Väder:

 

Var god se nedan.

 

 

 

15-12-22

och

15-12-24

 

Tisdag och Torsdag

 

Dubbelfiasko

 

eller

Flera bilder till uselt fiske

 

 

Ingen vidare inledning på min studie må man säga. Det känns taskigt att skylla på vädret för det är ju den här väderlekstypen som gör det möjligt att fiska överhuvud taget.

Under tisdagsnatten och tidiga morgon blåste det upp till 26 meter i sekunden rent västlig vind. Så tyckte jag att den mojnade något i och med att det började klarna upp. Åh, tänkte jag, varför inte testa utomskärs? Då slipper jag ju alla smågäddorna åtminstone. Och i ren västan finns det ju lä bakom skyddande uddar. Sagt och gjort körde jag till ett ställe där det brukar vara bra under de förhållanderna. Vattenståndet de senaste veckorna är hipp som happ. Ena dagen lågvatten och nästa högvatten. Och tvärt om. Snabbt går det och kan ändras 10 cm i timmen. På morgonen låg det på cirka normalt om jag minns rätt.

Visst, lä för själva vinden var det men inte för vågorna. Tunga dyningar svängde liksom runt udden och rullade in. Och det hatar gäddorna. Eller kanske hellre deras tilltänkta små byten. Det bildas starka underströmmar som det är jobbigt för dem att stå där och försöka hålla balansen i. Nä, nu simmar vi ut på djupt vatten, absolut. Så tänker både rov- och bytesfisken.

Snart gav jag upp och förflyttade mig inomskärs igen. Till totalt lä. Och till en väldigt lågt stående sol som hela tiden ställde sig i glipan mellan hatten och solglasögonen och därmed bländade mig:

Det blev jobbigt i längden. Tvingades välja ett halvdåligt ställe som visade sig sämre än vanligt. Visst fick jag väl några mindre gäddor men till blixtrade inte en enda gång på hela fiskedagen.

Här en bild på några högfärdiga svanar:

Under tiden jag fiskade märkte jag också att vattnet steg oupphörligt. Jag kände mig inte riktigt i form heller. Nästan lite ont i huvudet och kanske var det den bländande solens fel.

Men positivt var att det nya spöet fungerade så pass bra. Även om jag inte fick tillfälle att testa det på en större gädda. Ändå började det hyggligt med en på tre kilo.

På bilden här ovan är det meningen man ska se gäddtanden som följde med kroken upp. Det var väl det mest spännande som hände den dagen; tisdagen den 22 december.

---

Så blev det julafton och en fin, gammal tradition säger ju att då ska man ut och flugfiska gädda om man är ledig och isen inte ligger.Som vanligt rådde frisk till hård vind. På morgonen låg vattenståndet på cirka 20 cm över. Helt acceptabelt även om det verkade vara i svagt stigande. Julaftnar brukar man få vara helt utan störande element i form av andra fiskande så varför inte testa Ronnebyfjärden igen? Vindriktningen var väst-sydväst och enligt SMHI skulle den bli mer sydlig. Jättebra, tänkte jag, för då sjunker ju vattnet undan ännu mer.

Visst, men det var bara det att det blev helt tvärtom. Jag fattar inte hur det kunde bli det men genast jag skulle vada ut, märkte jag att det var jättehögt. Tala om att bli besviken. När jag senare kom hem, såg jag att det varit som högst, hela 50 cm över. Ändå är den sträckan väldigt långgrund och lämplig vid högvatten. Men inte så högt. Det blir för svårt och man tvingas vada alltför djupt hela tiden.
Visst försökte jag ändå.

Det enda jag fick var en bild på ett ovanligt strandfynd:

Jag vet inte riktigt vad det är eller hur det kommit hit. Är det något som kor och hästar dricker ur kanske? Ett badkar som någon tappat?
Just från den kuststräckan vet jag att jag haft med flera bilder på märkliga strandfynd genom åren.

Plus att den är ett paradis för hundpromenare. Här en bild på en hund utan promenerare:

Den kom utrusande och simmade nästan ända fram till mig där jag stod utvadad och kastade. Ett par gånger. En glad hund som kutade omkring som en galning. Ägarna en bra bit därifrån som visslade och ropade på den. På bilden håller den på att skaka av sig vattnet.

Inget ont om hundägarna för de hade en stund tidigare kommit fram till mig och pratat lite. Undrade om jag hade hund och om det gick bra att släppa lös deras två hundar. Visst gick det bra, sa jag. Givetvis undrade karln i sällskapet om jag fått någon fisk och vad jag fiskade. Gädda? Med fluga? Kan man det? Jag visade honom min fluga och då bara skakade han på huvudet och tyckte att inte kan man fiska gädda med en så liten krok. Det går ju inte.

I och för sig hade han rätt just idag. För inte gick det. Okej, jag hade en i kilosklassen som var uppe och nafsade men det var också allt.

Nä, det var nog ingen bra idé att inleda studien så här pass sent på året. I alla fall inte att sätta en gräns på en 5-6 fisketillfällen. Men eftersom jag är enväldig studieledare och själv bestämmer villkoren ändrar jag det raskt till tja... En 5-6 fisketillfällen under godkända premisser...? Ja, det låter bra! Det betyder att än kan ingen räknas.

 Just nu när jag skriver det här är Östersjön proppfull med vatten. Plus att på lördagskvällen och söndagsmorgonen vände vinden till nordlig och då steg vattnet till över 60 cm plus här i Karlskrona. Men det är bra i det långa loppet för då får det en chans att slinka ut ur Östersjön.. Fast samtidigt varnas för ymnigt snöfall...

 


Fiskejournal 2015
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 3 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 10:00 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 2 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 10:15 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 10:25 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 11:30 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 12:00 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 2 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 12:30 Nej
2015-12-22 Gädda Total lästräcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Hård västvind o soligt 12:45 Nej


Fiskejournal 2015
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-12-24   Ronnebyfjärden   Zilverzara Nej Ja Guideline Exp AFTM 4 8,6 fot Airflo WF-4 Flyt Frisk sydväst, mulet och superhögvatten    

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions