Väder:

Lite regn under natten. Morgon och förmiddag mulet och frisk till hård sydvästlig vind.

Vattenståndet låg kring normalt.
 

 

16-08-13

 

Lördag

 

Infriade förväntningar

 

 

Mycket hur man bedömer en fiskedag beror på vilka förväntningar man har. Det gäller, tror jag, att hålla dem realistiska. Som idag till exempel. Snart mitten av augusti. En lördag. Fullt med semesterfirande och helglediga ortsbor. Sjögräs och alger når sin absoluta topp. Okej, nu har det rått rått väder, kan man säga. Ovanligt kyligt, mulet och framför allt blåsigt.
Jag har inte varit ute och fiskat på två veckor till och med!
Det har nog bara skett under vinter med snö och is tidigare, tror jag. En särskild besvikelse har båtfisket varit för min del. Det börjar bli dags att byta ut den soliga vinjettbilden från båtfisket. Fast jag vet att jag missat minst en lämplig båtfiskedag när jag skulle kunnat köra ut. Igår, fredag exempelvis. Jag var inne i stan i annat ärende och kunde konstatera att jag hade kunnat vara ute så gott som hela morgonen och förmiddagen.

Annars har det blåst som attan den senaste veckan och högvatten ända upp till plus 30 cm. Nytt lågtryck med sydvästlig kuling och regn kom in i går em och vattnet sjönk undan med den hårda sydvästvinden och då tänkte jag nu eller aldrig. På med vadarna och ner till kusten!

Mycket riktigt, på alla ställen där en husbil kunde parkera, stod det två. Minst. Tyska mest. Självklart satsade jag på tidig morgon. Då håller sig de flesta inne. En lång sträcka inomskärs i halvlä. Den förväntade fångsten så där en 5-6 stycken cirka tvåkilos. Fick jag en trekilos på topp skulle jag vara nöjd. Det är inte fy skam på lätta flugfiskegrejer mitt i sommaren, vill jag påpeka.
Jag tror att gäddor i den storleksklassen brukar avfärdas lite föraktfullt som gäddsnipor av de mer professionella spinn- och jerkfiskarena. Jag får i alla fall det intrycket när jag då och då har läst deras bloggar.

Fast en sak upptäckte jag som inte är så kul:

Bäst jag förflyttade mig neråt kusten upptäckte jag att det som jag på avstånd tagit för kanske en vit ejder, var flöten som indikerade nät. Ganska nära land och då vet man aldrig i vilken riktning de går. Inte vill man mista flugan i ett nät även om min går väldigt ytligt. Plus att man tänker att jaha, här är väl ingen idé att fiska när all fisken sitter fast i nätet.
Jag vevade upp och gick förbi, kanske hundra meter. Vadade ut igen och fortsatte kasta. Då kom en båt körande. Den första på hela morgonen förresten trots att det var lördag. Det var ägaren som satte igång att vittja sitt redskap. Han liksom förföljde mig flera hundra meter! Han halade och halade. Jag förflyttade mig och han följde efter. Jag kunde inte se om det var nät eller kanske långrev. Eller om han fick någon fisk eller vilken sort det i så fall var. Ål? Flundror? Abborre? Gädda?

Frånsett det hade jag ett väldigt trevligt fiske. Och minsann kunde jag boka en gädda till 3,5 kg. Eftersom det fanns en lämplig sten i närheten passade jag på att ta en gädd-selfie:

Därmed var faktiskt förväntningarna för den här fiskedagen redan infriade. Uppdraget slutfört, kan man säga.
Hade detta varit Doom 2016, hade jag fått flera extrapoäng som jag kunnat uppgradera min fiskeutrustning med. Då hade mitt spö plötsligt blivit 11 fot istället för som nu 10. Jag hade kunnat kasta 2 meter längre och mina flugor blivit 15% effektivare (hur nu det skulle kunna vara möjligt). Ja, ja, det känner väl alla till hur det spelet fungerar.

Äääh... Ja, kanske, kanske hade det blivit en eller annan fisdedag ytterligare om jag inte spelat så mycket Doom... Nå, det är fullt godkänt som skäl. 

En till minst lika stor miste jag på ett tråkigt sätt. Gäddorna är ju urstarka nu på sommaren och en på mellan tre och fyra kilo är ostoppbar. Den här körde ner sig i tångskogen flera gånger och den sista kunde jag inte lossa. Jag hade vadat så långt ut jag kunde, men nådde den inte. Fick ta tag i tafsen och försöka dra loss den. Det lyckades inte utan jag miste både fluga och gädda. Det händer inte ofta. Vartannat, var tredje år kanske.

För ovanlighetens skull hade jag inlett fisket inomskärs idag. Från 06:30 till 10:00 ungefär. Mest för att den tiden är det nästan garanterat folktomt. Egentligen var jag nöjd för med ett par små undantag hade det varit mycket trevligt fiske. Fast det kändes lite väl tidigt att köra hem så jag fortsatte utåt istället. I det här vädret var det säkert inga som var där ute för att sola och bada precis. Och en eller annan hundpromenerare stör inte mig.

Mycket riktigt såg jag inte ens till några bärplockare fast det fanns hur mycket blåbär som helst:

Till och med vid parkeringen var det alldeles fullt på buskarna och jag antar att det är sådana där amerikanska som lär växa på buskar.

Kanske stämde det till och med att min fluga blivit 15% effektivare? Den var liten och mer att betrakta som abborrfluga för där på första stället, inomskärs, på just den sträckan brukar jag ofta tänka att den är väldigt lämplig just för abborre så här mitt i sommaren. Fast jag får ju aldrig någon. I alla fall hade jag låtit den sitta kvar och rätt som det var sög det i ordentligt. En fin och vild fyrakilos! Sjövild, till och med.

Och ähum... Inte bara det utan jag fick dessutom ett par fantastiskt fina bilder på den också:

 

Det händer som sagt att jag då och då går in och kollar på andras bloggar men det är inte ofta jag ser sådana här bilder:

Nästan lika fin grafik som i Doom 2016...

Men i den där Gäddfajten går det dåligt för mig. Den svårighetsgraden är lite för jobbig för mig... Jag har redan en del problem i "Nightmare" nämligen...


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-08-13 Gädda Längst in 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 07:10 Nej
2016-08-13 Gädda Längst in 1,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 07:20 Nej
2016-08-13 Gädda Längst in 1 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 07:30 Nej
2016-08-13 Gädda Längst in 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 07:35 Nej
2016-08-13 Gädda Längst in 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 07:45 Nej
2016-08-13 Gädda Längst in 3,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 08:00 Nej Gädd-selfie
2016-08-13 Gädda Längst in 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 09:15 Nej
2016-08-13 Gädda Längst ut 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 10:45 Nej
2016-08-13 Gädda Längst ut 4 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk SV 11:00 Nej På två hoppbilder

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions