Väder:
Samma som hela veckan; fantastiskt högsommarväder med i huvudsak ostliga vindar. Tidigt på morgonen nordost som med pauser vrider sig mer och mer mot sydost. Ökar lite grann mitt på dagen till sjöbris.
Helt molnfritt och superhett.

Vattenståndet kring 10 cm under

 

16-05-10

 

Tisdag

 

Värsta sommardagen

 

 

Eller "För tidigt för gäddan men för sent för havsöringen" För det blev kontentan av den här dagen  rent fångstmässigt. För idag satsade jag fullt ut så att säga. Kom iväg ganska tidigt på morgonen och körde ut en bra bit till där jag brukar hålla till under sommaren. Och förr i tiden, när jag gick all in för havsöringen i mars-april med båten. Då på 70-80-90talen kunde man även få någon havsöring så här års men då brukade ankomsten av näbbgäddorna signalera slutet. I samma veva började även gäddorna komma ut. Jag brukade även ta lite fiskepaus under maj både för att jag satsat så intensivt på havsöring och för att alla näbbisarna gjorde livet surt för en.

Idag såg jag inte till en enda havsöring men det var heller inte väntat i den här värmen.

På bilden en storfamilj ejder:

Det påstås att ejdrarna har minskat drastiskt häromkring. Att ungarna lider av B-vitaminbrist och inte kan lära sig hitta mat. Kanske är det så, vad vet jag? Men gott om ejder ser jag i alla fall.

Plus en hel massa andra skepp och flytetyg av alla de sorter och storlekar:

Det var en helt fantastisk dag ur flera synvinklar. Utom ur fångstsynpunkt men vem bryr sig? Jo, lite då... Till stor skillnad mot i förrgår när jag höll mig inomskärs, kunde jag konstatera att det fanns helt enkelt inga gäddor här ute. Att jag inte fick några är en sak men jag såg ju inga. Med ett undantag då. Nämligen den på lite över 3 kg vid niotiden. Jag filmade den för jag trodde den var större. Men tror jag sparar den filmsnutten till en annan gång. Så märkvärdigt blev det nämligen inte.

Därefter drev jag över en lång sträcka där jag om sommaren brukar komma i kontakt med flera gäddor där en del kan vara riktigt fina. Men vädret var helt underbart med precis lagom svag vind i rätt riktning. Så tro inte jag klagar.

Näbbgäddor såg jag. Både sådana som höll igång för att bättra på beståndet och ta mig fanken, fick jag inte en till idag:

Ryckfiskad och felkrokad. Fast den krokade sig själv och det var givetvis inte avsikten. Tack vare den hullingslösa kroken kunde jag lätt lossa även den här utan att vidröra fisken så jag hoppas skadorna blev minimala och den klarade sig.
Inte heller idag blev det läge att prova Daiwa-spöet. Det får kanske anstå tills den riktiga sommaren kommer. Nu när jag skriver det här, verkar högsommarvärmen vara på upphällningen nämligen och vem vet när den återkommer. Jag hoppas på juni då jag har semester.

Som sagt bara vimlade det av fartyg över horisonten idag. Här ett till som dök upp:

Dök upp... Hm...

Så över till en helt annan sak där jag tyvärr fick alldeles för mycket rätt. Den 4/5 hade jag en bild på en fiskebåt som höll på och fiskade ända inne på Hajvars militärskyddsområde och undrade lite över vad den sysslade med.

Nu läste jag precis i lokaltidningen en artikel om just den fiskebåten. KA344 även kallad Zaima. "De fiskar efter nya idéer" lyder rubriken. Det nya är bland annat just att de ägnar sig åt inomskärsfiske efter just gädda och abborre. Just att de "landade gädda" i Garpahamnen nämndes uttryckligen.
Så visst måste de hållit på och trålat efter nämnda fiskarter utanför Tromtö och att näten var avsedda främst för gädda. Kanske var det ingen slump att jag inte såg till en enda gädda där det annars brukar finnas...? Plus att de hållit på med det sedan september förra året. Fast lite fel blev det.

Jag återgranskade nämligen bildmaterialet från den dagen och hittade en taget på stort avstånd och förstorade upp det så mycket det gick:

Där framgår att trålning var det inte frågan om utan nätläggning. Eller möjligtvis nätupptagning. Så länge som de höll på måste det röra sig om närmast kilometerlånga nät som effektivt stängde av de grunda vikarna längre in, mellan Tromtö och Haglö. Well played Zaima, well played...
Där fångar de alla gäddor som är på väg ut från lekvikarna nu men dummare är de väl inte än att de tidigare även fångade de som var på väg in, men det vet jag som sagt inte. Men det är helt okej för här råder inget gäddfiskeförbud under lektiden.

Artikeln gick liksom ut på hur bra och viktigt det är med nya idéer, nya företag och nya jobb. Precis som det pratades om vid den här fiskemässan i mars hur bra det var med alla tusentals sportfiskare som lockas hit varje år till ett av "världens bästa gäddvatten". Oj, så många nya jobb det skapar och oj så många företag det är som sysslar med det! Och åh så viktigt det är med c & r för att behålla det utmärkta gäddbeståndet!
Tala om motstridiga intressen här.

Ur min egen personliga och egoistiska synvinkel kan jag glädja mig åt att framöver slippa trängas med alla småbåtar fulla med jerkande sportfiskare. Även att slippa hålla på och dra undan flugan för alla smågäddorna som attackerar den. Att i en nära framtid en trekilosgädda kommer att betraktas som en jätte. Att en fisketur får betraktas som jättelyckad bara man får en enda kilosgädda. (Detta stycke kategoriseras under rubriken Måla Fan på väggen riktigt ordentligt.)

Kanske överdriver jag, kanske räcker gäddorna åt alla? Men det är ett nytt fenomen det här med yrkesfiske direkt riktat mot gäddorna. Fast jag har för mig det finns en ute på Aspö också. Eller fanns...?
Kan de inte hålla sig till yrkesfiske efter storspigg istället? Eller hur gick det med det förslaget från forskarna i Umeå som lanserade den utmärkta idén?

 


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-05-10 Gädda Inomskärs 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 Sol, hett o svag O 07:15 Nej
2016-05-10 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 Sol, hett o svag O 07:25 Nej
2016-05-10 Gädda Utomskärs 3,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 Sol, hett o svag O 09:00 Nej
2016-05-10 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Cortland snabbsjunk WF-6 Sol, hett o svag O 12:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions