Väder:

Regn så gott som hela tiden. Mer eller mindre intensivt.
 
Först ganska svag västlig vind. Men kl 10 tog den fart ordentligt och blev både frisk och hård.

Vattenståndet for som en jojo upp och ner. Först var det i sjunkande och så ökade det upp mot normalt och några pluscentimetrar men så började det sjunka igen.


 

16-07-06

 

Onsdag

 

Regntunga skyar

 

 

Klass I varning för rikliga regnmängder och kulingvarning. Då passar vadningsfiske perfekt.

Så här såg det ut:

Tyvärr hände det inte så mycket idag. Inga trevliga och oväntade små incidenser som sist jag var ute. Inte mer än jag hade ett tja... fantastiskt? Jättekul? Trevligt? Ett bra fiske då. Med tanke på att det är en vecka in i juli.

För att inte tala om en del bra bilder som jag lyckades ta. Som den här:

En svårslagen actionbild av hur det går till vid flugfiske efter gädda. Eller kan gå till i alla fall. Jag tröttnar aldrig att påpeka att det inte är en stillbild klippt ur en video.

Regn är alltid bra. Nu, ur ännu flera synvinklar än de just rent fiskemässiga. Inte minst är det bra för potatisen, skogsbrandsfaran, grundvattnet och vattentillgången borta i Degerberga och Trollemölla. Men nu i juli är det förstås extra bra att hålla semesterfirare och ortsbor inne och ur vägen. Plus att gäddorna blir lite djärvare och gärna kan gå in på grunt vatten med ren sandbotten. Där även jag brukar hålla till. Fast så särskilt ren brukar inte sandbottnen vara just nu för det brukar ju växa fläckvis med alger och ålgräs både här och där. Läsidorna inomskärs är redan nu ofiskbara med ålgräs upp till ytan. De läsidor vid främst vindar på syd.

Nå, det var väldigt gott om fina gäddor. Förvånansvärt många på de i runda tal 2,5 till 3,5 kg. Som den här:

Jag hade placerat flugan på den men just när jag skulle knäppa, sprattlade den till och flugan for i vattnet. Jag hade fått för mig att rent silver var bäst och en sådan använde jag idag. Kanske för att förra gången var den i rent silver och därför valde jag bort de med lite grönt och blått i sig. Ja, ibland tycker jag si och ibland så, när det gäller nyanserna i zilverzaran. Samma fluga hela fiskedagen faktiskt vilket är ovanligt för wiretafsen brukar repa upp sig och krulla sig lite väl mycket redan efter en 5-6 stycken gäddor.

Men hur kan det komma sig att silver är bäst? Om det nu är det förstås men det är det fler än jag som tycker. Det enkla svaret är naturligtvis för att de allra flesta av gäddans bytesfiskar är ju silvriga. Typ strömming, sill, mört, löjor och annan vitfisk. Men frågar sig vän av ordning och Darwin; inte har de fått den färgen för att de ska bli lättare att upptäckas av rovfisk, eller hur? Istället är det ju precis tvärt om.
Svår fråga och just nu har hela Gagnekulla Tankesmedja inget bra svar.

Däremot fler bra bilder på gäddor som hoppar:

 

Ännu fler:

Det var som sagt kulingvarning utfärdad och då har jag inte minsta tanke på att bege mig ut i båten. Men det lustiga var att fram till exakt kl 10:00 hade det gått alldeles utmärkt att fiska från båten. Men just då, jag kollade, ökade vinden markant till åtminstone frisk till hård.

Nu har jag kompletterat fiskevästen med en liten plastpåse, red-line, där det ligger två "äkta" flugor. En March Brown och en Black & Peacock Spider där den ena är fastknuten med en halv meter 0,25 nylonlina. Så nästa gång jag ser vakande fisk är det bara att knyta på och börja kasta.

Nu när jag skriver det här ser det fortfarande ut till att bli fler vadningsfisketurer. Inga högtryck med stabilt, fint väder i sikte, enligt SMHI. Och då, tyvärr, inga stora gäddor från min sida. Chansen till det är ju betydligt större från båt än vadande. Och framför allt möjligheten att kunna dokumentera den så jag kan vara med i Gäddfajten.
Men huvudsaken är att man har roligt och hur mycket roligare en fiskedag som idag kan man egentligen ha?

Exakt vilka av gäddorna som är med på bild kan jag inte reda ut. Och inte verkar jag kunna hitta på något vilseledande namn på platsen jag höll till heller.


Fiskejournal 2016
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-07-06 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 06:30 Nej
2016-07-06 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 06:40 Nej
2016-07-06 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 07:00 Nej
2016-07-06 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 07:30 Nej
2016-07-06 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 07:45 Nej
2016-07-06 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 08:00 Nej
2016-07-06 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 08:15 Nej
2016-07-06 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 08:30 Nej
2016-07-06 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 08:45 Nej
2016-07-06 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 10:00 Nej
2016-07-06 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Regn s-m NV 10:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions