Väder:

Den senaste veckan har varit högtrycksbetonad med växlande molnighet och svaga vindar från norr. Varmt för årstiden.

Till idag kylig natt. Klar morgon med mycket sol. Även en del moln. Så gott som spegelblankt ända fram till middagstiden.

Vattenståndet låg på cirka 5 cm under.

 

16-09-22

 

Torsdag

 

Läckande vadare

 

 

 

Ofta är det svårt att få till en lämplig rubrik. Idag hade jag flera att välja på men det fick bli ovanstående.

Jag som flera gånger tänkt berömma och rekommendera mina vadare och så hände detta. Men faktum kvarstår. De har varit alldeles utmärkta de här andasvadarna. Guideline med fastsatta stövlar förstås. Dyra men värda sitt pris. De har både hållit och hållit tätt nu snart tre säsonger (tror jag). En annan fördel är att det är lätt att hitta hålet just med andasvadare. Man tar en ficklampa, håller till i ett mörkt rum, håller den inuti vadarna, tätt mot materialet och drar ficklampan över där man misstänker läckan sitter. Ja, ni fattar. Jag gjorde så när jag kommit hem och de hade torkat och hittade ett litet hål jag ska klistra en lapp för. Bra.

Trots det blev det en lyckad dag fast med ett par små undantag. Tyska undantag. Okej, här gäller det att gå varligt fram men jag berättar bara vad jag sett och hört.

Men för att ta det från början var det extra trevligt och skönt idag. Av olika anledningar hade jag inte kunnat vara ute förrän idag. Ja, sist jag fiskade var i Trollemölla den 13:de. Idag struntade jag medvetet i båten trots att jag visste det skulle gå jättebra med de svaga vindar som både skulle råda och mycket riktigt rådde. Så svaga att man utan överdrift kan kalla dem obefintliga hela förmiddagen. Okej, kanske krusades vattenytan helt lätt ett par gånger. Eftersom Gäddfajten var över kände jag ingen press att till varje pris få upp en gädda över 90 cm lång heller.

Trots spegelblankt, sol och grunt vatten hade jag bra fiske. Eller ska det vara på grund av dessa förhållanden? Nä, absolut inte!
Det är alla experter ense om att då kan man lika gärna åka och bada istället. Men jag räknar mig ju inte som expert så det kanske är därför; jag är mest ute och fiskar för att... För att...? För att man måste? Eller för att man tycker det är kul? Eller är det för att man kan? Ungefär att That's what I do. En kombination, tror jag.

Så här kul:

Nu var det inte optimala förhållanden då det fortfarande var mycket alger kvar. Både på bottnen och sådana blå-gröna på ytan som ville börja blomma. Men så är det också den varmaste september (hittills)som någonsin uppmäts precis som alla årets tidigare månader. Sedan mätningarna påbörjades givetvis.

Mot slutet av fiskedagen höll jag till helt nära en väg och vägbank. Nu i andra hälften av september och en vardag hade jag inte förväntat mig så mycket folk och det var det kanske inte heller. Så hörde jag röster och upptäckte två personer uppe på vägen som stod och pratade och tittade på mig där jag fiskade. De vinkade och jag tillbaka. Såg även en bil skymta. Jaha, så blev det tomt ett tag men jag hörde deras röster, lite på avstånd. Möjligtvis tyska men jag är inte säker. Så efter ytterligare en stund såg jag dem gå längs stranden, förbi mig. Fast inte långt. Så vadade de ut och började kasta. Med haspel till råga på allt!

Så jag vadade iland och gick därifrån. De kanske trodde att jag skulle stå där jag stod i flera timmar, vad vet jag. Jag gick förbi deras bil som pryddes av en stor bild av en gädda och så stod det "Fishing". Jag såg bara framplåtarna på bilen men det liknande det som tyska bilar har. Så mycket kan jag i alla fall säga att hade jag sett andra som fiskade på ett ställe jag också siktade på, skulle jag kört iväg någon annanstans. Fast det som talar mot att det var tyskar är att de kommit hit för att fiska gädda när de har mycket närmare till Rügen. Dit skulle jag själv vilja resa och fiska. Jag har ju läst om det både på Fisheco och nu senast i "Svenskt Fiske". Mycket för det verkar så långgrunt. Det är min specialité. Vada på jämn botten.

Ditills hade jag fått 8 gäddor men ville ha det mer jämna 10. Tänkte att då kunde jag använda som rubrik "Tvåsiffrigt idag". Eller "Tiosiffrigt idag", till och med. Ja, ibland tänker jag redan när jag håller på att fiska, lite på vad jag ska skriva om. Kanske även skriva något om att åtminstone jag får mina sedvanliga cirka 10 gäddor även när det är kav lugnt och solsken.
Därför gick jag tillbaka till parkeringen och där intill fanns en kort sträcka man kan befiska. Visst, även det nära en liten väg men där brukar vara tomt på folk.

Jag hoppar lite tidsmässigt idag för den här bilden fick jag innan dess:

Nå, vadade väl ut och började kasta. Fick väl planenligt mina två gäddor och var nöjd med det. Det enda som egentligen fattades var en gädd-selfie. Det hade varit helt omöjligt tidigare på grund av fullständig brist på ställen att sätta ifrån sig kameran på. Jag hade ändå fått flera fiskar mellan tre och fyra kilo som väl lämpat sig att visas upp.

Ungefär samtidigt som jag började höra röster inifrån land fick jag ett rejält hugg. Typiskt! Det bara vällde fram tyskar och hundar där, från parkeringen en bit bort. Med en lätt överdrift. Några stycken välmående tyskar var det i alla fall som spatserade fram till en brygga i närheten och stirrade ut mot mig. Jag hade en hel del besvär med gäddan. Jag tänkte nämligen vänta ut tyskarna. Kanske går de därifrån om jag bara står där och låtsas som ingenting...?

Min plan var nämligen att vada bort till några stenar och där ta den här gädd-selfien. För gäddan var den största på hela sommaren. Ja, absolut inte stor på det viset men i alla fall mellan fyra och fem kilo så den bokade jag till 4,5 kg. Det kunde bli en jättefin bild av mig hållandes upp den, absolut.

Men så passade den på att borra ner sig i de täta algerna vid bottnen. Det finns guschelov ingen tång där. Men jag fick hålla på länge att vada ut på farligt djupt vatten och lirka och dra och hålla på.  Till sist fick jag lyckligtvis loss den. Under tiden gjorde tyskarna en kringgående rörelse och liksom utförde en kniptångsmanöver värdig general Rommel och närmast omringade mig! Inte ville jag då vada bort till de där stenarna och hålla på och krångla med en gädd-selfie precis framför ögonen på dem.

Så jag fick nöja mig med ett par närbilder istället:

Kolla de vassa tänderna! Men min lilla kamasankrok är minst lika vass.

Jag lossade den och släppte den diskret tillbaka, vevade upp och vadade snabbt iväg åt andra hållet, upp på land och tillbaka till parkeringen. Hade detta varit Doom 2016 och tyskarna demoner, hade jag snabbt kastat några handgranater på vägen åt det hållet. För då hade de kommit stormande med öppna käftar...  Men nu var det säkerligen vanliga, snälla pensionärer på utflykt istället och var givetvis i sin fulla rätt att vistas där.

(Hm... Kan det verkligen vara så att jag spelar lite för mycket Doom 2016?)


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 07:10 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 07:20 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 08:00 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 08:30 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 08:45 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 09:00 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 09:15 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 09:20 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 10:00 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 11:20 Nej
2016-09-22 Gädda En lång, grund sträcka 4,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Sol o lugnt 11:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions