Väder:

Superhett redan från tidig morgon. Då blåste en svag nordvästlig bris. Den kom och gick och dog ut helt och hållet. Inte förrän tolvtiden började sjöbrisen och den var ganska svag.

Vattenståndet låg på ett par, tre cm över.

 

 

 


 

 

 

15-07-05

 

Söndag

 

Årets varmaste fiskedag

 

 

 

Ja, jag tror jag lugnt kan konstatera det redan nu. Redan när jag stod nere på Långö några minuter innan 05:30 kändes den svaga brisen som från en blåslampa. Men what the hell, jag körde ut ändå och tänkte att en dag som idag ska man väl vara ute på sjön.

Passade förresten på att byta vinjettbild. En riktig sommarbild. Kolla så duktig jag är som har flytvästen på mig. Sedan är det en annan sak att så fort jag är framme och ska börja fiska tar jag av mig den. Skulle jag råka gå under med man och allt finns den ju kvar och jag kan ta på mig den då, i vattnet. Fast risken att jag råkar trilla i under själva fisket är minimal. Visst kan man snubbla till men då tror jag jag skulle falla inuti båten, inte utanför. För jag är väldigt feg och försiktig när jag är ute med båten.

Tog den här bilden när jag passerade förbi Varvet tidigt på morgonen:

Kolla in U-båten som ligger där. Ett tag fick jag för mig att den var rysk och gått på grund där inne och ingen upptäckt det än. Men insåg snart att det var orealistiskt.

Kanske någon läst att jag var väldigt kaxig och självsäker för någon vecka sedan och påstod att det spelar ingen roll om det är soligt, varmt, vindstilla och mitt i sommaren, med en stor, glittrande, bländande och blänkande zilverzara får man ändå fisk. Idag var det sannerligen upp till bevis.

Dessutom var det precis fullt av liksom kokor av något som bäst kan liknas vid skit rent ut sagt, som flöt omkring överallt. Det var lösslitna stycken av jäsande och torkande alger som gett sig ut på drift i den svaga frånlandsvinden. Ibland råkade fluglinan hamna över en sådan och så var det kastet fördärvat.

På tal om linor hade jag bytt till den närapå intermediatelinan. Den som är så långsamtsjunkande den knappt bryter ytspänningen och närapå är som en flytlina. Men den passade bättre nu för dagens tilltänkta ställen är ganska grunda. I början rådde en ytterst svag nordvästlig bris men den upphörde snart och man drev såg gott som inte alls och då passade den linan bra. Då kunde man ge den lite tid att sjunka nämligen.

I och med att vinden upphörde helt blev det således superhett. Inte vågade jag ta mig skjortan heller för trots diverse solkrämer är det inte bra att utsätta sig för hur mycket sol som helst. Så tala om svettigt. Ibland frestades jag till och med att kasta mig i sjön!

Men... Man har ju läst om hur diverse nya, främmande arter simmar in i Östersjön. Sist var det delfiner. Läste jag inte om en grindval någonstans...? Och i USA sker det oväntade hajattacker på östkusten precis som i "Jaws". Och tyckte jag inte jag såg några trekantiga fenor som cirklade runt där borta...?

En fördel med båtfiske är att det är lättare att filma. Så passade även på idag. Mycket just för att kunna dokumentera att det verkligen går att få fisk under de här, medges, ganska svåra förhållandena. Fem minuter är den.

 

Inga märkvärdigheter. Men det framgår hur spegelblankt det är och de där kokorna syns ibland.

Av olika orsaker (bland annat att jag jobbar nu och så lite datastrul) tog det tid att få ut det här dagboksbladet. Bara någon dag efter, ändrade sig vädret totalt. Kallt, hårda vindar och regnskurar. Träd blåste omkull så det blev strömavbrott. Så nästa gång jag fiskar blir det knappt från båten. Även det lär dröja lite för nu jobbar jag lite extra mycket så här under semestertider.
Men vem bryr sig mer än jag själv?

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 4 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 07:15 Nej Med på video
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 07:30 Nej
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 08:00 Nej
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 08:15 Nej
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 08:45 Nej
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 3,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 09:30 Nej Också med på video
 
2015-07-05 Gädda Ute bland kobbar och skär 1,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6-7 Sjunk, långsamt, #6 Sol, hett, vindstilla 10:15 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions