Väder:

Kall och klar morgon. Soligt på förmiddagen och mot eftermiddagen mer växlande molnighet. Från början måttlig nordlig vind som faktiskt lugnade sig lite framåt dagen.


Vattenståndet låg på cirka 10 cm över det normala.

 

 

 

 

 

15-09-28

 

Måndag

 

Ännu mer löjliga fiskeexperiment

 

 

Ja, man får det inte roligare än man gör sig. Tänkt en hel del på den där flugbindningsartiklen i Svenskt Fiske och över huvud taget det här med vilken utrustning som är bäst eller man ska rekommendera för nybörjare i gäddflugfiskets mycket roliga konst. Hur lätt spö kan man använda och ändå bedriva ett bra gäddfiske? How low can you go?

Äsch, tänkte jag, det lättaste jag har är ju AFTM 5. Jag kan ju inte gärna köpa ett ännu lättare spö bara för att testa. Eller är verkligen det så...?
Då kom jag ihåg en händelse för sådär 25 år sedan. Kring 1979-80 bör det ha varit. Jag var entusiastisk flugfiskare och med i Nättraby SFK. Givetvis enbart regnbågsfiske då för tiden. Kolfiberspöna var ganska nya på marknaden och framför allt väldigt dyra. Då dök det upp ett tillfälle man bara inte kunde missa. Från Fly-Dressing måste det ha varit för han var huvudleverantören av all slags flugbindnings- och flugfiskeutrustning på den tiden. Han hade fått tag på ett lager kolfiberspön från Japan till fantastiskt låga priser!
Det blev köprusch i klubben. Jag köpte två exemplar av ett spö. Det ena i reserv som jag stuvade undan och förmodligen använde jag det andra en hel del. Men vilken linklass var det tro? Och var gjorde jag av det?
Nå, jag letade och hittade det så småningom uppe på vinden i en plasttub.  Och packade upp för allra första gången! Aldrig använt någonsin. Även en antik gammal rulle med lina på hittade jag.

Så här såg det ut idag nere vi vattnet:

 

På spöet kan man läsa AFTM No 4-5 här ovanför. Jag höll på med det som igår kväll och kollade linan och gjorde om tafsen. Märk väl att linan legat på rullen sedan förmodligen 1980-85 men den verkade okej faktiskt. Jag tror det är en Cortland 444 WF - 5 men är inte helt säker. Men Cortland 444 var en bra lina jag ofta använde.

Men ABU Diplomat 156? Vem använder den nu för tiden? Bara jag skulle jag tro. Så liten den är! Jag smorde upp den men skulle den fungera tro? Skulle linan funka? Och kanske framför allt; skulle jag lyckas kasta med en zilverzara?

Jag höll på och tillverkade några nya på morgonen. Extra spinkiga och lätta. Men lika långa. Därför kom jag iväg ovanligt sent idag. Och jodå, jag hade med mig en reservutrustning för säkerhets skull. Som jag faktiskt inte behövde plocka ihop. Nä, för det funkade alldeles utmärkt!

Utom stället då i viss mån. Jag hade valt ut ett med kort avstånd till bilen just för att slippa gå så långt om experimentet skulle misslyckas. Och där blåste det motvind. Ganska frisk sådan i början. Men det var ingen match för mitt Super Pulser! Fast det tog lite tid att få in tekniken och jag vadade ut ganska långt så jag kunde lägga kasten i åtminstone sidovind. I början alla fall.

Det blev en härlig dag. Bättre än mången detta års sommardag. Kolla vilken fin bild!
Exakt så här blev dagen:

Vattnet kändes badvarmt. Och minsann om inte algerna var på väg att blomma på sina ställen.

Jag glömde förresten en sak förra gången. Ja, ingen liten detalj är för liten för att inte föras ut i världen på internet. Jag nämnde att jag limmat fast sulan med Karlssons Klister och gjort det på fel sida. Men det var en missuppfattning. För då, förra gången jag var ute, när jag väl skulle börja gå mot fiskestället och fått på mig vadarna, märkte jag att jag haltade. Mycket riktigt hade hela sulan trillat av och det var inte att jag limmat på fel sida. Eller det kanske jag gjort i alla fall, det vet ingen. Men nu ligger sulan där någonstans ute i havet.
Det har blivit en så kallad havssula av den...

När jag nämnde Fly-Dressing innan var det förstås det gamla, äkta med Allan Pettersson som liksom var Fly-Dressing. Okej, det är säkert bra nu också, det är inte det. Men... Ähum... Kanske det borde byta namn till... Till... Wait for it... Fly-Overdressing med tanke på han Nicklaus Baues gäddflugor, ha, ha.

Nu ska jag inte komma här och påstå att det går lika bra med en klass-4-utrustning. Men att det går, gör det. Att jag inte ens fick en fyrakilos idag beror absolut inte på utrustningen utan på att ingen sådan råkade finnas i närheten.

Vid ett tillfälle trodde jag det men den klarade inte den gränsen. Men det blev en mycket roligt fiskedag, tycker jag. Väldigt kul att hitta rätt kastteknik med det korta och lätta spöet. Rullen är ju inte så viktig men löljligt liten kändes den. Man fick veva som tusan för att få in löslinan också för någon storspolsrulle är den absolut inte. Men bromsen fungerade som den skulle. Så har den en ställbar knarrfunktion också. Idag var den inställd på ljudlöst.

Det blev flera bilder på hoppande gäddor idag. Tyvärr säger ju regelverket att finns sådana bilder, måste de tas med. Oavsett hur många det råkar bli. Så det är bara att foga sig.

Jag tror minsann jag ska använda samma utrustning nästa gång också. Välja ett bättre ställe och få en femkilos... Tillverka några nya flugor... Det blev lite jäktigt i morse nämligen. Lacket hann knappt torka...
Så kom inte här och säg att jag är konservativ och förändringsobenägen. Även om jag är ordentligt nyskapande med 25-30-åriga grejer.

Tyvärr går jag in i jobbarvecka nu. Så det dröjer några dagar.


Fiskejournal 2015
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-09-28 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 09:15 Nej Med på första bilden
2015-09-28 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 09:30 Nej
2015-09-28 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 10:00 Nej
2015-09-28 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 10:15 Nej
2015-09-28 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 10:30 Nej
2015-09-28 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 10:50 Nej
2015-09-28 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 11:15 Nej
2015-09-28 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 11:30 Nej
2015-09-28 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 12:00 Nej
2015-09-28 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 12:45 Nej
2015-09-28 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 13:15 Nej
2015-09-28 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Super Pulser AFTM 4-5 8,5 fot Flytlina ?? Sol måttlig - svag N 13:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions