Väder:

Mulet och 6-7 plusgrader. Hård sydvästlig vind.

Lågvatten ända ner till minus 45 cm!


 

18-01-24

 

Onsdag

 

Lågvattnets Dag

 

 

Efter ett par veckors vinterväder och jobb gick det äntligen att komma till nere vid kusten. Under natten skedde ett fantastiskt, får man kalla det, väderomslag. Från kring nollan och en del snö till rena vårvärmen. Och inte minst ett sådant lågvatten att jag inte upplevt det på ett par år.

När jag var här för några veckor sedan svallade högvattnet över den här bryggan. Nu stod jag torrskodd flera meter utanför densamma:

Nu kan det förstås ha varit lågvatten några gånger under de senaste månaderna men då kan jag ha varit förhindrad att fiska av sociala skäl. Men så här lågt blir det väldigt sällan.

Nu är det absolut inte så att lågvatten i sig är en garant för fler och större gäddor men en förutsättning för bättre fiskande är det definitivt. Det vill säga en massa nya ställen öppnar sig, man kan vada bättre, man slipper frysa och allt känns trevligare helt enkelt.

Fast jag slapp ju inte undan en sydvästlig kuling förstås. På vägen ner mot kusten kände jag mig en aning orolig för om det låg is kvar i vikarna än. Det var det plus snön som gjort att jag avstått från att försöka några gånger tidigare. Visst, de större vägarna plogas men kanske inte de småvägar eller där jag brukar ställa bilen nere vid kusten.

 Men idag var det fritt fram när det gällde isfritt och att kunna ställa bilen var jag ville.  Även om det knappt var lä i lä.

Gäddorna jag dock fick var visserligen ännu mindre än till och med jag själv brukar få men vad spelar det för roll? Huvudsaken var att jag kunde genomföra en dags fiske. Eller tyvärr, endast en halv dags för jag hade en tid att passa så jag fick hålla mig på ett ställe.

Hade flera efterföljare och någon som lossnade. Till skillnad mot mig var gäddorna också väldigt köldstela och lät sig villigt ledas fram till avkrokningen.

Lika plötsligt som överraskande stack den här upp huvudet bara cirka 15-20 meter ifrån mig:

Men när jag väl fick upp kameran hade den dykt och kom upp igen en bra bit ifrån mig.

Så fort jag ser säl eller skarv kommer jag att tänka på respektive debatt. Att sälen förmodligen gör sitt bästa för att käka upp mina gäddor är svårt att argumentera emot. Men lyckligtvis är det enbart under vintermånaderna jag ser en och annan säl inomskärs. Ja, självklart reagarar jag instinktivt och känslomässigt att "Stick härifrån! Bort med dig! Låt bli mina gäddor!" Förnuftsmässigt och så här i efterhand inser jag att den har måhända betydligt större rätt till dem än jag själv. Fast lite får jag tvinga mig själv att tänka så!

Trots att jag ser skarv betydligt oftare och i större antal, stör dem inte mig hälften så mycket. Jag menar, dem har jag ju sett ända sedan jag kom hit i mitten av 70-talet. Och att främst de stora gäddorna har minskat i antal kan jag ju inte gärna skylla på dem. Skarven tar allra mest småfisk. Vilka som tar de stora gäddorna har jag ingen aning om. Kan det vara de som lägger nät i lekvikarna om våren tro?

Att jag märkte av färre gäddor idag på det är området än vanligt vet jag inte vad det berodde på. Kanske det extrema lågvattnet kom lite för plötsligt för gäddorna? Att de i panik flydde ut på ännu djupare vatten? Eller att nu i januari är det extra knepigt att veta var de håller till? Att de när det är bara ett par plusgrader i vattnet föredrar djupare och kanske lite varmare vatten?

Men när jag fiskat färdigt och skulle gå tillbaka till bilen, vadade jag mig tillbaka. Jag brukar det just för att kolla om det står gäddor supergrunt. Det är alltid kul att skrämma ut dem. Och även idag lyckades jag med det så alla gäddor hade definitivt inte gått på djupet. Jag såg en del stora virvlar och en svallvåg på hastig väg ut och bort ifrån mig.

Dagens stora behållning, förutom att det kändes skönt att äntligen kunna fiska förstås, var att uppleva en dag med superlågvatten. Som nog tyvärr blir kortvarigt. Först flera dagar med i huvudsak ostlig vind som dränerat Östersjön måttligt. Så hastigt omslag till sydvästlig kuling så allt resterande vatten skjutsas upp till Bottenviken.

 


Fiskejournal 2018
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2018-01-24 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 09:30 Nej
2018-01-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:00 Nej
2018-01-24 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:30 Nej
2018-01-24 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions