Väder:

Kylig morgon och klart. Fortsatt soligt hela dagen.

Tidigt en ganska frisk, nordostlig vind.

Högvatten på cirka 20 cm plus.
 

17-03-28

 

Tisdag

 

Helt enligt plan

 

 

Jepp, idag hade jag bestämt mig för att inte få så många mindre gäddor men en stor.

Kan man verkligen göra det? Och i så fall hur?

Jo, först och främst genom att välja rätt ställe. Men visst är det också så att planen mycket väl kunde ha gått i stöpet. Undvika smågäddor är ganska lätt. Det är bara att bege sig lite längre ut och undvika en del inre vikar. Som den jag befiskade sist. Där många gäddor samlar sig för som jag hela tiden förut trott, inför gäddleken. Men enligt de senaste forskarrönen leker ju även de allra flesta bräckvattenslevande gäddorna i sötvatten. En rimlig hypotes blir då att de likt charterresenärer i en vänthall, inväntar en guide som ska leda dem upp för närmaste å i samlad tropp. Alltås gäddorna, inte charterresenärerna. 

Så tillkommer sillen. Kanske en del gäddor hellre väljer att käka sill framför andra nöjen, vad vet jag? Någon sillexpert är jag inte men jag litar på dem som gärna befolkar vissa broar och vägbankar med sina haspelspön, spannar och plastpåsar. Där de finns, finns även sillen. Antar jag.

Därför valde jag en långgrund sträcka i närheten av en sådan plats. Även lämplig i högvatten men kanske inte i rent solsken. Men en massa smågäddor slapp jag ju vilket var ett av delmålen idag.

Länge såg det ut som om jag skulle missa det huvudsakliga målet men till sist satt den där:

En som jag med gott samvete bokade till 4 kilo. Tyvärr fanns inget utrymme för en gädd-selfie. Kolla mina fötter längst ner.

Om den var fet på grund av rom eller sill vet jag tyvärr inte. Än en gång greps jag av en osund önskan att döda och sprätta upp gäddan för att kolla! Men det är klart att jag inte gav efter för den imulsen. Efteråt ville jag även ha reda på hur lång den var. Absolut tror jag den kvalade in på Gäddfajtens nedre gräns på 75 cm. Kom på att återupprepa något jag gjort på ett par äldre spön. Göra några mätpunkter på det och så lägga spöet längs med gäddan för att få en snabb och förhoppningsvis ändå ganska exakt måttangivelse. Fast då enbart för privat bruk. Jag inser ju att det inte kan godkännas i tävlingssammanhang. Reglerna där är stenhårda för går det att fuska gör folk det. Särskilt om det gäller pengar. Och även ära. Extra mycket om det både gäller pengar och ära!
Det finns folk (fanns i alla fall) som fick upp stora gäddor på olika sätt under året, la dem hela i frysboxen och när det var tävlingsdags, tog ut dem och tinade dem och fotograferade dem.

Oj, så långt det var mellan huggen idag. Visst, självvlalt men i alla fall. Detta kan man ta som bevis för att människan sällan är nöjd. Få se...? Jo, jag tror till och med att det bara blev tre närkontakter och tre landade gäddor idag. Inga andra hugg, efterföljare eller ivägskrämda gäddor.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-03-28 Gädda Nära ett sillstråk 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NO 09:50 Nej
2017-03-28 Gädda Nära ett sillstråk 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NO 10:15 Nej
2017-03-28 Gädda Nära ett sillstråk 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NO 11:30 Nej På bild

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions