Väder:

Mest mulet. Kom några regnstänk då och då. Några solglimtar in på förmiddagen.

Vinden var mest svag och åt nordväst. Lite senare ökade den och vred sig mer åt väst.

Vattenståndet var kring 20 cm över.

 

 


 

 

 

15-07-12

 

 

Söndag

 

 

Tillbaka till vadningen

 

 

 

 

Kanske, kanske kunde jag kört ut med båten idag. Alltså vad gällde vindstyrka och riktning. Men väderleksläget är ganska osäkert just nu med den ena lågtrycket efter det andra som ständigt driver in så jag tog det säkra före det osäkra och körde ut med bilen istället.

Och o du sällsynte läsare av dessa dsgbokslad, nu är det äntligen dags att frossa i fina hoppbilder på gäddor:

Även om jag råkade knäppa av just ovanstående en bråkdel av en sekund för tidigt, när den ännu inte lämnat vattenytan.

Men det blev en fantastisk fiskedag! Sammantaget när man tar i beaktande att det dock är så mitt i sommaren man kan komma nästan. Ändå kan man ut och vada och uppleva det roliga gäddflugfisket när det är som absolut bäst. Där även en gädda mellan två och tre kilo rusar ut så slirbromsen närapå skriker. När man äntligen kan svinga sitt absolut perfekta tio fots Streamteck-spö med flytlina. Det lätta spöet...
Trots söndag och när de flesta har semester. Fast som vanligt brukar man ha tidiga morgnar för sig själv.

Jag läste förresten i det senaste numret av "Svenskt Fiske" hur långt det har gått med vad jag snart börjar uppfatta som en konspiration vad gäller gäddflugfisket. Den här uppfattningen om att så fort man ska flugfiska efter gädda måste man ha supertung utrustning med minst klass 8-9, dito tung lina och givetvis superstor krok som ger enormt tunga flugor. Gärna flera krokar eller till med tunga tuber ibland. Budskapet liksom trummas in så fort det skrivs om det i tidningar, i annonser, fiskebloggar och hos näthandlare.

Precis som man får tio till femtonkilos gäddor på var och vartannat kast eller fisketur. Precis som inte merparten av gäddorna är i skiktet ett till tre,fyra kilo. Precis som om en sådan gädda inte är jättekul att få på sitt klass fem-spö. Precis som det inte är väldigt givande och roligt att försöka experimentera fram en fluga som är lätt i gram men ser stor ut i vattnet. Precis som det inte är själva grundidén med flugfisket att använda så lätta grejer man kan. Precis som det inte går precis lika bra att landa en tiokilos gädda med ett klass fem-spö om man skulle råka få på en.

Vad som föranlett detta utbrott är just en passus ur "Svenskt Fiske" när det handlade om bloggande tjejer. Där var det en femtonåring som hade svårt att övertyga sina föräldrar om att hon måste få hjälp med pengar att köpa sig en gäddflugfiskeutrustning. Hon hade redan en klass-6-utrustning för harrfiske men tyckte hon måsta ha en klass-9 för gädda.

 Och jodå, jag fattar nog att det ligger ett kommersiellt intresse till en viss del bakom det budskapet. En del bloggare sponsras av bolag och även dess säljare fiskar själva och självklart är det jättekul att på det viset förena nytta med nöje.
Givetvis får alla fiska hur de vill och med vilken utrustning de behagar, självklart, men jag tycker det är tråkigt att cementera uppfattningen att man bara MÅSTE använda dessa supertunga grejer.

Okej, vid båtfisket går jag upp en klass eftersom jag då använder sjunklina men det är ändå stor skillnad upp till AFTM 9. Plus att båtfisket är ett nödvändigt ont (även om det har sina fördelar) under sommarmånaderna.

Den här bilden tog jag när en ganska stor gädda släppte. Jag hann aldrig se den ordentlig innan den lossnade.  Upp kom flugan med en gäddtand på kroken:

Läste också i lokaltidningen åter om vår vän, den svartmunnade smörbulten och hur alarmerande det är att den tydligen ökar och sprider sig häromkring. Tror det var någon representant från HaV som anlitat en, tror jag, yrkesfiskare från Aspö att lägga nät i syfte att få en uppfattning om förekomsten. Tänk om den ökar explosionsartat, tar över hela Östersjön och slår ut allt vad gädd- och abborrbeståndet heter. Och tänk om de går upp i åar och älvar och utrotar lax och öring! Det har den tydligen gjort på andra ställen.
Ja, det vore inte kul förstås.
Ett bra tips att förhindra det scenariot måste vara att förbjuda allt nätfiske efter rovfisk. Särskilt under deras lekperioder. Särskilt gäddan. Vårda ömt alla skarvkolonier och se till att de förökar sig ordentligt.  Även alla andra arter, både fiskar och fåglar som uppenbarligen käkar de här små läckerbitarna allt vad de orkar och hinner. Ja, tydligen är smörbultarna goda att äta. Även för människor.

Än så länge har jag inte sett någon med egna ögon. Finns de bara på djupt vatten? Då menar jag djupare än cirka en och en halv meter. För där jag vadar omkring har jag varken sett smörbultar eller abborrar. Det är mest småräkor, spigg och gäddor jag ser och skrämmer iväg.

Tillbaka till dagens överraskande lyckade fiske:

Dagens höjdpunkt får väl den här nära-på femkilosgäddan bli. Både ur allmän fiskesynvinkel men även för att den hoppade flera gånger.

 

 

Jepp, det här blev årets hittills mest lyckade bild, tycker jag. Hela fisken över ytan.

Till sist en bild på när jag lossat den och sätter den tillbaka:

 

Även det här dagboksbladet har dröjt på grund av byte av PC och lite annat. Har även då fått byta program från gamla Frontpage till nya Expression Web. Som inte har svensk stavningskontroll så jag hoppas jag inte gjort några oavsiktliga stavfel.

Tja, tio gäddor får väl anses godkänt mitt i juli, tycker jag. Och två fyrakilos.


Fiskejournal 2015

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-07-12 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 06:30 Nej
2015-07-12 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 07:00 Nej
2015-07-12 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 07:15 Nej
2015-07-12 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 07:30 Nej
2015-07-12 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 08:00 Nej
2015-07-12 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 08:15 Nej
2015-07-12 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 08:30 Nej
2015-07-12 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 09:00 Nej
2015-07-12 Gädda 4,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 09:30 Nej På flera bilder
2015-07-12 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5
DT flyt AFTM 6 Mulet o svag NV 10:00 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions