Väder:

Fortsatt lågtrycksbetonat. Frisk till hård rent sydlig vind. Mulet men tämligen lätta moln och någon solglimt då och då.

Ordentligt lågvatten på 15-20 cm under.

 

 

  

15-08-27

 

Torsdag

 

Ute i ogjort väder

 

 

Eller varför inte "Bara usla bilder idag".

Länge tänkte jag att jaha, den här dagen är bara att glömma. Inget att rapportera om. Allt blev fel. Framför allt mitt eget. Fast det hindrar mig inte det minsta att skylla på SMHI. Det går alltid bra. Den här gången för att de hade helt rätt. De hade nämligen förutspått att vinden skulle vrida sig till rent västlig framåt dagen och så skulle det börja regna. Som igår och under morgonen var den rent sydlig. Ha, tänkte jag, givetvis har de fel och jag trodde den skulle vända mycket tidigare och körde på det.
Men tyvärr; den VAR rent sydlig hela morgonen och förmiddagen. Vilket i sin tur innebar att den låg på som attan där jag var. Vilket i sin tur betydde uppgrumlat vatten, höga vågor och svårfiskat.

Sträckan jag befiskade låg utomskärs, kan man säga och är bra vid lä. Och lä blir det vid sydvästlig-västlig vind.  Så det blev mest jobbigt. Varken gäddorna eller jag trvis i lovart, sedan får experterna säga vad de vill.

Fast först började jag vid ett annat ställe, en liten badplats där det i alla fall var lite lä på en sida, även vid sydlig vind. Tänkte passa på att utnyttja det superlåga vattenståndet där. Ja, nu hade det blivit rejält lågt. Någon dag innan ända ner till -30 cm.  Fast där visade det sig nästan FÖR lågt. Dessutom var vattnet fullt med flytande alger och bandgräs man fick på vid var och vartannat kast. Hade en hel del påslag av smågäddor men lyckades inte fästa någon.
Vandrade sedan iväg till det jag betraktade som dagens huvudnummer och trots vågorna som vällde in hade jag inget val utan var tvungen att pröva i alla fall.

Nå, ingen kuststräcka är helt, absolut rak. Lite svänger den och så bildas några kvadratmeter vatten där det är lite lugnare och där chansen att en eller annan gädda gått in och ställt sig för få lite lugn och ro inte är obefintlig.

Mycket riktigt. Där fick jag två styckna i fyrakilosklassen tätt efter varann. Den ena lite under och den andra kanske något gram över.

Men det var rent hopplöst att få någon bra bild på dem. Vattnet var sörjigt nära land och vid lågvattnet var själva stranden stenig och inget passande ställe att lägge upp åtminstone den största på, fanns:

Därför slapp jag inte undan att skriva några rader även om den här i övrigt ganska misslyckade fiskedagen. För två i fyrakilosklassen måste jag ju skry...  dokumentera he, he, menade jag förstås.

En helt annan sak: Jag hörde från en bekant i Skåne en historia som låter som en skröna. Nämligen att det i trakterna av Landön, Tosteberga en jättegädda på 36 kilo fångats. I en ålahomma. Men han som berättade det hade själv sett den vid ett tidigare tillfälle. Den lär ha härjat där tidigare och man hade hittat femkilosgäddor mer eller mindre söndertuggade. Jag har ingen aning om sanningshalten men han som jag hörde det av är trovärdig. Likaså att fisket överlag numer är riktigt dåligt i de områdena, sa han. Fast när jag hörde det sista tänkte jag; Challenge accepted!

Men det är lite långt för mig att köra. Det är nog minst tio, femton år sedan jag var där. På den tiden jag fortfarande hade släkt kvar i Sölvesborg kunde jag passa på att ta en avstickare dit men nu vet jag inte.

Fast 36 kilo...? Det låter vääldigt mycket. Man tycker man skulle läst om det någonstans på någon fiskesida?

Nu ska jag faktiskt åt det hållet väldgt snart men då ska jag fiska i Trollemölla i Degerberga. Suck, jag sa någon gång i juni under värsta regnperioden att det är i alla fall bra för fisket i Trollemölla. Men, tillade jag, om inte supervärmen slår till i augusti. Vilket den mer eller mindre gjorde. Så kan just undra hur mycket vatten det finns i dammarna nu?

I vilket fall som helst hade jag tänkt att bara använda flytlina och en stor trollsländenyfm. Hela dagen! Få se om jag kan göra det...

 


Fiskejournal 2015
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-08-27 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Halvmulet frisk sydvind 09:00 Nej
2015-08-27 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Halvmulet frisk sydvind 09:30 Nej
2015-08-27 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Halvmulet frisk sydvind 09:50 Nej
2015-08-27 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Halvmulet frisk sydvind 10:00 Nej  På dålig bild
2015-08-27 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Halvmulet frisk sydvind 10:45 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions