Väder:

Stundtals styv kuling i sydvästlig riktning. Regn i varierande intensitet hela min fiskedag. 3-4 plusgrader. Som igår flera minusgrader.

Vattenståndet i snabbt sjunkande under natten. Normalt till cirka minus 10 cm under tiden jag var ute.

 

 

17-12-03

 

Söndag

 

 

 

 

Kanske var det förra gångens alla fina regnbågar som trots allt, fick mig att insprireras att ta en tur till Klubbvattnet. För att fiska äkta regnbågar. Jag hade faktiskt ambitionen när jag åter gick med i sjön för i år att verkligen försöka åka dit då och då. Visst, jag var där två gånger i somras; bägge med alldeles för hårda vindar. Fick inte ett napp. Men, tänkte jag, jag skulle ändå uträtta något ärenden nu, den här dagen, så varför inte ta en vända bort till Klubbvattnet när jag ändå måste ta ut bilen?

Packade ihop lite grejor, på med mycket kläder och så iväg. Men det var bara det att under natten hade det varit några minusgrader och på vägen dit kom jag på att kanske sjön är isbelagd? En annan sjö jag kör förbi var det i alla fall... Inte bra. Men på dagen var det ett par plusgrader och mulet så kanske det skulle gå ändå?  När jag kom dit; det är en bit att köra, låg det kvar ett tunt lager is på halva en sidan bara. Så visst gick det att fiska:

Men inte att få någon fisk. Inte jag i alla fall. Det började småregna och kallt var det. Men i motsats till när man vadar behöver man inte frysa när man fiskar landbaserat så det var inga problem. Men jag tycker det känns så ovant att stå på en brygga och kasta. Det känns så högt. Obekvämt på något sätt...

Och sjunklinan ville inte sjunka. Och vilken fluga ska man egentliga ha så här på senhösten? Myggpuppa?
 Men till skillnad mot i somras såg jag i alla fall ett par vak. Men mitt ute i sjön. Nä, hade inte tålamod tillräckligt kanske. Gick väl runt sjön och testade med både flyt och sjunk utan resultat. Så i Klubbattnet lär det stå en nolla i fångstprotokollet för i år för min del.

Nä, tacka vet jag gäddflugfiske. Som idag var jag ju helt enkelt tvungen att passa på. Lågvatten minsann! Visst, söndag, storm, kuling och ständigt regn. Men vädret neutraliserade fullständig hotet av fullt med folk överallt ute i naturen en söndag. Det enda jag såg i den vägen var två tappra hundpromenerare och en joggare.

Själva fisket blev ganska trevligt. Även om jag körde fel. Eller valde lite fel. Eller bedömde vindriktningen lite fel. Först hade jag nämligen bespetsat mig på det Nya Stället som jag befiskade för ett par månader sedan var det nog. Som jag gärna ville återvända till vid låg- eller för all del normalvattenstånd. Även lämpligt vid alla vindriktningar utom ren västlig vind. Och när jag kom in mot stan kollar jag alltid på alla flaggor och vimplar som det finns mängder av vid bensinmackar, bilvaruhus, prylmarknader och hamburgerhak. De signalerade just ren västlig vind fick jag för mig, trots att det skulle vara sydvästlig. Så jag tog av åt ett helt annat håll och valde en helt annan plats.

Nå, det gjorde absolut inte så mycket för det bara vimlade av ställen jag inte kunnat befiska på månader. Och när jag väl kom fram, upptäckte jag att SMHI hade helt rätt; det rådde sydvästlig vind.

 Med storm i byarna är man tvungen att hålla till i lä. Men det blev stundtals ändå svårkastat. Rätt som det är kan det dråsa ner en ordentlig vindkörare rakt uppifrån som ett lass tegelsten och ta med sig linan i bakkastet och trassla till den ordentligt. Eller framkastet hamnar någon helt annansatns än man siktat. Men överkastet ligger åtminstone kvar på sängen.

Nå, det är hanterbart. Det blir lite fler vindknutar bara.

De flesta gäddorna höll bra klass också.

Men när kommer femkilosgäddan? Eller sjukilosgäddan? Snart tror jag.

Nu får man förstås räkna med en eller flera veckors riktigt vinterväder och därmed fiskeuppehåll. Min definition därvidlag är isbildning och minusgrader hela dygnet. Störst är risken månadsskiftet januari till februari men ingen vet på förhand hur och när det blir.
Men då har jag ett par projekt jag kan hålla på med. Det ena är att äntligen komma igång med Zilverzaran - the Movie. Göra en flugbindningsvideo helt enkelt. Det andra är att förbättra mitt Fiske-CV. Främst med en hel del gamla fiskebilder jag fått fram genom att scanna av en massa gamla dia-bilder och lägga till.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 10:00 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 10:50 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 11:00 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 11:45 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 12:00 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 12:15 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 12:45 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 13:00 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 13:15 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 13:20 Nej
2017-12-03 Gädda Lästräcka inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o SV kuling 13:25 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions