Väder:


Frost på morgonen och klart. Snabbt betydligt varmare och sol från blå himmel hela dagen.
Men en frisk till hård, kylig nordostan blåste hela tiden.

Vattenståndet låg på någon cm under det normala.
 

 

16-04-11

 

Måndag

 

Icke ett enda hugg idag

 

 

 

Ja, just nu råder "osäkert fiske" som det stod i Napp & Nytts huggtabell förr i tiden. Åtminstone för min del och det tre gånger jag varit ute sedan sist. Så nu rapporterar jag att jag inte har något att rapportera, kan man säga.

Men tycka till om saker och ting kan jag ändå göra. Som att mycket är överdimensionerat. Nu håller jag mig i första hand inom gäddfiskets domäner. Och inom flugfisket förstås? Nja, inte säkert. Men visst gäller det främst det allra ädlaste sättet att fiska gäddor på, självklart. Jag kom på det i lördags när jag var ute och både provkörde och provfiskade lite. Nu pratar vi alltså båtfiske. Som är ett helt annat bollspel än vadningsfiske, är min uppfattning.

Och visst har det samband med att jag i flera månader hållit på med larvigt lätt utrusntning. Så när jag skulle börja kasta med ett 10 fots klass 7-spö och en stor Vision-Komarulle laddad med tung, supersnabbsjunkande lina fick jag problem. Jag orkade inte ens lyfta spöt!
Okej, där överdrev jag en smula. Men attans så tungt kändes det.
 
Nu var själva fisket för min del riktigt uselt. Jag höll mig inomskärs och prövade bara kring några holmar där visserligen men det brukar vimla av smågäddor på sommaren. Fick bara en tvåkilos. På utrustning man lätt kunde bärga en vitval, typ. Även det en lätt överdrift för på sommaren krävs det grövre grejer är jag den förste att erkänna. Men ändå. Här fordras lite nytänkande från min sida. Lättare och kortare spö och en mindre rulle? Kanske ett nytt och modernt #7-spö skulle passa bra. Tiofotarn är ett gammalt ABU-spö och därmed extra tungt. 

Nå, det är goda tider för än kan jag vada fram till åtminstone halva maj. Det brukar mest bli i juni jag på allvar tvingas ut i båten och mer om den sortens fiske då. Men visst ska jag även försöka använda båten innan dess också om det blir väder för det. Skönt att kunna välja. Och visst lockar havsöringsfisket än och det är minst tio gånger så effektivt från båt som när man (jag) vadar.

Spinnfiske då...? Vågar jag ha några synpunkter på det? Det är ju inte min bag nu för tiden. Men råkade få syn på ännu en sån där livesändning di har på Fisheco. Där de tar ut de riktiga experterna på fiske och filmar och direktsänder på youtube. Jag har sett tre stycken. Alla har det gemensamt att det slutar i totalfiasko. De får ingenting. Eller okej, de fick kanske någon liten smågädda. Trots att de förmodligen sett ut sina allra, allra bästa fiskeställen och så har de förstås valt den bästa årstiden just där. Pinsamt värre... Men jag säger ingenting om det för så är det. Eller kan vara.
Det är därför jag alltid säger nej när de kommer och tjatar. Okej, skojade ordentligt där.
Det är givetvis ingen som vill filma när jag håller på och fiskar. Det får jag vara så god att göra själv om det ska bli gjort. Men OM...

 De jag tidigare sett har jag nog kommenterat här; nämligen Nicklaus Bauer och Sussi. Extra intressant blev ju Sussi eftersom hon befann sig på ett av mina ställen. Men under absolut fel väder och vattenstånd.
Nu var det någon som kallades Svartzonker och det var spinnfiske med grova grejer och tunga wobblers av olika utseenden som gällde. Jag kollade inte på det under tiden det pågick men på den inspelade materialet i efterhand. De fick en liten gädda på ett eller möjligtvis ett och ett halv kilo som de gjorde stor affär av. Men som sagt, så är det ofta med fisket att när man ska visa upp det för andra, händer det inte så mycket. Eventuella kommentarer och synpunkter i övrigt är det nog bäst jag behåller för mig själv.

Så var jag en dag borta i Ronnebyfjärden och testade efter blank fisk. Jag fattar inte att jag måste dit så ofta för jag får aldrig något där nu för tiden. Inte ens gäddor och än mindre varken havsöring eller förrymda regnbågar. Icke ett hugg, virvel eller efterföljare.

Ungefär så blev det även idag.

Jag hade bytt spö till det gamla, japanska Super Pulser och idag kan jag åtminstone något skylla på vädret. Minusgrader på morgonen, sol från blå himmel hela dagen och en frisk nordostan är nog sämsta tänkbarara. Plus då att nu på våren är gäddan on the move och man (jag) vet inte riktigt var den för tillfället befinner sig. Jag prövade tre olika ställen och det enda som hände var att jag skrämde iväg ett par gäddor när jag vadade. Nu var sillfiskarna också på plats, noterade jag. Från när och fjärran, i husbilar, vanliga bilar och husvagnar strömmar de till och parkerar sig på broar och vägbankar med sina haspelspön och plastspannar. Helst under skyltarna med "Allt fiske från bron förbjudet".

Nu är det jobbarvecka som gäller för mig och under tiden hoppas jag vinden vänder och det börjar regna. Inte bara för att det blir bättre fiske då utan även för att det råder extrem torka lite överallt här i sydöstra Sverige.Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions