Väder:

Väldigt växlande. Växlande molnighet med ett par hagelskurar och därmellan sol. Många svarta moln.

Frisk till hård, iskall nordostlig vind.

Lågvatten på cirka 10 cm minus.
 

 

17-05-08

 

Måndag

 

Fortsatt osäkert fiske

 

 

 

Eller "Inga näbbgäddor här" eller "Vackra himmelsvyer".

Detta är tredje fiskeförsöket nu i maj. De två förra var ännu sämre än idag om möjligt men det är bara att konstatera att en gång gick jag helt bom. Visst, då körde jag bort till Ronnebyfjärden där det så här års faktiskt finns chans till fyra (4) olika fiskarter med samma fluga. Men där jag under de senaste åren knappt ens fått en enda. Här pratar vi förstås havsöring, regnbåge, näbbgädda och vanlig gädda. Där fick jag varken hugg, nafs, virvel eller efterföljare. Jag skrämde inte ens ut en enda liten gädda när jag vadade.

Att det är dåligt gäddfiske för mig nu på sistone beror nog på en kombination av väder och att det rent allmänt är svårt att hitta gäddorna nu. Så har det varit i alla fall för mig en del vårar. Vad gäller näbbgäddorna var det så förr att de så gott som alltid var på plats första maj. För länge sedan, 30-40 år sådär, kom de i enorma stim och täckte om inte hela havet så åtminstone i varenda vik med sitt lekbeteende och följde efter och nafsade i flockar på så gott som varenda kast. Så började de minska i antal under många år. Och i sådår, fritt ur minnet, var de så gott som helt borta i en fyra, fem år. För att så smått börja återkomma de allra senaste åren. Men som sagt, i år har jag ännu inte sett till någon. De brukar inte påverkas så mycket av vädret men just nu är det ju extremt kyligt med nordliga och ostliga vindar i kulingstyrka nästan varje dag. Utom förresten i lördags när det blev kortvarig högsommarvärme.

Mycket dramatiskt himlaspel idag:

Jag har förresten båten i sjön sedan ett par veckor men har inte ens varit ute och provkört den.

Jag såg förresten reklam från någon redskapshandlare för någon vecka sedan att nu är näbbgäddorna här och rekommenderade ett nytt sorts bete. Nämligen en silkesmask. Nämligen en bit silkestyg. Där näbbgäddan skulle fastna med tänderna och följa med upp utan krok. En sympatisk tanke och fiskesätt. Men det är inte nytt här på gagnekulla.net inte.
Det hade jag uppe här på 80-talet. Eller möjligen början av 90-talet. I alla fall när mina förråd av strutsherl började sina och jag experimenterade med annat material. Olika typer av garner. Mohair bland annat. Då jag märkte att ibland följde gäddan med upp utan att kroken fått fäste. Just för att garnet trassalade in sig i gäddtänderna. Jag spånade lite om jag enbart skulle använda garn utan krok. Men avstod för jag vågade inte riskera att missa någon stor gädda pga det. Plus att garn är ganska tungt. Tror det var då jag mer och mer övergick till syntetfiber av olika slag som också började komma då.

Jag får även bekräftat från SMHI att det här är det kallaste och värsta majvädret i mannaminne här i söder. Om det nu beror på det att jag bara fick två gäddor idag. Det har inte ens varit läge att prova på det äkta flugfisket uppe i Klubbvattnet än. Jag får väl ta mig i kragen och köra dit när det blir lite äkta vårvärme. Det stod ju en hel del om den klassiska mayflyen, Ephemera Vulgata och Danica i Svenskt Fiske härförleden. De latinska namnen kommer jag ihåg från just 70- och 80-talet när man var riktigt flugfiskenörd och noga studerade den litteraturen. Kan tänka att de väntar på att kläckas nu men att även de väntar in lite mildare vindar och frostfria nätter innan de sätter igång.

Tja, det blev i alla fall en halvtaskig bild på en gädda idag:

Jag började utomskärs där jag fiskade i halvlä och fick väl de här två inte det minsta märkvärdiga gäddorna men det märkliga var att inomskärs, vid ett tiogäddsställe i vanliga fall, inte fick en enda.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-05-08 Gädda Utomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk NO 08:30 Nej
2017-05-08 Gädda Utomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk NO 10:00 Nej På bild

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions