Väder:

Som igår hade det blåst nordostlig kuling. Med ännu mer stigande vattenstånd. Men så började det vända och sjunka till plus 30 cm.

Klar och i vinden, kall morgon. Soligt på förmiddagen men mer och mer moln.

 

16-10-05

 

Onsdag

 

Reportage

 

 

Egentligen borde den här dagen förbigås med tystnad. Eller få några ord om en misslyckad fiskedag nästa gång jag är ute. Men så råkade jag bevittna ett par händelser som åtminstone jag själv tycker kan rapporteras om. Därav rubriken.

Nordostlig kuling... Dels är det svårt att hitta bra ställen och dels stockar sig vattnet nere vid Bälten och Öresund. Jag följer ju det sistnämnda under morgontimmarna ocn nu verkade det stabiliser sig kring 30 cm plus och det är uthärdligt, så jag iväg.

Jag fick köra från det ena stället till det andra innan jag kom till ett med verkligt lä. Ja, man måste på plats se exakt hur vågorna går.  Det räcker med sidovind för gäddorna flyr de grunda sandfladerna. Inte vill de stå där och försöka hålla balansen i de kraftiga vågorna.

Så tvingas man vada nära land vid högvatten och eftersom jag inte är van vid det var det mer än en gång jag fastnade i buskar, vass och träd i bakkastet:

Visst fick jag väl några gäddor men inga 10 styckna med en fyrakilos på topp som jag brukar skryta om. Men relativt trevligt blev det i alla fall. Med mitt klass 4-spö betvingar jag vilken kuling som helst också. Säkert också om jag skulle råka få på en tiokilos.

Jag vet, (fiske)världen är emot nyheter och har svårt att ta till sig nya tänkesätt. Det tar emot att släppa de föråldrade idéerna med supertung utrustning, överdressade jätteflugor, stingerkrok bakom hajkrok, propellrar och plaststjärtar. Så har det alltid varit, historiskt sett och svårt att ändra på. 
"Ha, du ser!" skulle de säga om någon av de konservativa gamla stötarna skulle läsa detta, "bara ett par smågäddor med det löjligt lätta spöet!" Och suck, det kan jag inte argumentera emot för idag gick det trögt. Långt mellan huggen blev det.  "Och en tiokilos...? Ha, glöm det!" Ja, de har nog rätt...

Idag var samtlig bara i tvåkilosklassen. Ingen ville hoppa ens även om den här gjorde en ansats:

Så, om själva fisket är inte så mycket att säga eller göra reportage om.

Men bäst jag stod där och kastade upptäckte jag något mycket märkligt ute på fjärden. Ett ovanligt ekipage visade sig där ute. Det tog ett tag innan jag liksom fick ihop det:

Visst, det var inomskärs men kuling ändå. Men hade man bestämt att idag ska det ske, oavsett väder så ska det genomföras också. En grävskopa på en stor pråm ska ut till öarna. Nu verkade allt gå bra, vad jag kunde se men framåt dagen övergick kulingen till storm i vindbyarna. Det medförde förresten att vattenståndet steg ytterligare 10-15 cm. Det försvårade mitt fiske ytterligare.

En av anledningarna till att jag ändå körde iväg idag var att jag hade ett par ärenden inne i stan. Ett var att köra om båten på Långö och kolla och ösa den.

Och vad fick jag syn på när jag kom dit? Jo, detta:

Det syns kanske inte så tydligt men det var alltså nordostlig kuling på gränsen till storm i de häftiga vindbyarna. Även mitt inne i stan. Så de här ungdomarna måhända på någon slags idrottsdag eller liknande, pressades in mot kajen. När jag kom dit var det full kalabalik, skrik och tjut och de verkade inte kunna vända sina kajaker. Minst en av dem välte men alla hade förstås flytvästar. Jag försökte hjälpa till genom att vända en kapsejsad kajak men en ledare i följebåten skrek åt mig att låta bli.
Kanske var det inte en jättebra idé att ge sig ut och paddla i det här vädret?

En sak att glädja sig åt var i alla fall att vadarna håller tätt. Men för säkerhets skull kollade jag upp marknaden lite grann. Jodå, på Fishline finns det sådana vadare jag vill ha; andasvadare med inbyggd stövel. Eller ska det vara påbyggd?. Kollade även lite på flugspön. Det var hemskt vilka priser! Iof fanns det även flera till överkomligt pris, kring tusenlappen. Men många var ju över 5000:-. Vad ska det vara bra för? Eller 10 000:-. Nä, det lockar inte mig.
 
Men... Ääh... Såg även ett #3-spö för just tusenlappen... Det jag hade som knäcktes förra året... Första gången jag använde det... Det måste ha varit fel på själva godset... Jag orkade inte hålla på och reklamera och krångla utan lät det vara... Men visst hade det varit kul att fortsätta testa med ett så pass lätt spö... Igen.
Är det bara effektsökeri och försöka göra mig märkvärdig som gör att jag envisas löjla mig?
Eller kan det vara på det viset att nu när jag skriver detta, vet jag vad som ska hända om ett par dagar? Visserligen med det grova #4-spöt men i alla fall... Nä, inte kan jag väl vara så lurig...?

 


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-10-05 Gädda Vovholmarna 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 Flytlina Sol, NO kuling 08:45 Nej
2016-10-05 Gädda Vovholmarna 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 Flytlina Sol, NO kuling 09:30 Nej På bild?
2016-10-05 Gädda Vovholmarna 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 Flytlina Sol, NO kuling 10:00 Nej
2016-10-05 Gädda Vovholmarna 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 Flytlina Sol, NO kuling 11:00 Nej
2016-10-05 Gädda Vovholmarna 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 Flytlina Sol, NO kuling 11:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions