Väder:

Tidigt på morgonen lite dis och slöjmoln. Svag SO. Senare ökad vind och mer och mer klart och sol.

Vattenståndet låg kring normalt tror jag. Det är oviktigt vid båtfiske ju.

 

 

16-05-22

 

Söndag

 

Tävlingsraseri och vinnarhets

 

 

 

Kanske, kanske har jag tidigare uttryckt mig lite negativt om att det hela tiden ska tävlas i fisket. Särskilt då gäddfisket. Det är otaliga tävlingar i allt möjligt. Det är tyngsta gäddan, det är lord of the Rings, det är Gäddfajter, det är King of både det ena och det andra, det är tjockast gädda, det är dummast gädda, det är SM i gädda  och det är inte klokt så många tävlingar det finns! Ett otyg som borde förbjudas, har jag eventuellt tyckt tidigare.
 
Men här på Gagnekulla.net är vi väldigt flexibla och inte det minsta förändringsobenägna utan här händer det saker. Hela tiden! Det pågår olika studier, redskapstester, innovationer och you name it!

Så; kolla in det här:

Det är alltså en bild på hur det idag såg ut i båten. Hur det är dukat för gäddmätning. Hur jag eventuellt funderar på att delta i den tävlingsvarianten som heter Gäddfajten.  Här ett citat som passar: "Barnet pratar hela tiden om saker det gör, den gamle om saker han har gjort, men bara en dåre pratar om saker han skall göra." 
Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen men jag antar att det gäller för båda könen även om jag skriver "han". Med det menar jag i just det här fallet att jag inte borde nämna det här innan jag fått någon gädda som är stor nog att mäta och anmäla till tävlingen.
Visst är det så men vem bryr sig?
 
På tal om han och hon noterar jag också grabbigheten när det gäller att namnge de mer eller mindre fantasifulla tävlingarna. Minst två börjar med "King of" Och med Lord avser man en "han". Så tänk om en kvinna vinner? Det finns ju faktiskt några stycken som fiskar. 

Idag skulle jag mest testa hur det funkade med den här mätredskapet jag särskilt inhandlat för detta ändamål. Handduken är våt och tror jag, väl lämpad att lägga en gädda på. Jag tyckte även det skulle vara kul att se hur långa gäddorna är. Jag går ju annars mest på vikten.

Visst, innovationer och nya grepp är nog bra men idag blev jag ett rov för stridiga känslor som det brukade stå i äldre böcker. Tänker här på att köra hullingslöst. Att man kanske inte ska göra med det hämningslöst... För vad hände idag?
Jo, det som absolut inte fick hända. Att jag hade en stor gädda på och så lossnade den precis när jag skulle lyfta in den i båten. Och som idag, lägga den på handduken och mäta den. Och få en fin placering! Eller i alla fall en placering. Det värsta var att det hände inte bara en gång utan två!
Plus att jag på ett av de första kasten hade en stor gädda som nöjde sig med att följa efter. Ja, det sista hade ju inget att skaffa med jag kroken var hullingslös. Bägge de som lossnade var över fem kilo. Men hur mycket över fem kilo är svårt att säga. För så är det att man måste lyfta upp dem för att man riktigt kan bedöma det. Ofta ser de mindre ut i vattnet.
Allt detta hände under den första timmen.  En ganska tidig morgontimme. Plus att jag hade flera hugg av mer ordinära gäddor. Inte för att jag tror fisken hugger bättre då utan för då är oftast ganska lugnt.

Reglerna för Gäddfajten går att läsa på "Fisheco". Man ska ha med två bilder. Givetvis en där gäddan ligger vid mätredskapet. Nu blev det inte riktigt testat idag vilket var meningen. Däremot den här bilden där man stolt poserar med sin fångst:

Det är lite besvärlig när man är själv i båten men med lite övning tror jag att det ska funka. Ska försöka att inte hålla upp gäddan så mycket nästa gång. Man ska alltså även ha med en bild där den lycklige fiskaren visar upp sig och sin fångst.

En risk är att gäddan börjar sprattla där på handduken och allt far omkring i båten. Jag la faktiskt ner den cirka fyrakilosgäddan på bilden och den var 80 cm. Gränsen att anmäla den går vid 75 cm. Men en så pass kort gädda ville jag absolut inte anmäla. Men nu fick jag lite perspektiv på förhållandet mellan vikt och längd.
Jag har varken ambition eller chans att vinna tävlingen men ett mål har jag. Fast vilket det är säger jag inte... Eller faktiskt två mål.

Men är jag bara flitigt ute med båten och tar lite chanser med vädret har jag god chans att lyckas med det. Jag har fram till... Till...? Vänta, jag går och kollar. Efter en stund: Så här står det lite märkligt, jag kopierar: "Tävlingsperioden för kvalet är 1 mars–11 september 2015." Både för att man missar hela höstfisket och för att kvalperioden redan har varit. Fast jag antar att det sista är en ren lapsus. Fast sommarfisket passar ju mig perfekt. Både för att jag har bättre chans på stora gäddor från båt och för att hela konceptet med mätning är betydligt krångligare när man vadar.

Men det är lurigt att bara mäta längden. Jag fick ju en gädda i femkilosklassen tidigare i våras som mer påminde om en välpumpad blåsfisk. Men även väldigt långa och magra gäddor. Kanske 90 cm är en lämplig gräns att börja med? Man får ju skicka in hur många som helst men det är de fem längsta som läggs ihop och räknas.

Tyvärr, tyvärr har jag ingen möjlighet inom den närmaste veckan att åter ge mig ut på sjön. För jag känner mig väldigt taggad just nu. Det är jobb och annat som gör det. 
Till nästa gång ska jag leta upp något annat, lite längre tygstycke eller möjligtvis offra två handdukar. Kanske även försöka kila fast den där måttstocken så den inte glider omkring i det kritiska ögonblicket. Även om jag inte får någon stor då ska jag ändå testa att ta en bild på den i mätposition. Se hur den blir. Båtbottnen är ju väldigt orange och ibland stör det bilden särskilt i starkt ljus.

Tja, vad hände annars idag:

En mycket ovanlig syn. Ett handelsfartyg! Trots att Karlskrona stoltserar med en Handelshamn är det nog enda gången jag sett ett handelsfartyg här. Det är mest Polen- och Aspöfärjor och marnens flyte- och sjunketyg man ser här. De krockade förresten med varandra för några veckor sedan som till och med blev en riksnyhet: Aspöfärjan och ett örlogsskepp.
Mycket riktigt var skeppet på bild på väg från ABB. Som tillverkar kabel. Väldigt långa kablar. Den hade väl lastat sig full borta på Verkö där ABB ligger och var nu på väg någonstans.
Vinden ökade hela tiden och redan framåt 11-tiden blev det ohanterligt och jag körde hemåt. Funderade mycket över om det verkligen var den hullingslösa krokens fel att jag tappade så många.  För det var extremt och jag tittade misstänksamt på flugan efter varje tappad gädda. Men det verkade inte vara något konstigt med den. Men jag vet det har inträffat även förut, med hulling, att en särskild fluga resulterat i ovanligt många gäddor som lossnat eller inte ens fastnat. Så byter man till en annan exakt likadan och då plötlisgt funkar det. Så även idag. Men då var det slut på de riktigt stora gäddorna.

Även idag satte jag igång filmkameran på den första stora som jag tappade, så den sekvensen finns dokumenterad. Kanske tar med den någon gång när jag samlat på mig lite mer och bättre filmsnuttar.

Tja, egentligen ser inte dagens fångsttabell så pjåkig ut när man tittar närmare efter. Men den kunde ju faktiskt ha varit som TV-programmet; så mycket bättre:


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 3 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 07:45 Nej
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 08:00 Nej
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 1,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 09:00 Nej
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 4 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 09:15 Nej På bild
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 3,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 09:30 Nej
2016-05-22 Gädda Olika ställen ute i skärgårn 3,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 S-m SO 10:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions