Väder:

Mulet och molnigt. De liksom tätnade och tunnades ut men knappt någon solglimt. Inte heller regn trots det såg hotande ut flera gånger.

 Först ganska lugnt men snart friskade det i till frisk västlig vind. Även den skiftade i styrka då och då.

 

Högvatten kring 10-15 cm över.

 
 

 

15-06-24

 

Onsdag

 

 

Fortsatt fantastiskt fiske; framförallt fyrakilosgäddor

 

 

 

Det blommar och grönskar överallt nu:

Parkerade vid en taggig nyponros som höll på att redan här skaffa mig blodiga fingrar eller kanske hål i kläderna.

 

Nästa bild går under rubriken "Märkliga Fynd i Strandkanten":

Jag såg den för några veckor sedan ligga och flyta bland strandstenarna och undrade vad det var. Idag tog jag upp den och upptäckte att den var i metall men ändå flöt. Jag har ingen som helst aning om i vilken kategori den hör hemma. Fiskeredskap? Bryggdetalj? Del till en båt? Ja, man vet aldrig vad man hittar liggande vid strandkanten.

Knappt hade fingrarna läkt från förra gången jag var ute och så hände det här:

Är jag klumpig och slarvig eller är gäddorna livsfarliga bestar som hugger vilt omkring sig och angriper badande små barn?
Nä, ingalunda. Det är bara otur. Jag anser mig vara något av en expert på att koppla det rätta greppet på en gädda. Snabbt och lätt trär jag in, främst pekfingret, in mellan den första gälbågen och själva... vad heter det?... gällocket... Den första gälbågen har ju inga gälräfständer så det är tryggt. Så är det bara att lyfta upp vilken gädda som helst. Stor som liten. Ju större gäddan är, desto bättre grepp får man. Eller som oftast; bara hålla upp själva huvudet ur vattnet och så, om det behövs, använda peangen till att ta loss kroken. Det fina är att så fort man lyfter upp gäddan i det greppet, öppnar den käften automatiskt och man ser direkt var kroken sitter. Oftast.

Men som nu, satt kroken på fel sida så jag var tvungen att skifta grepp. Och precis när jag gjorde det, sprattlade gäddan till och tummen kom i vägen för ett par vassa gäddtänder och blodviten var ett rött faktum. Visst lät jag blodet flöda fritt en stund innan jag tog kortet. Ju mer blod desto bättre bild. Hade detta varit en kvällstidning skulle det stått så här:
 
Skräckgädda till vild attack! "Blodet slutade inte rinna..."

Passar även på att visa det enda sättet att få stopp på blodflödet:

En kompress, klippt i lagom långa och breda remsor, lindas om fingret och hålls fast av en lagom hårt spänd gummisnodd. Vanliga plåster eller papper duger inte. Inte i ständigt våt miljö i alla fall. Flugfiskar man är vänsterhanden alltid blöt. Om man är högerhänt. Visst, det lär finnas vattenfasta plåster men en kompress tror jag är bättre. Nu pratar vi riktigt djupa jack som annars kan blöda i timmar. För koagulationsprocessen funkar dåligt i vatten. Till skillnad från gäddornas. Och förmodligen alla andra arter som lever i vatten.
För där ger det onekligen en överlevnadsfördel att inte förblöda vid minsta skråma. Jag vet att det är så. Jag såg det till och med idag. Också en klassiker i mitt bildgalleri med ständigt återkommande motiv. Idag blodiga-handen. Jag syftar förstås på en bild på en gädda med avslitna, ihopläkta gälbågar.

Jag fick faktiskt en sådan gädda idag. Upptäckte en avsliten gälbåge när jag skulle lossa kroken. Först blir man förskräckt och undrar om man själv åstadkommit skadan men så ser man att den gälbågen är väldigt blek och läkt vid änden. Den satt även kvar längst in så jag misstänkte det inte skulle gå fram så bra på en bild.

Resten av dagen fiskade jag med omlindad tumme och det gick bra:

Men man måste hålla koll så gummisnodden inte sitter åt för hårt. Börjar fingret bli blått eller man börjar förlora känseln i det, måste man lätta på trycket.

Åh, kolla på spöet! Mitt jättebra Streamtec. Den lilla ringen man fäster kroken på. Den är i äkta guld. Absolut är det guld!

Det fantastiska fisket bara fortsätter:

Inga smågäddor idag. Då menar jag två kilo och därunder. Som jag andra år fått mängder av. Givetvis har inte alla försvunnit men väldigt många har ju ökat en storlek. Tycker inte det kan vara en tillfällighet för så har det varit så gott som hela det här året.
Vilket kommer att göra det mer spännande när vädret äntligen kommer att lämpa sig för båtfiske. Nu när jag skriver detta, aviseras det att riktigt högtrycksväder är på ingång. Visst, jag har noterat en del dagar då det inte blåst så mycket men det har varit dagar ej avsedda för fiske. Ja, det finns faktiskt sådana. För jag fiskar bara på dagar som slutar på "g". Fast inte riktigt alla...

Här en bild jag tog när jag höll på och krånglade med kamerans självutlösare och meningen var att jag skulle hålla upp den sista fyrakilosgäddan. Det fanns också en brygga i närheten, perfekt att sätta kameran på. Ändrade inställningarna och aktiverade självutlösaren. Visst tog den en bild men det var det som var problemet visade det sig. Just att den bara tog en bild och så fick man börja om igen. Det är inte lätt kan jag säga att med en hand hålla spöet med en fyrakilosgädda som far omkring och med den andra hålla på och mixtra med små kameraknappar. Jag lyckades aldrig parera att lyfta upp gäddan samtidigt som kameran tog kortet, utan gav upp.

Senare hemma, hittade jag en inställning att den kunde ta en massa kort i en följd men väldigt fort. Det bästa hade varit att den tog säg fem kort med tio sekunders mellanrum eller så. Att man själv kunde välja hur många och hur snabbt. Som på min Pentax för flera år sedan. En som inte var vattentät och som jag råkade doppa ner i vattnet.

Det är verkligen på tiden att komma ut i båten nu. Visst, det är ordentligt folktomt än ute längs stränderna. Tacka vädret för det. I alla fall när man som jag, börjar tidigt på morgonen. Men jag ser ju att det verkar folktomt i en hel del sommarstugor plus att det inte är så många båtar sjösatta som det brukar så här långt in i sommaren. 
Men ställena krymper raskt ihop ändå nu. Hela innerskärgården växer igen med ålgräs och annat. Läsidorna. Där det på vinterhalvåret är kalt och fritt.


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-06-24 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 06:45 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 06:45 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 07:10 Nej
 
2015-06-24 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 08:20 Nej
 
2015-06-24 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 08:30 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 09:10 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 09:20 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 09:30 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 10:15 Nej
 
2015-06-24 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 10:30 Nej
 
2015-06-24 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o måttlig V 10:45 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions