Väder:

Bägge dagarna: Friska till hårda ostliga vindar. Mulet och regn.
På fredagen med snöinblandning.


Onsdagen högvatten kring 40 cm plus och idag bara på 30-35 cm plus.

Bägge dagarna 2-3 plusgrader.

 

 

 

18-01-12

 

Fredag

 

 

Bistra dagar

 

 

 

Men så här i januari får man vara tacksam över att det ändå går att bedriva fiske. Och det är jag, tro inte annat även om jag i förrgår, onsdags gick bom. I det numer normala vattenstådet, högvatten, regn och någon plusgrad. Fast en hel del förvånad kände jag mig i alla fall över att det var så fisktomt. Tack vare den ostliga vinden öppnade sig en del nya ställen i lä. Där jag verkligen trodde jag skulle få flera gäddor. Nu fick jag bara två, tre tveksamma nafs och virvlar.

Jag undrar just hur ofta de (SMHI, antar jag) räknar om medelvärdet på normalvattenståndet. Det finns inget normalvattenstånd i Östersjön för det första. Eller det är bara ett statistiskt medelvärde på något matematiskt sätt. Men för år 2017 måste det ligga högre än tidigare år, helt klart. Men hm... Nu börjar det bli jobbigt... Det kanske bara är här i Karlskrona det legat så högt så pass länge?
Nej, jag tror det gäller hela Östersjön att den varit överfull pga de ständigt friska vindarna från väst- sydväst.
För tillfället, just nu råder det ostliga vindar och håller de i sig ytterligare några dagar bör vattnet sjunka undan rejält.

Därför satsade jag redan idag, fredag, på en ny fisketur. För lite hade vattennivån sjunkit och jag slapp vada alltför djupt.  Fiskandet gick lite bättre i och med det och även själva fisket eftersom jag kunde landa två gäddor.

 Fortfarande kör jag med samma beväpning som bilden visar. I klädväg har jag utökat med ett extra par långkalsonger och ett par tunna strumpor utöver de tre par tjocka sockor jag hade från början. Det funkar utmärkt och jag håller värmen hyggligt. Ibland har jag faktiskt funderat på att skaffa tockna däringa elektriska kalsonger som ska va så bra. Men så kom jag att tänka på att vad händer om vadarna plötsligt börjar ta in vatten?
Jo, kortslutning, blixtar och gnistror, kokande vatten och ångbildning! Det har man ju sett på filmer när de slänger ner en lampa i ett badkar! Så jag tror jag avstår.

 

Det kanske framgår lite på bilden att vattnet är lite gulbrunare än det brukar vara så här mitt i vintern. Under sommaren och kanske fram i september är vattnet rent allmänt lite opalescent, lite gröngrumligt liksom av alger. Nu menar jag inte algblomningen för då kan man tala om rejält grumligt vatten. Någon riktig sådan var det förresten inte i somras vad jag märkt eller kommer ihåg. Men när vattnet kyls ner sådär fram i oktober faller algerna till botten, döda och vattnet blir kristallklart. Men nu är det de höga flödena i åarna som ger den här kulören. Som jag annars brukar se i mars, april under snösmältningen.

Annars finns precis inget att rapportera från mitt fiske idag vilket kanske inte så många blir överraskade av. När jag vadade mig i position skrämde jag dock ut en hel del gäddor som stod nära land.

Däremot går det bra att kommentera nya lagar och förordningar som är i antågande. Nu ska det tydligen tas krafttag för att... För att...? Ja, hm... Nej, jag vet inte riktigt.
I alla fall är det meningen att fritidsfiskare kanske ska rapportera in sin fångst till HaV. Fast än vet ingen hur det ska gå till, om det gäller dödad fisk, vilken eller vilka fiskarter det ska gälla, hur det ska kontrolleras, vad syftet är, vad "fritidsfiske" egentligen innebär osv. Vi får väl se längre fram vad det blir av det.
Likaså mer lokalt, här i Blekinge vad det blir eller om det blir några lokala förordningar framöver för att säkra gäddbeståndet.

En lågoddsare blir att det är den här fågelns fel alltihopa:

Den brukar få skulden för det mesta. Jag läste till och med att någon starkt misstänkte den för att orsaka den här tiaminbristen som antas ligga bakom både fisk- mussel- och fågeldöd.

 


Fiskejournal 2018
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2018-01-12 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:00 Nej
2018-01-12 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions