Väder:

Minusgrader tidigt på morgonen. Klart vid kusten och sol.

 Frisk till hård sydvästlig vind.


Vattenståndet låg på cirka 10 cm plus och steg något under dagen.
 

 

17-04-25

 

Tisdag

 

Osäkert fiske

 

 

 

Så har det varit nu en period för mig. Kanske har det berott på en kombination av dåligt fiskeväder och att gäddan brukar vara on the move nu under våren? Det är bara att konstatera att jag varit ute två gånger som måste betraktas som rena fiaskofisket. En gång fick jag bara en gädda och sist jag var ute inte ett hugg. Och det var ändå på Torhamns Udde. 

Här en bild på ett lite mer ovanligt strandfynd:

Något slags surfingbräda, är min gissning.

Dagens fiske såg till en början ut som det också skulle gå ganska oförmärkt förbi. Nu är den absolut bästa tiden för havsöringsfiske, helt klart. På den tiden jag satsade ordentligt var sista halvan av april den absolut bästa. Kom jag bara ut på de bästa ställena, med båt då förstås, var man garanterad öringkontakt. Därför tänkte jag att jag testar väl ett öringställe till att börja med. Och kanske gäddorna börjar hitta ut dit också vid det här laget?

Men där ute var det ganska bistert. Det blåste som attan och lite högvatten. Visst var det lä men allt kändes fel. Hade vandrat och delvis vadat en lång sträcka och fiskade mig inåt och tillbaka. Utan någon som helst känning och det gjorde mig uppriktigt sagt inte det minsta förvånad. Jag tänker att havsöringsfisket häromkring rent objektivt sett måste ha försämrats ordentligt. Då, när jag gick all in, räknade jag med så där cirka 5 havsöringskontakter på 1 landad fisk. Det vill säga det var efterföljare och tveksamma nafsningar mest. Nu har jag nog inte observerat en enda säker havsöring på 4-5 år minst. Jag har även gjort nätsökningar på Karlskrona + havsöring men inte hittat mycket. Kanske är havsöringsfiskarna ännu hemlighetsfullare med sina ställen än jag själv och andra gäddfiskare?

Men så allra längst in fick jag ett hugg. Eller HUGGET!

En riktigt rejäl och fantastiskt stark gädda. Och visst var det en gädda trots att jag för en kort stund försökte inbilla mig att det kunde vara en havsöring i femkilosklassen. För den drog som attan! Slirbromsen om inte precis skrek så knarrade en bra stund flera gånger. Men de tunga, ganska långsamma knycken skvallrade alltmer att det måste röra sig om en gädda.
Men det tog i sammanhanget lång tid innan jag ens fick syn på den. Innan jag gjorde det, tänkte jag faktiskt 8-10 kg!

Så besviken jag blev när jag till sist upptäckte att så märkvärdigt stor var den nog inte. Men all respekt till den gäddan!

Men fy vilken dålig gädd-selfie det blev:

Men då ska man komma ihåg att jag nyss fiskat upp kameran på sitt stativ från havets botten. Suck, vi ensamfiskare har det inte lätt...
Allt ska skötas med en hand. När jag gjorde klar kameran, tryckt på avfyrningsknappen, försökte greppa gäddan, blåste kameran ner från stenen och ner i vattnet. På cirka en halvmeters djup. Det var bara att sticka ner hand och arm med flera lager kläder och treva efter den på bottnen. Göra om hela proceduren och hoppas på det bästa. Tur den är vattentät. Eller inte tur utan ren förtänksamhet från min sida. Jag kunde inte få fram en bit papper ur någon ficka och torka av linsen heller för under tiden blev gäddan allt mer otålig och ville därifrån.

Efteråt, när jag lossat den och den med en svordom simmat därifrån, kom jag på att jag inte gjort en ordentlig uppskattning av vikten. Den var inte särkilit lång men väldigt massiv så jag nöjde mig med att boka den till 4,5 kg. Det blev dagens absoluta höjdpunkt och väl värt de händelselösa timmarna både före och efter.
Ja, för när den sträckan var färdigfiskad körde jag inåt för att få mig ett tiotal gäddor på gamla välkända ställen. Men där var det så gott som helt tomt. Fick bara en enda på den sträckans absoluta höjdpunkt.

Jag läste förresten i olika media att det yrkesfiskas väldigt mycket gädda här omkring. I och omkring lekvikarna. Under lektiden. Det har ökat jättemycket de senaste åren. Och faktiskt nämns även det utbredda tävlingsfisket här. Olika intressenter är bekymrade. Det har varit någon konferens på Länstyrelsen om det.
Kan det bero på att det basuners ut från kommunen och turistnäringen att här i Karlskrona finns världens bästa gäddfiske? Åh, så mycket gädda här finns! Bara kom hit och dra gädda; här finns hur mycket som helst! Gärna hundratals tävlingsfiskare flera gånger om året. Gärna en deltävling i veckan! Allt för att dra in lite pengar till kommunen och de olika näringsidkarna.
Fast jag läste inte om någon lösning på problemet att allt flera fiskande av olika kategorier ska samsas om samma bestånd av gädda. Som till exempel ett förbud mot nätfiske under lekperioden. Jo, det nämndes men inga beslut togs vad jag vet.
Eller hur man ska kunna njuta av en ostörd naturupplevelse när, med en lätt överdrift, horisont och stränder täcks av alltfler fiskande.

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-04-25 Gädda Ställe ett utomskärs 4,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk SV 10:30 Nej På två bilder
2017-04-25 Gädda Ställe två inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk SV 13:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions