Väder:

Vinterväder.

 Ett par, tre minusgrader på morgonen och knappt över nollan under dagen. Växlande molnighet med någon kort solglimt. Tämligen frisk vind som växlade lite mellan nord, nordost och nordväst, tror jag.
 
Och riktigt superhögvatten. Under natten upp till 55+ och så började det sjunka ner till sådär 45-47 cm över. Så steg det igen till över 50 under förmiddagen.

 

 

 
 

15-11-21

 

Lördag

 

Värsta fisket - ever!

 

Det är väl bäst att poängtera att "värsta" i rubriken verkligen avser den ursprungliga betydelsen "sämsta".

Inte bara idag utan även förra gångens fiske, i tisdags den 17 november som också blev ett riktigt fiaskofiske. Ty så är det att högmod går före fall och där fick jag som ville ha lite glesare mellan huggen efter det förra dagboksbladet. Fast i tisdags berodde det mest på att jag för första gången den här säsongen ville pröva borta i Ronnebyfjärden om det möjligtvis skulle finnas några förrymda regnbågar. Varje år hoppas jag ju på det och lägger några fiskedagar där senhöst-vinter. Det korta svaret är Nej.

Ingen blank fisk. Eller med rosafärgat band längs sidolinjen. Ändå att det var lämpligt väder för där är det bäst med friska sydvästliga vindar och gärna regn. Ibland får jag några tröstgäddor men det såg dystert ut även det. Fast mot slutet kunde jag räkna in hela fem styckna men de var väldigt små. Även med min skeva standard. Tre under kilot och de andra två knappt över. Så det räckte att i korthet nämna det i mitt nästa succéartade dagboksblad, tänkte jag.

Bara det att idag blev det väldigt mycket sämre. Icke en gädda. Inte ett hugg eller efterföljare. Jag såg inte ens en enda på hela dagen! Som i och för sig blev ovanligt kort. Väntade extra länge att köra ut nämligen och la nog första kastet inte förrän efter klockan nio. Höll väl ut fram till tolvtiden.

Då kommer vi till avsnittet mer eller mindre sannolika (bort)förklaringar. Idag, i mitt fall kan jag helt och hållet skylla på vädret. Och att jag borde ha hållit mig hemma. Men till saken hör att som igår, fredag, var jag helt inställd på att fiska. Och fick verkligen tvinga mig till att låta bli när jag under morgontimmarna följde högvattnet och vindriktningen. Det bara steg och steg eller i alla fall verkade det inte sjunka. Så jag insåg det lönlösa och stannade hemma och tänkte att imorn; då måste det vända. Då bör det börja sjunka. Då måste jag ut!

Mycket riktigt trodde jag det imorse. Då hade vindarna vänt mot nord och nordost och då börjar det rinna ut ur Östersjön och ibland kan det gå överraskade fort. Hemma var det ett par, tre minusgrader men nere vid kusten precis över nollan. Så när högvattnet gick ner til 46-47 och  befann sig i sjunkande bestämde jag mig slutgiltigt, packade färdigt och gav mig av.
SMHI uppdaterar vattenståndet en gång i timmen men med en eftersläpning på cirka en timme. Min smärtgräns på att fiska vadande ligger på omkring 40 och jag tänkte att det hinner sjunka undan dit och ännu lägre under tiden. Fel, fel, fel! Istället började det åter stiga.

Lufttemperaturen var kring nollan och en grad upp. Fast i vattnet cirka 7-8 grader. Det är också väldigt få ställen som är lämpliga att befiska vid så högt vattenstånd plus att man gärna ville hålla till i åtminstone halvlä i den isande nordanvinden. 

Dagens enda bild illustrerar lite av hur det var: Högvatten långt upp i skogen och ett vanligt strandfynd är patronhylsor. Samt att man nog är bakom flötet som kör och fiskar en sådan här dag.

Det var verkligen läge för en extra lång promenad så man fick upp värmen inuti vadarna. När jag kom fram till det stället jag bedömde som allra bäst under rådande förhållanden så vad upptäckte jag? Jo, ett antal män med gevär! Plus en manick att slunga iväg tallrikar med. Exakt där jag tänkt vada ut och börja fiska.
Nå, det är precis inte läge att börja argumentera med en fem, sex jaktklädda karlar med hagelbössor så efter några ord gick jag vidare. Jag tror heller inte det berodde på att de höll på och pangade i ett par timmar att jag inte såg till någon gädda.

Kallt var det och kallt blev det. Jag tvingades ju vada väldigt djupt hela tiden. Fast lite förvånad blev jag nog ändå att jag inte märkte av ens den minsta gädda. Förutseende hade jag tagit med mig en liten handduk. För det vet jag att det är svårt att återfå värmen i händerna efter att man sköljt dem i vattnet efter man hanterat en gädda. Därav handduken. Som dock fick förbli torr och oanvänd. Efter ett par kalla timmar började jag inse att vattnet bara steg och steg och gav upp.

Winter is coming är ju annars en lättköpt rubrik för idag. Frågan är bara om den verkligen gör det nu. I skrivande stund vet jag inte riktigt hur det blir med den saken.

 


Tomt och innehållslöst!
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions