Väder:

Kylig morgon. Ingen dimma. Svag landbris. Det vill säga frånlandsvind. Så mer eller mindre bleke tills sjöbrisen satte in redan vid tio-tiden. Så gott som helt klar himmel och en het sol framåt dagen.

Vattenståndet låg på cirka 10 cm under.

 

 

16-09-25

 

Söndag

 

Aldrig på en söndag

 

 

... ska jag fiska från båten. Det är alldeles för mycket tävlingsfiske då. Idag tänkte jag bara utnyttja det fina vädret och ha en trevlig dag på sjön i solen. Bara vara ute och inte känna någon tävlingshets att till varje pris (oavsiktlig vits där) få upp en vinnargädda i Gäddfajten. Den är ju över och ingen linjal hade jag med mig. Bara det lite lättare spöt med en långsamt-sjunkande lina och en lite mindre fluga.

Men det var något mycket mystiskt på gång. Lämnade bryggan på Långö sådär vid halv-sjutiden. Solen hade knappt hunnit visa sig och med solglasögon på var det halvskumt. Men helskumt så många båtar det var! Redan genast upptäckte jag en båt från  förbindelsen mellan östra och västra skärgården. En tunnel som är 30-40 meter lång, både låg och ganska trång som går under både väg, motorväg och järnväg. Jag vet inte vad den heter faktiskt men det är den som löper mellan Pantarholmen och Lidl, kan man säga.
Okej, inget märkvärdigt med det, tänkte jag. Men när jag körde in i nämnda tunnel såg jag att den var full med båtar! Minst en fyra, fem stycken mötte jag och höll på att krocka med. Först undrade jag om det var terrorister eller möjligtvis tvärtom, någon militär övning på gång. Men så upptäckte jag att det rörde sig om fiskebåtar. Och då menar jag sportfiskare med en massa spöhållare längs relingarna, små elmotorer jämsides med hundrahästare och ett par tre, personer i varje båt. Verkligen fisketeambuilding på gång!

Alla var som sagt på väg in i Borgmästarfjärden någonstans ifrån. Förmodligen till en gemensamt startplats; kanske på Saltö?
Suck, tänkte jag och kom ihåg hur det var en söndag, någon gång i våras när jag också råkade hamna mitt i en tävling och det var fullt med båtar överallt.

Visst, alla får väl tävla och fiska som de vill; jag var bara orolig för att de skulle fräsa omkring överallt och alla ställen jag tänkt befiska skulle vara upptagna. I efterhand försökte jag kolla upp vilken tävling det rörde sig om utan att lyckas. Att det inte var Blekinge Gäddfestival visste jag, för den ska äga rum som nästa helg; den 2 och 3 oktober. Jag sökte lite på nätet men hittade inget. Då tänkte jag att de kanske var på något slags träningsläger inför nämnda Gäddfestival eller något internt mästerskap.

Visst såg jag hur de kom farande hit och dit och som streck över horisonten men de flesta försvann och de störde inte mig. Jag höll mig helt nära själva stan och var som sagt mest ute för att ha det skönt och trevligt.

Själva fisket blev så där. Inga stora gäddor det minsta. Solen gassade alltmer och värmen steg och jag plockade av mig plagg efter plagg. Men nackdelen var att återigen var vattnet grumligt av alla alger som ville upp och blomma. Annars brukar vattnet vara kristallklart så här en bit in på hösten. Jag vill ju helst se tydligt i vattnet om det är några gäddor som följde efter. Även en lågt stående sol gör att det inte syns så tydligt.
Bildmaterialet är ju viktigt när man för fiskedagbok och ska dokumentera allt möjligt. Därför hade jag gjort en rockad idag. Jag har ju ett litet kamerastativ jag kan fästa i förpiken och där jag vanligtvis sätter filmkameran. Men idag lämnade jag den hemma och satte stillbildskamerna där istället. Då kommer den upp lite och bilderna blir bättre. Båt-selfies.

I vanliga fall är jag inte så mycket för alla dessa appar på mobilen. Som man styr saker och ting med. Men en för att knäppa på kameran hade inte varit så dum. Fast min kamera har inget bluetooth.

På den här bilden hann jag inte få grepp om den lilla gäddan för att hålla upp den när de 10 sekunderna gått som jag hade på mig.

Redan vid tiotiden kom sjöbrisen igång. Hastigt och ganska frisk. Jag kan tänka mig att alla tävlingsfiskarena började jubla då men ja' ba': Nääääh!
Jag hade föredragit lugn och stiltje några timmar till men det går inte alltid som man vill. Som flugfiskare hinner man inte riktigt med när det blåser och man driver lite för fort.

Men en skön och trevlig sommardag blev det sammantaget vilket inte är det sämsta.


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-09-25 Gädda Kring stan 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 07:30 Nej  På bild
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 08:30 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 08:40 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 09:20 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 09:30 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o lugnt 09:45 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o sjöbris 10:00 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 1 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o sjöbris 10:30 Nej
2016-09-25 Gädda Kring stan 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol o sjöbris 11:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions