Väder:
 
Soligt och hett.
Varma, nordliga vindar. Ökande till ganska friska.
Lågvatten på cirka 10 cm minus.

 

 

16-06-25

 

Lördag

 

 

 

 

Kom iväg från Gagnekulla så där vid 05:30-tiden. Det var märkligt lugnt på vägen in mot stan. Och i själva stan helt dött. Det var som efter en zombieattack! Va, inte en bil och inte en människa! Vid Långöbron gick en stor gåsfamilj och ville inte flytta på sig när jag kom körande. Dödstyst och alldeles stilla överallt. Förutom då fåglar. Vad hade hänt?

Okej, skojade lite där. Jag visste ju att det var midsommardagen och det var lite därför jag passade på att fiska. Det är så skönt att ha havet för sig själv nämligen. Annars är det ju extra livligt ute på sjön helgdagar. Ofta när jag lämnar bryggan och ökar farten lite så motorljudet ekar mellan husen brukar jag tänka på dem som bor i sina ordentligt dyra hus med sjötomt. Ja,  för de som inte bor här kan jag tala om att Långö ligger ju mitt i stan och är omgivet av hus och på sommaren när de flesta sover för öppna fönster, hörs det extra tydligt. Fast jag antar att det är just det som är charmen med att bo precis nere vid sjön; att man väcks tidigt så man riktigt kan utnyttja dagen. Det kanske inte precis är "dunket från en fesekbåt" som det står i visan men nog låter och smattar min utombordare ordentligt alltid. Plus att jag även brukar väcka upp en massa måsar som börjar skräna extra argt och upprört.

Detsamma gäller säkert för alla gästande husbilsturister med perfekt läge precis vid kajkanten:

Säkert blev de jätteglada av att bli väckta av dessa härliga skärgårdsljud extra tidigt så de kan fortsätta sitt glada midsommarfirande och turistande och utnyttja dagen på bästa sätt. Vem vet, jag kanske till och med får dagens ros i någon tidning?

Men för min del och för själva fisket blev dagen tyvärr en besvikelse. Vädret förstås. Framför allt vinden som var både fel och ökade för mycket. Nordlig. Fast under morgontimmarna var den svag och jag höll mig nära land. Så svag att algerna börjat blomma faktiskt. Det såg jag när jag körde ut; en gulgröna sörja på ytan här och var. Men algerna och jag har ju det gemensamt att vi inte tycker om blåst. Så på hemvägen var deras ytaktivitet borta.
Det var superhett redan från början. Givietvis även fortsatt väldigt grumligt i vattnet av algerna som samlat sig och bidade sin tid. Visst fick jag väl en och annan mindre gädda och såg flera.
När jag ändå försökte mig på att köra utomskärs, för vid nordlig vind blir det ju lä där, gick det ändå inget vidare. Även om det nära land blev beydligt klarare i vattnet men det är svårt att från båt fiska av läsidor. Visst, jag såg ett par i fyrakilosklassen som följde efter men det var också allt.

Nej, den där mätgäddan över 90 cm låter vänta på sig.
Framåt middagstiden ökade förstås aktiviteten och mer och mer båtar stack till sjöss. Ja, själv är jag inte så mycket för midsommarfirande. Inte ens den gamla sedvänjan att lägga sju sorters fiskar under huvudkudden midsommarnatten så man påstås drömma om den jättefisk man ska få senare på året. Nja, jag tror inte riktigt på det...

Nä, idag hände det egentligen ingenting värt att rapportera och borde kanske helt förtigas. Eller nämnas i korta ordalag en annan gång. Fast det ser ut att dröja för senare i veckan blev vädret helt fel; det blåste lite för mycket för båtfiske och lite för lite för vadningsfiske de dagar jag hade avsatt för fiske.


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-06-25 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Ja Nej Daiwa 6-7 Atlantkabeln sol o m NO 08:45 Nej
2016-06-25 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Ja Nej Daiwa 6-7 Atlantkabeln sol o m NO 09:00 Nej
2016-06-25 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Ja Nej Daiwa 6-7 Atlantkabeln sol o m NO 09:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions