Väder:

Fortsatt mildväder men blygsamt. 1,5 - 2 grader plus. Halvmulet mest. Otroligt nog svag vind. Sydost-ostlig.

Och lågvatten. Minus cirka 5 cm.

Vattentempen cirka 1,9. Plus. 

16-01-12

 

Måndag

 

Sista chansen på länge

 

 

 

Fönstret var fortfarande öppet men man kände lätt att den här gången får SMHI rätt. Winter is coming! Igen.

Nå, idag fick jag mitt lystmäte på att inte behöva dra upp en massa smågäddor hela tiden. Började långt ut i skärgårn idag för fortfarande ligger isen till stora delar inomskärs. Vädret inbjöd ju till det när det både var svag ostlig vind och lite lågvatten. Ett ställe som närapå är havsöringscountry nu i januari. Fast befinner sig inte de flesta havsöringarna nu uppe i någon lämplig å?

Fick syn på ett par andra som också var ute på morgonen allra längst ut i havsbandet. Undrar just vad de höll på med.

De stod uppe på en kulle och stirrade ut mot... mot? Ja, vad vet jag? Valar? Ryska U-båtar? Säl? Fast troligtvis var det väl fåglar.

Det är väl bäst att poängtera att spana efter valar inte är helt gripet ur luften för enligt uppgift finns det ett par här i närheten.  Närmare bestämt vitvalar. Tydligen hade en eller kanske två siktats på Öland på väg söderut.

 Jag hade absolut inte väntat få se eller känna havsöring där på första stället även om det teoretiskt kanske var möjligt. Men gädda hoppades jag på. Till och med kanske någon stor. Det var teoretiskt möjligt nämligen. Fast fick bara en liten.

Gick tillbaka till bilen och körde inåt. Fast den sida som vette mot stan var isbelagd. Men en öppen vik fanns på den andra sidan och där trodde jag att det bara skulle vimla av gädda. Den är helt omöjlig att befiska under sommar och tidigt höst för där växer mängder med ålgräs upp till ytan. Nu var det både svag vind och lä plus helt fritt från växtlighet. Sånär som mörka fläckar och enstaka tångruskor. Precis som både jag och gäddorna vill ha det.

Fast där räknade jag helt fel. Väldigt tomt på gäddor var det. Att det var spegelblankt hade inget med det att göra. Visst kanske man missar några för lite extra försiktiga brukar de väl vara men i gengäld brukar det bli gott om svallvågor och vattenplogar när de följer efter. Och det är roligt. Men inte ens det inträffade. De två som högg gjorde det utan att tveka. Inte heller skrämde jag ut några från strandregionen.

Det riktigt kändes i luften att nu är kylan på väg, fram på eftermiddagen. Nu kommer isen att lägga sig snabbt eftersom det är så kallt i vattnet och den precis gått upp. Och i innerskärgården där den redan ligger kommer isen bli ordentligt tjock. Så nu blir det några fiskelösa veckor säkerligen framöver för min del.

Jag läste förresten på Fisheco om tio nya, heta fisketrender inför det här året. Ingen gällde flugfiske efter gädda och absolut inte med lätta grejer. Så det visar bara hur passé och vid sidan om man är. Även om gäddfiske fick vara med men förmodligen menas nog med ännu mer digital teknik och från båt. Mycket riktigt var det branschorganisationer som stod för den listan och de är givetvis mest intresserade av att få sälja så mycket prylar som möjligt.

Men bryr jag mig? Absolut inte.


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-01-12 Gädda Ställe ett långt ut 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Lugnt o mulet 09:15 Nej
2016-01-12 Gädda Ställe två långt in 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Lugnt o mulet 11:15 Nej
2016-01-12 Gädda Ställe två långt in 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Lugnt o mulet 12:00 Nej På medioker bild

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions