Väder:

Som igår och förrgår friska vindar från väst-sydväst. Idag något avtagande enligt SMHI. Mest soligt och lågvatten på cirka 15 minus.

 Åter väldigt varmt.

 

 

16-06-20

 

Måndag

 

 

Än finns det hopp

 

 

 

Till idag hade det öppnats ett fönster mot vadningsfiske som jag utnyttjade. För första gången på flera veckor kändes det, hade vindarna ändrat riktning från ost - nordost till väst - sydväst för ett par dagar sedan och i helgen hade det nog varit kulingstyrka ibland. Då finns det ett par ställen där man kan vada omkring och ha en god chans till hyggligt fiske till och med mitt i sommaren. Just när det har varit friska vindar på väst. En ganska långsträckt udde där det blir lä.

Nu blev det inte så hårda vindar jag trott utan så här i efterhand kunde jag nog ha tagit båten men det vet man ju aldrig i förväg. Inte för att jag ångrade mig precis. För visst är det kul när ens teorier och antaganden stämmer? Att gäddorna söker sig in i lä till och med mitt på sommaren när det blåst hårt. Även en del hyggligt stora. Även om jag tvingas erkänna att jag hade fel. Även om det innebar att jag inte kunde anmäla någon riktigt stor till Gäddfajten. Om jag nu skulle få en förstås. För det är så gott som omöjligt när man vadar. Att göra en regelrätt mätning i första hand alltså. Inte om man vill hålla gäddan vid liv eller undvika att den skadas. Inte när man fiskar ensam. Men det är ju egentligen ingen big deal för mig utan mer som en rolig grej.

Men... Kan det verkligen stämma att jag hade fel...? Jag är faktiskt själv lite förvånad men mitt påstående att gäddor kämpar betydligt mer från båt än när man vadar, stämde inte idag. Och vill jag påpeka, det händer även att jag fiskar vadande om somrarna också så jag menar (menade?) att det inte kan bero på att jag enbart fiskar från båt juni-juli-augusti.
Men aldrig har jag nog haft fel på roligare sätt!

Nu rörde det sig visserligen om gäddor i absolut topptrim mellan 3-4 kg men vilken styrka, kraft och fart! Flera trodde jag var betydligt större till och med. En fröjd att skåda och uppleva. Det är nu på sommaren som en del gäddor tar ut sig så pass att de kan ligga och flyta med buken upp en liten stund innan de hämtar sig. Jag har märkt det då och då genom åren och även på en i år. Det hävdas att man ska ge konstgjord andning men under alla år jag fiskat gädda och släppt tillbaka dem, har det bara hänt en enda gång att en blev riktigt sjuk. Det var på 80-talet en sommar, om jag minns rätt och jag såg den en bit bort och rodde efter den. Höll på och vände den på rätt köl flera gånger. Tog lång tid innan den piggnade till.

Fast ingen idag trots att det nog är badvarmt i vattnet och kamperna blev mycket långdragna.

Ett par av dem gjorde magnifika hopp också och jag fick ett par hyggliga bilder. Fast jag är nog lite ringrostig för jag hann inte med någon som befann sig i luften.

Så här på sommaren får man välja sina ställen med omsorg. Det duger inte att avlägsna sig alltför långt bort från bilen. Även om det är svalt tidigt på morgonen ska man ju tillbaka och nu är terrängen ofta extra svårframkomlig också med frodig och hög växtlighet och som idag, strålande sol. Man får också se upp för tidiga morgondoppare. Jag vill ju helst slippa vittnen när jag fiskar.

Då kan man ju undra varför jag ibland lägger ut små amatörvideor på youtube. Vilket jag ämnar göra nu. Om de åtminstone hade varit bra...? Den här kan jag absolut inte rekommendera till någon. Men jag har samlat på mig några videosnuttar främst från båtfisket som jag trots allt inte bara vill radera. Då kan jag ju lika gärna lägga ut dem på nätet, resonerar jag. Sätta ihop dem, redigera bort så mycket som möjligt och det visar i alla fall, tycker jag, att jag gör så gott jag kan att ta in dem så fort det bara går.

På slutet tog jag med dagens största också. Trodde ju den var lite större så jag filmade den avslutande delen av hemtagningen. Det är förresten gemensamt för alla snuttarna att det bara är själva slutscenerna som kommer med. Trots det blev det en tålamodsprövande tillställning jag avråder alla att titta på.

 

Om det var någon som stod ut till slutet kan man tala om böjda spön. Ett under att inte mitt gamla Kunnan-spö gick av med en smäll. Men vad ska man göra när gäddan smiter mellan benen på en? Vid tillfället stod jag och balanserade på flera mindre stenar så några piruetter vågade jag mig inte på.

En väldigt lyckad och trevlig dag. Eller åtminstoen tidig morgon och förmiddag fram till 11-tiden.


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-06-20 Gädda Utomskärs i lä 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Sol o måttlig SV 07:50 Nej På bild
2016-06-20 Gädda Utomskärs i lä 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Sol o måttlig SV 08:10 Nej
2016-06-20 Gädda Utomskärs i lä 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Sol o måttlig SV 08:20 Nej På video
2016-06-20 Gädda Utomskärs i lä 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Sol o måttlig SV 08:30 Nej
2016-06-20 Gädda Utomskärs i lä 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Sol o måttlig SV 09:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions