Väder:

Frost under natten nere vid kusten. Klar himmel och helt vindstilla under morgontimmarna.

Framåt dagen varmare, lite smått ökande sydvästlig vind och mer moln på himlen.

Vattenståndet kring normalt.


 

 

 

16-03-08

 

Tisdag

 

Testing, testing

 

 

I dag var det verkligen sensationellt väder. För första gången i år, i alla fall när jag var ute och fiskade och om jag minns rätt, låg havet blankt som en spegel. Under flera timmar!

Klar himmel och sol har det varit någon gång men absolut inte vindstilla hittills i år:

Förmodligen en engångsföreteelse och blir det som förra året kommer många båtfisketurer att blåsa inne. Just det, det har jag på agendan nu. Att få ordning på båten och sjösätta. Och ja, det är en säl på bilden. Ibland dök den upp nära och ibland långt iväg. Det kan ha varit samma jag såg för ett par veckor sedan.

En annan sensation idag var att jag inte fick någon smågädda. Jag sätter gränsen till cirka två kilo, bestämde jag nyss. Eftersom det är mars nu finns risk eller chans till havsöring lite var stans och därför körde jag med en mindre modell. Men hullingslös.
Idag blev det betydligt längre mellan huggen än mellan gäddorna. (Visst är det kul att uttrycka sig kryptiskt) Fast det betyder bara att jag såg och skrämde ut ovanligt många gäddor från strandregionen när jag vadade. Flera stod ovanligt grunt. Kanske jag till och med upptäckte ett litet ställe där de höll på att leka?
Eller kanske skulle vid ett senare tillfälle, för när jag kom vadande och skulle upp på land i en liten glugg i en vass, var det helt lugnt och stilla men där skrämde jag helt plötsligt ut en 7-8 gäddor från i princip samma lilla plätt. De var ungefär i storlek ett till tre kilo.

Precis som förra gången fick jag inget entydigt svar på frågan hur säkert det är med hullingslöst. Fast det viktigaste var ju att på de tre, om jag så får uttrycka det, ganska stora gäddorna, fungerade det över förväntan. För där satt kroken på utsidan. Och så överraskande lätt det är att lossa kroken!  Vilket gjorde mig orolig för att det är lika lätt för gäddan själv att göra det. Med den vanliga kroken kunde jag tryggt låta även en stor gädda gå fritt medan jag vevade upp löslinan. Då visste jag nämligen att gäddan satt kvar när jag åter fick kontakt. Men nu vågade jag inte det.

Återigen; jag tappade en tre, fyra mindre gäddor och det är i och för sig jättebra. Men ändå vill man ju själv avgöra vilka man vill sätta tillbaka så man kan få med dem i statistiken.
Ja, mer forskning behövs.

Här ytterligare en klassiker:

Dagens andra gädda. En på strax under fyra kilo. Som synes sitter kroken som jag nämnde, i mungipan. Den gäddan har varit ute för något. Dels syns det på ryggen och dels ännu tydligare här:

 

En avsliten gälbåge. Precis som bilden av den blodiga handen är detta ett ständigt återkommande motiv i mina foton. Det inträffar varje år en eller ett par gånger att jag får sådana. Vilket bevisar att gäddorna kan överleva inte bara små skador i gälräfständerna utan till och med rejält avslitna gälbågar. Här var det bara en men jag har sett med fler. Fast fortfarande är det lite av ett mysterium hur de skadorna uppstår. Tror det är svårt att anklaga sälarna för det.

Efter en halvtimme fick jag den här som jag utan tvekan bokade till fyra kilo:

Men hur kan det komma sig att jag har två (2) handduksupphängare fastlimmade på vadarna? Eh jo... Den första råkade komma för långt ner. Jag tvekade om den skulle vara ovanför eller nedanför bältet. Och valde fel. Det funkade inte alls i högvatten. Alldeles för långt ner. Nähä, tänkte jag efter några veckor, då sliter jag väl bort den och gör om och gör rätt. Fast det gick inte. Den satt för hårt fast. Så jag fick ta en ny. Som funkar alldeles utmärkt.

Sammantaget får jag nog utnämna den här dagen till årets trevligaste. Fint väder och lagom med fisk. Slapp massattacken av smågäddor. Fast aldrig får man vara riktigt glad. Mot slutet kom jag in i värsta rökmolnen. Någon höll på att bränna stora rishögar och jag befann mig i vindriktningen.

Dagens datum råkade vara den internationella kvinnodagen men det känns svårt att klämma in något som har med den att göra här... Eller?
Vänta, jag går in på Fisheco och kollar. Senare:

Nä, hon Sussi har inte gjort något nytt blogginlägg på flera månader. Hon Flicksländan på ett år. Fiskedonnan inte sedan i början av  februari. Däremot hon gösdrottningen men hon sysslar inte det minsta med min typ av fiske. Eller jo, gäddfiske senast. Kollade och blev verkligen impad av alla stora gäddor hon fått upp. Och, får jag erkänna, inte så lite avundsjuk. Även om den kanske minskade något när jag insåg att det var med hjälp av ekolod och med flera spön; ett slags långrevsfiske är det väl inte helt orättvist att likna det vid. Fast hur många spön de använder står inte.
Det finns säkert andra fiskebloggar skrivna av andra tjejer och kvinnor men fortfarande tror jag att de är i minoritet.
 
Fast, kom jag att tänka på, undrar just hur många det är nu för tiden som håller på med gäddflugfiske över huvud taget? Och som i så fall skriver om det här på nätet...? När jag tänker tillbaka erinrar jag mig att ser jag andra fiskare häromkring är det så gott som enbart spinnfiskare. Gjorde en liten nätsökning på "Flugfiske gädda blogg" med mycket magert resultat.

 


Fiskejournal 2016
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-03-08 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Svag till måttlig SV o sol 09:00 Nej
2016-03-08 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Svag till måttlig SV o sol 09:30 Nej  Med avsliten gälbåge
2016-03-08 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Svag till måttlig SV o sol 10:00 Nej Håller upp på bild
2016-03-08 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Svag till måttlig SV o sol 10:30 Nej
2016-03-08 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Svag till måttlig SV o sol 10:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions