att ha konstaterat de yttre förutsättningarna, skulle jag nog svarat att tja, 15-20 kanske och landat kring 10?
Nu blev utfallet istället fyra kontakter och en landad:

Så det var ju tur jag inte hade någon följebåt full med filmare, regissörer, folk med mikrofoner på en lång stång, redigerare och sändare eller hur det nu går till det här med live-fiske.

En samvetsfråga; skulle jag själv fått fisk där, samma dag, samma ställe och med samma förutsättningar som Sussi & co hade? Hm... Svår fråga... Jag kunde inte riktigt se exakt hur det blåste men troligtvis hade jag nog inte valt den sträckan den dagen om jag skulle ut och fiska. Men om?
Ja, jag tror faktiskt det för jag känner mycket väl till området i minsta detalj. Men bara om jag fick vada förstås. Och givetvis använda mina egna grejer. Vi har lite olika uppfattningar om vad som man bör använda för utrustning vid gäddflugfiske, Sussi och jag. Eller "bör" är kanske fel ord för var och en får givetvis använda vad denne vill. Däremot tycker jag det är lite fel att ständigt hävda och lära ut att man "måste" ha supertung utrustning med jättekrokar och megatunga flugor för att lyckas. Det finns alternativ.

 


Fiskejournal 2018
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2018-04-05 Gädda Ett i vanliga fall bra ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Dimma o måttlig SV 12:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions