Väder:

Kallt!

Tidigare dagar mest högtrycksbetonat, minusgrader om nätterna, friska till hårda vindar på nord och ost och fortsatt superhögvatten. Idag samma men högvattnet verkade ge med sig.

På morgonen kring plus 30 cm och det är acceptabelt. Soligt men bara två plusgrader och i samband med hård ost-sydostlig vind kändes det väldigt kallt.
Under dagen sjönk vattenståndet ytterligare en bit.

 

 


 

 

15-12-30

 

Onsdag

 

Tufft mellandagsfiske

 

 

 

Tala om att få äta upp sina ord. Så går det när man är övermodig. Jag vet att jag varit lite väl kaxig vad gäller det här med att frysa om exempelvis händerna. Idag var det kombinationen cirka en plusgrad och hård vind som blev för mycket. Trots eller kanske snarare därför, att jag inledde fisket med en extralång promenad. Då borde jag haft handskar på mig men som det nu var, blev fingrarna stelfrusna och jag hade ständiga problem med det. Jag fick en väldigt dålig start som jag hade svårt att komma till rätta med. Inte blev det bättre av att blaska i vattnet.

Kikar man i tabellen är det kanske ett blygsamt resultat men jag tycker det närapå förtjänar bragdguld.

Visst sken solen och visst höll jag till i lä men inte hjälpte det mot blåsten. Och solen orkade knappt över trädtopparna heller. Annars var det roligt.

Det har ju rått ett superhögvatten utan dess like i flera dagar men till idag hade det sjunkit undan till acceptabla nivåer så det gällde att passa på när det gick.

Den första trekilosgäddan satt på ett märkligt sätt, upptäckte jag efter några försök att lossa kroken. Alltså att lossa själva kroken gick lätt för den satt på utsidan, under till. Men när jag trodde den var loss, drogs flugan in mot gälarna istället för att komma fri. Vilket bara visar hur rätt jag har när jag hävdar hur gäddan tar sitt byte. Nämligen att den spärrar upp gapet våldsamt snabbt så ett undertryck skapas och bytet suuuugs in i käften på den. Så i det här fallet hade flugan sugits in i munnen på den så våldsamt att den farit ut igen genom gälbågarna, ut på andra sidan. Så jag fick klippa av nylontafsen för att kroken inte skulle fastna en gång till inuti gäddan och kanske skada själva gälarna.

 Hur går det då med studien kanske någon undrar. Nja, med det rent praktiska inte så värst bra. I alla fall inte resultatmässigt men det har sin naturliga förklaring genom väderleksläget. Men att kasta och i övrigt hantera den lätta utrusningen är det absolut inga problem med.

Men det rent vetenskapliga förarbetet där grundläggande fakta håller på att samlas in fortskrider:

Ingenting lämnas åt slumpen och här vägs objektet på en riktig våg. 460 tusendels gram blev resultatet. Här borde jag haft "motståndarsidans" flugor att jämföra med, som jag lite skämtsamt kallar de äkta gäddflugfiskeexperterna. Jag ska undersöka om det vetenskapliga forskningsanslaget räcker till att köpa in en riktig proffskrok.

Jag kollade upp saken och fann detta: "Bauer Pike Rig + Fly Rattles + Krympslang." Ett allt i ett-kit för ett cirkapris på 170:- Visst räcker pengarna men jag vet inte... Och vad Fly Rattles är har jag ingen aning om... Och vad ska man ha krympslang till egentligen? Men jag misstänker starkt att bara själva riggen med en stor krok, grov wire och så en extrakrok längst bak, väger minst lika mycket som min färdiga zilverzara som ligger på vågen. Så har jag ju också läst om och sett på bilder att man även ska ha wiggle tails som jag tror är några slags simfötter man fäster längst bak på flugan.
Ja, det visar bara hur dåligt man hänger med de ledande experterna.

Jag håller också på att öva att ta bilder där man både ser en stor gädda samtidigt som, i det här fallet, mitt #fyra-spö är med på bilden. 

Det är inte så lätt alla gånger. Gäddorna är inte alltid så samarbetsvilliga minsann. Det allra bästa är förstås att lägga upp dem på stranden med spö och fluga, om man kan hitta en lämplig plätt. Bäst underlag är ju uppkastad, våt tång eller sjögräs. På första bilden hade jag en lämplig brygga i närheten och eftersom det var ett tunt lager frost på bräderna tyckte jag att jag kunde placera gäddan där en sekund. Det är den första gäddan och jag var osäker på om jag skulle få någon mer och tänkte att nu fick jag i alla fall en gäddbild.

Efter nyår aviseras det en längre period med minusgrader dygnet runt och då blir det inget fiske för min del. Hur det blir med den jättestora, sjukt grymma, riksomfattande megatävlngen; "Vem får årets första flugfångade gädda?" återstår att se. Blir det lika kallt då, vete katten... Då lämnar jag walk over.  Det är jättemånga som brukar ställa upp. Åtminstone tror jag det. Det borde vara så i alla fall.
En jag känner till försökte lura mig att han inte kunde ställa upp i år. Ha, inte gick jag på den lätte!

Så jag får nog pallra mig iväg i alla fall... Ovansklig ära väntar ju på vinnaren... Just nu ser det faktiskt ut att kunna gå... Det är plusgrader nere på kusten och vattenståndet helt okej...


Fiskejournal 2015
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-12-30 Gädda Iskall lä-sträcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Kallt soligt o hård SO 10:00 Nej På bild
2015-12-30 Gädda Iskall lä-sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Kallt soligt o hård SO 10:30 Nej
2015-12-30 Gädda Iskall lä-sträcka 2 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Kallt soligt o hård SO 11:45 Nej
2015-12-30 Gädda Iskall lä-sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Kallt soligt o hård SO 12:00 Nej På bild

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions