Väder:

Minusgrader under natten hemma. Vid kusten ett par plusgrader. Mulet med solglimtar och hård sydlig vind.


Högvatten kring 40 cm plus.


 

 

17-12-30

 

Lördag

 

Årets sista fisketur

 

 

 

Illa ställt är det ute i världen när man måste ha vadarbyxor för att ens kunna ta sig ner till stranden!

Ja, en del stigar är så vattenfyllda att det räcker en upp till knäna. Detta på öar där det väldigt sällan ens regnar. Bra för grundvattnet är det i alla fall. Man kan lätt tro att det är det myckna regnandet som även gör att det nära nog är konstant superhögvatten. Jag vet att det finns folk som tror det faktiskt.
Eller att det beror på klimatförändringen och att polarisarna smälter.
Men så är det inte. Jo, möjligtvis indirekt men det är inte så lätt att veta. Det är skillnad på klimat och väder. Men jag har nog inte upplevt en så långvarig period med mer eller mindra ständigt högvatten.

Men jag minns att jag klagade ganska högljutt över högvattnet, få se...? Jo, tror det var 2001 under min novembersemester då.

Men, tänker jag också, varför kan det inte någon gång vara antingen svag vind eller superhögvatten? De här sista månaderna har det ju varit både superhögvatten och sydvästlig eller västlig kuling. Enkelt; för det är vindarna som styr vattenståndet.

Idag hade åtminstone vinden vridit sig en aning så den var rent sydlig vilket var jättebra. Då blev det lä vid en bra sträcka som jag ivrigt körde till och befiskade:

Och fick mig i alla fall en fin och fet trekilosgädda och några virvlar och hugg utöver det. Men högvattnet tvingade mig till reträtt i förtid. Det är inte kul att tvingas vada med vattnet upp över midjan långa stunder. Och mitt mål med fisket är just att ha kul. Eller åtminstone att det är uthärdligt.

Hm... Ska jag göra en sammanställning av årets fiske? Nä, jag tror jag besparar eventuella läsare det.

Men eftersom mitt Access är hyggligt nog att summera antalet fiskar kan jag nämna att det blev 365 stycken. Dra väck tre regnbågar och en id så återstår alltså Hm... Vänta lite...? Jo, 361 gäddor. Inte särskilt mycket. Och inte särskilt stora. Ingen alls faktiskt. Skulle tro det är första gången på sådär 55 år. Stor gädda = >5 kilo. (Jag försökte leta reda på tecknet "större än eller lika med" men hittade det inte). Kanske inte 55 år i följd och jag har inte gått igenom alla gamla fångstjournaler. Men några år på 70-talet när jag flugfiskade (på traditionellt sätt) som värst kan jag ha försummat gäddfisket lite grann, det är inte omöjligt.

Varför det gick så dåligt i år skyller jag helt fräckt på vädret. Dels den blåsiga sommaren som hindrade mycket båtfiske och så nu större delen av hösten och fram till nu, högvattnet.

Suck och attan också! På grund av att det är så tråkigt att hålla på och skriva om det dåliga fisket och högvattnet ligger jag efter. Kom just på att det är för sent nu att avisera årets absolut bästa och allra mest utslagsgivande fisketävling. Den fetsjukaste, megavärsta fisketävlingen av dem alla! Just det; vem får första flugfångade gäddan år 2018.

Eftersom jag inte gått ut och påmint om den får den tyvärr ställas in. Om det mot förmodan finns någon i alla fall som satsat på det får ni gärna komma in med era bidrag. Men det är lönlöst. Jag har förmodligen redan vunnit. För nu när jag lägger ut det här tråkiga högvattensdaboksbladet är det redan den 2 januari.

Det om nyårsdagens fiske dröjer några dagar till.

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-12-30 Gädda En läsida 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o S kuling 10:30 Nej På en bild tagen med lite zoom så det ser större ut.

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions