Väder:

En frisk ostlig vind som rått nu några dagar. Cirka en plusgrad. Mulet.

Vattenståndet kring normalt.
 

17-02-05

Söndag

 

På sista kastet!

eller

En gäddklump

 

Eller varför inte den nästan revolutionerande rubriken vad gäller mitt fiske: Jag provar ett nytt ställe.

Jag brukar undvika att fiska på söndagar men, tänkte jag, här gäller det att passa på innan vintern kommer tillbaka. För det hotar den med. Redan ven den friska, iskalla ost-nordostliga vinden och det var snöglopp i luften, särskilt på eftermiddagen.

Det nya stället var en sträcka jag befiskade några gånger i somras där jag tänkte att där ska man nog utforska under vadningssäsongen. Så varför inte prova idag? Just för att det var ostlig vind borde det vara lä där och det fick avgöra. Men det är jätteskillnad att glida runt i en båt om sommaren och snubbla, snava och klättra omkring bland klipphällar, skravelsten och taggiga buskar på vintern. Det är också besvärligt när man inte vet hur djupt det är en bit ut.
Det gick så där...

Men det var en början och området såg lovande ut och jag kunde komma till och göra några kast både här och där. Hade ett hugg av en ordinär gädda men I'll be back. Och då kanske från en annan utgångspunkt. Men lite kul var det för det där med att hitta och utforska nya ställen är en av mina svagaste punkter.

Allt vandrande och klättrade hit och dit för att ta mig fram i naturen höll mig varm men någon fisk gav det inte. Ibland när folk, mest av artighetsskäl, frågar om jag fått någon fisk, brukar jag svara att för mig är inte fisken det viktiga utan det är själva fisket. Och det är så gott som helt sant. Och efter de här timmarnas strapatser var det faktiskt inte hugg och fisk jag ville ha utan en sträcka i lä med slät botten, lätt att vada och hyggligt skyddad mot vinden.
Gick därför tillbaka till bilen, stuvade in mig och körde en bra bit. Väl framme konstaterade jag belåtet att jepp, det tilltänkta området låg helt i lä. Efter en medellång promenad var jag framme och vadade ut. Jag såg fram mot en lungn period med en och kanske till och med annan gädda.

Jag har ju använt uttrycket "gäddklump" då och då under årens lopp och det är ett fenomen som inträffar på vintern att där är det tomt, där är det tomt, där är det tomt men där... Där verkar traktens samtliga gäddor samlat sig! Varför har jag ingen aning om. Tror inte det har med vårens lek att skaffa.

På de tre första kasten följde det efter, högg, plaskade och virvlade det som attan! Ingen fastnade dock just där för där var det inte ens vatten upp till knäna. Men sedan trillade de in en efter en. Här den dåtills största:

Jag hade kontakt med fisk på så gott som varenda kast ett bra tag. Var det fantastiskt? Var det kul? Var det sjukt grymt?
Nä, det blev för mycket. Och i längden för kallt. Hela tiden fick man hålla på att blaska i vattnet med vänsterhanden för att försöka få in det rätta (gäl)greppet så man kunde lossa dem. Så efter dryga halvtimmen gav jag upp. Och lita på att jag slet väck flugan när jag såg en plogvåg som hotfullt närmade sig den! I alla fall när jag trodde det var den typiska tvåkilosvågen. Visst hoppades jag på att en ordentligt stor gädda skulle befinna sig i närheten och komma och schasa undan alla de mindre. Men det hände förstås inte.

Jag vadade iland och gick iväg till en annan sida inom området för att få vara lite i fred. Fast där visade det sig att där fick jag vara alldeles för mycket ifred. Där fanns inte en enda gädda. Aldrig får man vara helt nöjd tydligen. Eller har man för stora krav på tillvaron?

Nå, det började närma sig hemdags för idag hade jag börjat extra tidigt. Vilket i och för sig inte är så där jättetidigt men dagarna blir ju märkbart längre nu.

Okej, jag går väl tillbaka dit fast en bit längre bort och gör några kast där, innan jag vevar upp för idag, tänkte jag. Gjorde så och på sista kastet minsann, fick jag årets största gädda:

Och tillika en mycket lyckad gädd-selife på densamma. Jag bokade den till fyra kilo men säkert var den ett par hekto tyngre. Så noga är det inte. Och visst slutade jag fiska där med tanke på att jag för ett par gånger sedan använde rubriken "På första kastet".  Men jag skulle ändå avbryta ungefär då.

Det blir en fin avslutning för nu lär det dröja ett par veckor innan nästa fiske. Mycket riktigt kom vintern tillbaka med mycket snö och flera minusgrader. Nu när jag skriver det här några dagar efteråt, bara fortsätter vintervädret. Men vi behöver mycket snö för det är ju väldigt torrt i markerna här i sydöstra hörnet av Sverige så jag ska inte klaga. Och inte minst borta i nordöstra Skåne, i Degerbergatrakten...

Istället kan det bli tid över till ett annat projekt som gäller fiske. Jag har nämligen låst upp, kan man säga, en stor bildskatt som legat gömt i det jobbiga dia-formatet. En lång period användes det nämligen bara diabilder till kameran. Nu pratar vi slutet av 70-talet och 80-talet och början på 90-talet långt innan någon ens hört talas om jpeg och digitala bilder. Det var min fru som tog de allra flesta och de har legat i träda i en massa år men nu har jag tagit tag i det och håller på och scannar av dem. Därmed blir de digitaliserade och jag gjorde faktiskt en hel del fynd. Fiskebilder jag mer eller mindre glömt bort. 
Men ähum... Många borde dödskallemärkas och gömmas, glömmas eller brännas istället för att läggas ut på nätet... De är så förskräckliga att de nog inte ens skulle platsa på Darknet... Fast å andra sidan har jag redogjort för hur det gick till och blev som det blev i min Fiske-CV som går att hitta här. Fast det kan ta lite tid att redigera och sammanställa. När (och om) det blir klart lägger jag nog ut det som en artikel lite vid sidan om. Och kanske slår det om lika snabbt till vårväder igen som det gjorde med vintern?

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:20 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:25 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:30 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:35 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:45 Nej På bild
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:50 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 11:55 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 12:00 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 12:05 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 12:30 Nej
2017-02-05 Gädda Ställe nummer två 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk O 12:40 Nej På gädd-selfie

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions