Väder:

Mycket växlande!
Västlig vind som i någon by absolut nådde stormstyrka. Annars höll den sig kring vanlig kuling för det mesta. Lite lägre när solen sken, tror jag. Sol, mulet och en del häftiga regnskurar skiftade.

Vattenståndet väldigt lågt; cirka 25-30 cm under. 

 

16-04-19

 

Tisdag

 

Aprilväder i kvadrat

 

 

 

Men först lite husligt donande med fiskegrejerna:

Varför köpa nytt när man kan recycla och återanvända sina gamla prylar? Vad är det för fel på gamla ABU-rullar från 70-talet?
Okej, en del kanske men de är små, nätta och lätta. Jag gick igenom några gamla förråd och plockade fram bland annat tre extraspolar som jag gjorde i ordning. Till ABU Diplomat 156 där de sista siffrorna står för AFTM 5-6. Den rulle jag använt snart ett halvår. Oj, vad tiden går!
Slängde gammal nylonbacking och en fluglina jag helt glömt bort vad det var för någon sort. Men en Cortlands sjunklina kände jag igen och behöll. Repade av den och kollade. Smorde in med linmedel och ska testa den ute i båten vid tillfälle. Tror den blir utmärkt på mitt lätta #6 båtspö till sommaren. Tyvärr fick jag om inte slänga diskborsten så åtminstone degradera den till bil- båt- eller toalettrengöring.

Så över till dagens fiske där vädret kom att spela huvudrollen. Jag väljer mellan fantastiskt och förskräckligt när jag ska beskriva det. Minsann om jag inte fick flera, riktigt lyckade bilder som visar exkat hur det var. Här en av de absolut bästa:

Och åter kunde jag lyckönska mig själv till att inte välja båten idag. För jag tror inte SMHI varnat för så pass hårt väder som det blev. Det började med mest sol och mer måttliga vindar tidigt på morgonen nämligen.

Dagen kom också att handla om utlekta, magra och hungriga gäddor. Ja, nu står det klart utan minsta tvivel att gäddleken är över häromkring. Så gott som samtliga idag borde vägt mellan ett halvt och ett helt kilo till om de varit som de brukar. Jag tvingades förstås ta ställen helt i lä. Så tillkom närmast superlågvatten som jag också tog med i den kalkyl jag alltid gör inför en dag nere på kusten. Det vill säga väljer ställen att befiska. Ibland blir det helt åt skogen, erkännes men idag blev det helt rätt.

Det var bara en riktigt stor som saknades för att dagen skulle bli en av årets absolut bästa. Hade inte alla varit magrare än supermodeller skulle åtminstoen ett par kommit över fyrakilosstrecket men jag klagar inte. Inte så mycket i alla fall:

Den här var dagens första gädda och eftersom starten var lite trög passade jag på att ta en fin bild i solskenet. Se så fint den sitter. Kroken alltså. Greppa det röda mellan tummen och pekfingret och vips, är den loss. Utan att nudda vid gäddan och utan att ens bli våt om fingrarna. Återigen: Det är därför jag alltid använder röd (eller Fire orange) bindtråd på den främre delen av kroken, för att lätt kunna se var jag ska applicera peangens käftar inuti gäddans egen käft när kroken sitter på insidan.

Hela fiskedagen kunde jag även roa mig över (eller bli irriterad över) att de höll på och lekte krig ute på fjärdarna. Fram och tillbaka, hit och dit körde de runt och hade sig. Särskilt den där lilla båten längst till vänster på bilden. Oj, oj så kul de hade när de brassade på för fullt och gjorde skarpa tvärvändningar i högsta fart så skummet yrde!

Kolla även borta till höger, där helikoptern hovrar. En bit till vänster om pricken är det något rött som skymtar. Tror det är något militärt mål, mina, rökbomb eller liknande. Åh, hoppas inte Putin är inne och kollar på min hemsida igen. Men jag tror inte jag röjer några militära hemligheter med bilden. Skulle han vara inne här är det mer för att avslöja mina hemliga gäddställen, är jag övertygad om. En gång gäddfiskare alltid gäddfiskare och att Putin ägnar sig åt det är ju allmänt känt. Och att min fiskedagbok är länkad till ryskspråkiga sajter såg jag då jag hade en fungerande besöksräknare.

Vid särskilt ett tillfälle på första stället blev jag nästan lite orolig. När himlen svartnade, det började ösregna och den hårda vinden gick över på stormstyrka. Fick riktigt spjärna emot för att inte blåsa omkull. Kortvarigt visserligen men det gjorde att jag bytte ställe. Gick tillbaka till bilen och sökte upp en annan kuststräcka i mer aboslut lä.
Där stod gäddorna som på rad och bara gapade. Jag tolkar det som att de var på väg utåt, inifrån lekvikarna och gjorde tillfälligt stopp där. Där hade jag mycket trevligt fiske under ett par timmars tid. Fast då och då fick jag passa mig för svallvågorna från militärbåtarnas framfart men där har jag varit med om betydligt värre. För de där allra största plåtschabraken var inte med idag. Eller om det nu för tiden ska vara plastschabrak?

Fram till min pyttelilla vik där det brukar finnas lite större gäddor, hade jag använt samma fluga. Cirka 10 gäddor kunde den tillgodoräkna sig. Tror inte jag tappade en enda. Men där började de missa hela tiden. Plus att jag såg vakande fisk en bit ut. Märkligt. Jag var medveten om att wiretafsen blivit mer och mer krullig som ett julklappsband och därmed kortare. Men så länge wiretrådarna håller ihop och bindtråden inte repas upp går flugan att använda. Fast med risk att de missar i hugget. Lat som jag är tänkte jag att jag bara ska fiska en liten stund till och byter jag, får jag kanske byta wiretafs på en fluga till. Men de där vakande fiskarna? Vad var det för sort? Inte havsöring väl...?
Att jag tappade flera gäddor berodde förstås på den kruliga wiretafsen snarare än avsaknad hulling. Så jag letade fram en av de allra minsta flugorna jag hade med mig och bytte till sist i alla fall.
Då fick jag de tre sista gäddorna som var dagens största. Som bara visade på att nu är gäddorna utsvultna och tar vad som helst; stort som smått. Och som hade varit i fyrakilosklassen innan leken och snart är de det igen. Fast vad det var för fiskar som vakade vet jag inte. Men inte gäddor som gick upp i ytan för att ta något i alla fall. För då blir det rejälare plask. Kanske id?

Till sist: Nya, häpnadsväckande tips och lösningar från Gagnekulla Tankesmedja.
Problemet: Nu under vår och sommar ökar fästingsplågan. Alltfler drabbas. Många får borrelia eller till och med TBE. Folk tvekar att bege sig ut på ängar och i skogar. Ja, till och med i den egna trädgårn är man inte säker.
Lösningen: Skaffa vadare och ta på dem. Bär dem alltid så fort ni går utanför dörrn om ni ska ut i naturen. Då är man fullständigt trygg för alla fästingangrepp. Skyddar även mot huggormsbett!

Till ännu mer sist: Frågetecknen efter "Flytlina" betyder bara att jag är osäker på klassning och märke.  En gammal lina från, tror jag, 70-talet. Förmodligen Cortland 444 och WF 6, eller 5.

Till allra sist, jag lovar: Det har kommit nya riktlinjer för den här sajiten som jag måste rätta mig efter. Numera är det helt förbjudet att kolla på den i mobiltelefon. Bilderna blir helt enkelt för små och fjuttiga i dem. Surfplatta med minst 18 tums skärmstorlek är på gränsen. Helst ska det vara en riktig PC med en rejäl 27-tummar. Allt enligt de nya EU-direktiven.


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-04-19 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 08:30 Nej På första bilden
2016-04-19 Gädda Första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 09:30 Nej
2016-04-19 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 09:50 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 10:30 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 10:40 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 10:50 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 11:00 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 11:10 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 11:30 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 12:15 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 12:30 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 12:40 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 3,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 13:00 Nej
2016-04-19 Gädda Ställe nummer Två 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Mycket växlande 13:15 Nej På sista bilden

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions