Väder:


Så gott som vindstilla hela dagen. Några krusningar och små vindilar då och då i olika riktningar. Tämligen kylig morgon och slöjmoln från en i övrigt klar himmel. Framåt förmiddagen mer och mer ren sol och varmt. En begynnande, svag sjöbris vid middagstiden.


Vattenståndet låg på cirka 10 cm över

 

  

 

 

15-08-02

 

Söndag

 

Halvdant båtfiske i fint väder

 

 

Rubriken säger egentligen allt och så mycket om mitt eget fiske är inte att orda om. Men man kan alltid diskutera andras.


Det stod om en märklig fångst i min lokaltidning i tisdags (28 juli). Om en tre-årig tjej som fått en gädda på 13,6 kilo. En av många märkligheter är att den nyheten inte blivit viral i åtminstone några fiskesajter. I alla fall inte de jag brukar titta på.
För nu, en vecka efter gjorde jag en sökning och den nyheten finns fortfarande enbart på Sydöstrans hemsida. Nå, där var flera bilder och en lång redogörelse hur det hela gått till i tidningen. De hade slagit ihjäl gäddan och tagit hem den. Fadern som uppgavs vara en van sportfiskare (från Schweiz) och så den tre-och-ett-halvtåriga dottern Anna.

Jag blev inte det minsta avundsjuk. Aaaabsolut inte!

När jag berättade om mitt abborrfiske, skrev jag att abborrar kan ju varenda sjuåring med ett metspö få. Nu kan kan man också säga att en fjortonkilosgädda kan ju minsta treåring få på ett spinnspö.
Okej, det fattar man ju att det var pappan som tog över spöt och skötte själva uppdragandet av gäddan. Nu stod det inte närmare vilket drag hon använde men rimligtvis var det inte en megastor wobbler eller jerkbait. Inte om man är 3,5 år gammal. Rimligtvis använde hon ett lätt spö med Abu-Matic eller liknande och kanske en lite spinnare eller skeddrag. Fast eftersom de var från Schweiz kanske det var en liten haspelrulle? Det är en fördom jag har att så gott som alla sportfiskare från kontinenten anväder haspelrullar nämligen.  

Men, tänkte jag, har jag inte läst om nya bestämmelser att man inte får ta upp stora gäddor? Ta upp betyder "slå ihjäl" i sammanhanget. Och inte behålla mer än tre gäddor per dag? Men exakt var gäller de reglerna?
Mycket riktigt stod en liten artikel nästföljande dag att den gäddan borde enligt lag slängas tillbaka och de kunde bli åtalade för att ha dödat den. Rätt åt dem, gäddmördarna, eller hur? Och det är inte för att jag är det minsta avundsjuk jag tycker det!
Tydligen var det många vänner av ordning som hört av sig till tidningen och däribland hr Länsfiskekonsulenten själv och påpekat detta.

Men min vinkling av det hela är faktiskt en annan. Nämligen hur skulle de ha vetat att det finns sådana regler?
Jag är medveten om att det åligger den som ska fiska att ta reda på vilka regler som gäller i det aktuella vattnet men man bör ju ha en rimlig chans att kunna göra det också. För dagen innan, precis när jag läste det i tidningen första gången, gjorde jag flera sökningar på nätet efter de här reglerna. Och hittade inga! Först och främst hos Länsstyrelsen Blekinge. Det är ju där en fiskesugen person först och främst bör titta, eller hur?
Men även på HaV:s. Där hänvisade de bara något som hette Svenska Fiskeregler som i sin tur hänvisade tillbaka till de olika Länsstyrelserna. Man kunde även kolla på respektive kommuns hemsidor. Vilket jag gjorde. Men på Karlskronas sajt står det bara hur fantastiskt allting är. Vad gäller fiske att man här kan lura gammelgäddan. Men inte att man är tvungen att sätta tillbaka den.

Så mitt råd till ansvariga är att tydligt skriva ut de aktuella reglerna där de hör hemma. 

Jag satt rätt länge och sökte och följde länkar hit och dit och på Skånes Länsstyrelses hemsida fick jag faktiskt napp. Där stod det tydligt om de specifika reglerna för gädda. Just för att bestånden är svaga och bör stärkas. Och hur extra viktiga de stora gäddorna är under gäddleken. Fast där fick man intrycket att de reglerna bara gällde just i Skåne...?

(Nu hoppas jag verkligen inte att jag får några arga påpekanden att de reglerna minsann visst finns på Länsstyrelsen Blekinges hemsida men att jag inte hittat dem!)

Tillbaka till mitt eget fiske var det äntligen dags för båtfiske. För första gången på länge (någonsin?) som det blåste noll sekundmeter ute på Utklippan när jag som vanligt kollade tidigt på morgonen. Så jag iväg in till stan, Långö och ut med båten.

Jag började med min supertunga, snabbsjunkande atlantkabel till lina men bytte snart till den närmast intermediatelinan. Det blev nämligen för jobbigt med den tunga. I och med det var så gott som helt spegelblankt drev man ingenting och med den linan måste man ta in den blixtsnabbt för att inte gå i botten. Tröttsamt i längden.

Det var väldigt dåligt med fisk. Förvånansvärt nog. Prövade flera ställen där jag "visste" att de stora gäddorna bodde. Även nu mitt i sommaren. Eller bara nu mitt i sommaren för där går det inte att fiska landbaserat. Sommar efter sommar brukar jag få kontakt med 5, 6 och till och med en och annan ännu större där. Idag helt tomt. Okej, jag såg någon följa efter men bara mindre gäddor. Och fick väl någon.
Det var ganska kyligt tidigt på morgonen men blev snart väldigt skönt. Absolut inte som sist jag var ute med båten, i början av juli när det rådde tropsik superhetta i några dagar. I mellantiden har det rått friska, mestadels västliga vindar med snudd på kuling flera gånger och kanske det påverkat fisken?
Den där nästan-14-kilosgäddan tog ju långt inne i en vik också. Vid fastlandet i Nättraby.

Nå, till sist fick jag min traditionella gädda i fyrakilosklassen ändå. Kanske lite större? Jag borde nog ha vägt den men vad spelar några hekto hit eller dit för roll egenligen. Den var ju inte i närheten av de där 14 kilona som jag aaabsolut inte är det minsta avundsjuk på.

Klippte faktiskt ihop en liten video. Vid båtfiske blir det sällan några bra stillbilder, tycker jag. Tog med några snuttar från den sista gäddan tvåkilosgäddan av någon anledning som jag inte riktigt begriper. Jo, jag höll på att driva på en sten och så håller jag på och övar på Windows Movie Maker:

 

Fast en sak till... När jag visar upp gäddan ser den ganska lång ut, eller hur? Om man betänker att jag är 1,90 lång är nog gäddan cirka en meter lång och väger så där strax under fem kilo, eller hur? Kanske någon cm kortare men inte många.  Men den där gäddan på 13,6 kg uppges vara 102 cm lång... Hur kan det hänga ihop? Det var väldigt viktigt med längden på gäddan nämligen för även flickan var 102 cm lång. Hm...
Jag brukar ju aldrig mäta mina gäddor om det är lite större och tror jag de är över fem kilo brukar jag väga dem. Men har jag inte för mig att en meterlång gädda väger så där kring 7-8 kilo? Det varierar förstås eftersom de är olika grova. Det finns korta och tjocka och långa och smala. På bilderna i tidningen ser gäddan stor ut på en liten bild men på den stora bilden verkar den inte så där jättestor. Okej, den är nog urtagen på den bilden och då har den väl sjunkit ihop något. Man får väl ändå anta att de inte misstagit pound för kilo...?
Jag såg förresten som jämförelse en bild på en mycket kraftig gädda på Fisheco. Den var på 117 cm och vägde 14,1 kg.

Ytterligare en sak till: Länsfiskekonsulenten påpekar att det är vid handredskapsfiske de här reglerna gäller. Så jag antar att det är fullt tillåtet att fånga och döda hur många och hur stora gäddor som helst under leken med nät och ryssior. De allra flesta som fiskar gädda med handredskap regelbundet åtminstone här i Blekinge, släpper nog tillbaka så gott som samtliga fångade gäddor, både stora och små. Kanske det bara är spöfångade gäddor som är viktiga för gäddbeståndet?

Ännu ytterligare en sak till: Så gott som alltid används uttrycket "slänga tillbaka" eller "kasta tillbaka" fisken. Ibland säger folk till mig att jaha, du brukar ju bara slänga tillbaka gäddorna du får, eller hur? Varpå jag svarar att nej, aboslut inte. Jag sätter varsamt tillbaka dem i vattent.

 


Fiskejournal 2015
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 2,5 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 09:00 Nej
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 1,5 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 10:30 Nej
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 2 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 10:40 Nej
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 2 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 10:50 Nej
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 4,5 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 11:15 Nej På video
2015-08-02 Gädda Bland kobbar och skär 2 One Size Ja Nej ABU Flymax AFTM 6-7 10 fot Sjunk, långsamt, #6 Soligt och lugnt 12:00 Nej På videosnutt
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions