Väder:

Disigt och mulet hela fiskedagen. Milt för årstiden.

Först svag västlig vind som senare svängde lite mot sydväst och ökade något.

Vattenståndet ungefär på -15 till -20 cm.

 

 

  

 

15-11-03

 

Tisdag

 

Tråkigt misslyckande

 

 

 

Faktiskt gäller inte rubriken mitt fiske utan andras. Mer om det senare.

Mitt började väldigt bra men så gick det i dalar och mot slutet en liten topp. Det var lite ovant väder och jag tänkte passa på och testa hur fisket var utomskärs. Jag hoppades på få men desto större gäddor. Det gick så där...

Använde en zilverzara i samma storlek som i förrgår mest på skoj. Alltså en liten. Väldigt liten. Tydligen är det så att sillen uppehåller sig häromkring även på hösten och vintern. Det kanske den alltid har gjort, vad vet jag. Men förra året under senhösten eller vintern fick jag upp en gädda långt in i skärgården som spottade ut en sill . Så har jag även hört det av andra plus att nu har jag sett att folk fiskar sill på samma stället de brukar göra på våren.
Så det där att "nu går sillen till" man hör ständigt varje vår; hur stämmer det egentligen? Vare sig hur det vill med den saken så käkar gäddorna sill även nu. Och hur liten jag än gör mina One Size-flugor så nog liknar de sill lik förbannat!
För de sillar jag sett är väldigt små. Och gäddor av alla storleksklassar äter sill. Tror ingen kan neka till det.

Just där jag började vet jag att en bit bort finns det sill. Efter bara några kast fick jag den här. Som gapade över hela stycket:

En tjock och fet tre-och-en-halva ungefär. Än en gång kände jag mig frestad att sprätta upp den bara för att se vad den ätit. Den här gången just för att undersöka om den är full med sill.
Ibland har det faktiskt hänt att jag gripits av sjukliga fantasier att jag verkligen skulle slå ihjäl en gädda, ta hem den och äta upp den. Bara för att kunna rensa den. Men hela proceduren känns lite för jobbig. Annars är just en gädda i trekilosklassen perfekt. De är lättare att plocka bort benen från. Men samtidigt blir det alldeles för mycket mat för en person. Visst, man kan dela och frysa in.
Okej, det var ett sidospår vi nu lämnar.

Idag var det alltså läge att prova på utsidan. Utomskärs. Jag räknar utomskärs utanför den så kallade försänkningen. Den undervattensmur som löper i en cirkel mellan öarna för att skydda stan mot anfall från sjösidan.
 Lite disigt, lågvatten och väldigt svag vind. Väst till sydväst:

Vind och vattenstånd är de viktigaste parameterna så här års, tycker jag.  Om det är sol, mulet eller disigt spelar mindre roll. Men lite besviken blev jag faktiskt för jag befiskade en sträcka där jag alltid brukar få en i 3-5 kilosklassen. Alltid, för det är väldigt sällan jag tycker det är lönt att ta mig ända ut hit eftersom det är så utsatt för vågor och vind. idag rådde ju helt perfekta yttre förhållanden och ändå blev det bara ett par tre styckna. Fina visserligen, i den bemärkelsne att de var tjocka och välfödda.

Att ta hänsyn just till vinden och vattenståndet var exakt det som Sussi och co misslyckades med.
Ja, jag har kollat på hennes Live-fiske på youtube de hade dagen efter mitt eget fiske.  De fick inte en enda gädda. Jag tyckte riktigt synd om henne. Jag vet inte vilka rådgivare hon har som tipsat henne om det stället. Totalt, helt fel den dagen, tyckte jag när det väl gick upp för mig att de höll till på ett av mina ställen. Några gånger per vinterhalvår brukar jag köra dit faktiskt.  Men absolut inte vid lågvatten. Minst normalvattenstånd och gärna högvatten ska det vara. Plus att det helst ska blåsa friskt från sydväst. Årstidsmässigt kanske det var rätt, jag vet faktiskt inte. Jag har inte varit där än den här säsongen.
Inte heller begriper jag varför de inte var där hon brukar fiska. Bortåt Torhamnslandet om jag förstår saken rätt. Där hon känner vattnen. Hon sa nämligen att det här var första gången på det här stället. Visst, det skulle tydligen vara för att fotografen inte skulle snubbla på en sten och dratta i.  Men även där borta finns ordentliga grundflader, vet jag att berätta.  Nu tror jag att Sussi inte riktigt kunde koncentrera sig på själva fisket heller när hon hela tiden skulle prata och svara på frågor. Och det är alltid svårt att befiska ett område där man aldriga varit på förut.

Återigen, alla får fiska som de vill och med vilka grejer de önskar, absolut.
Men denna megatunga utrustning de kör med! Jag tycker det är som att skjuta fjädermyggor med luftvärnskanon. Det tråkiga är att hon som uppmärksammad frontfigur (och andra) lär ut att så ska det vara. Klart man måste ha ett klass nio-tiospö för gäddflugfiske; hur ska du annars kunna kasta de jätteflugor man måste använda?
Så tänkte även jag i början. När jag band flugorna med först marabou och så gradvis mer och mer gick över till strutsherl. De blev tunga. Men ganska snart började jag experimentera med lättare grejer och på den vägen är det.
Så tyckte jag det var en lite märklig linhemtagningsteknik de använde. Okej, den kanske är jättebra, vad vet jag. Alltså, de knep fast spöet under armen och så halade de hem linan med bägge händerna i en väldig fart. Jag blev trött i armarna bara genom att titta på dem.

 Men visst sas det en hel del jag håller med om. Och visst är det jättebra att hon propagerar för gäddflugfiske i sig. Det behövs, tycker jag.
Sedan kan man alltid diskutera detaljer och omöjligt är det inte hon går igenom samma process som jag själv. Hon är ju väldigt glad i att experimentera och prova nya saker, sa hon. Ett råd man kan ta till sig är "Less is more". Även jag själv vad gäller att skriva, jag vet.

Nu till ett par självkritiska frågor: Skulle jag ha fått fisk där de var vid samma tillfälle? Jag tror de höll på cirka en och en halv timme. Då skulle jag först svara att jag aldrig skulle valt det stället den dagen. Men om?
Uppriktigt sagt vet jag inte men förmodligen. Tycker det skulle vara väldigt svårt att undvika att få en eller flera tvåkilos där åtminstone. Att det var så gott som spegelblankt ser jag inte som ett hinder. Tvärtom är det bara kul när man ser plogfårorna.

Skulle jag själv våga ställa upp i direktsändning och fiska? Och liksom bevisa hur bra det är med gäddflugfiske och visa hur mycket fisk man brukar få? 
Nä... Det tror jag inte. Eller jag vet inte... Möjligtvis om jag själv skulle få välja dag istället för en långt i förväg fastställd tidpunkt. Jag vet att jag tackat nej till just det tidigare. Och då var det förresten inte direktsändning heller. Det var några danskar som ville följa med mig ut i båten och få lite filmsekvenser. De blev lite irriterade när jag tackade nej, vill jag minnas.

Eller vänta nu lite... Nu minns jag. Jag HAR ju gjort det! Ett ögonblick ska jag gräva lite i arkiven... Jo, här är de: Först 01-11-07 och sedan 01-11-09 .
Visst är det bra att föra fiskedagbok?
Även om jag tycker det är pinsamt att läsa sådant man skrev för så längesedan. Så vet jag inte riktigt hur de här urgamla filerna och bilderna framgår på dagens skärmar och webläsare.

Tillbaka till mitt eget fiske, dagen innan, kände jag mig lite besviken över att utomskärsgäddorna inte var på plats. De stora alltså. Gick tillbaka till bilen och undrade lite vad jag skulle göra. Det var lite väl tidigt att köra hem men lite väl sent att packa in mig i bilen och köra till något annat fiskeställe, tyckte jag. Så jag gick ner till en liten sträcka alldeles i närheten av parkeringen. Ett känt smågäddsställe mest, kan jag säga. Fick några stycken. Men så mot slutet fick jag även en som jag hoppades på åtminstone fyra kilo:

Det var dåligt fotograferingsförhållanden som synes. Nu ska jag minsann väga den, tänkte jag. Med samma våg som jag tappade sist. Jag hade sköljt den i kranvatten, låtit den torka ordentligt och smort upp den. Och åter kalibrerat den. Den här gången en tvåpunktskalibrering.  Men tyvärr, det hjälpte inte, gäddan vägde bara 3,8 kg.

Nu kommer jag inte riktigt ihåg om det var en på 4 eller 5 kg jag satt som mål med det här superlätta spöet. Men nu undrar jag om jag ändå inte ska fortsätta med den här utrustningen ett bra tag till bara på pin kiv.

Inte för att Sussi eller så många andra läser det här men jag tyckte det var modigt gjort av henne att ställa upp på evenemanget och verkligen synd att de valde ett så fel ställe.

Aha! Nu kom jag på det. Det tog lite tid men nu fattar jag varför hon befann sig där hon var. På en helt okänd sträcka istället för hennes vanliga platser. Just för att hon ville hålla dem hemliga! Inte avslöja för andra var det är bra. Så måste det vara. Ja, dessa gäddflugfiskare med sina hemliga ställen!


Fiskejournal 2015
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-11-03 Gädda Utomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 08:00 Nej På bild
2015-11-03 Gädda Utomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 08:10 Nej
2015-11-03 Gädda Utomskärs 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 08:30 Nej
2015-11-03 Gädda Utomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 09:30 Nej
2015-11-03 Gädda Utomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 10:15 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 11:00 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 11:45 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 11:55 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 12:00 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 12:20 Nej
2015-11-03 Gädda Inomskärs 3,8 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 12:30 Nej På två bilder
2015-11-03 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Disigt o svag SV 12:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions