Väder:

Dimstråk på morgonen men snart helt klart och soligt. Helt vindstilla på morgonen och en bit in på förmiddagen då det blev sjöbris i sydvästlig riktning. Riktigt varmt och skönt.

Lite högvatten på cirka 5 cm plus.

 
 

 

 

15-05-21

 

Torsdag

 

Halvdant fiske i fint väder

 

 

 

Idag blev det riktigt må-bra-fiske. Roligt att för första gången i år vara ute när det inte blåser halv storm, är kallt eller som sist, även ösregnar. Så här såg det ut en bit in på förmiddagen:

Ett visst samband föreligger nog mellan "fint" väder och det halvdana fisket. Jag fick ju inte ens en fyrakilosgädda idag. Men det beror nog även på att gäddorna drar sig utåt en del av dem. Både utomskärs och kanske ut på djupare vatten. Sannerligen är det hög tid även för mig att göra sammaledes.

Fast idag, när vädret för en gångs skull var superlämpligt för båtfiske, berodde det på annat att jag inte tog båten. Jag hade nämligen en tid att passa inne i stan lite senare och då blev det lämpligare med vadningsfiske.

Så här förvarar jag mina flugor:

De är grovt storlekssorterade i små, mellanstora och stora. Fast skillnaden är flytande. De allra minsta är avsedda för havsöring, havsregnbåge och eventuellt näbbgädda. Senare i sommar även för abborre. Vad gäller näbbgäddan upptäckte jag det första paret den 5 maj. Sedan dess har jag varit ute fyra gånger på olika platser och inte sett en enda till. Än mindre fått eller känt. De har nog hamnat i en ond cirkel. För ju färre som kommer hit och leker, desto färre blir det som växer upp, vandrar ut ur Östersjön och senare i livet vill återvända hit för att i sin tur leka. Det verkar som de flesta fiskarter vill återvända till sin uppväxtmiljö och där leka.

Det lär finnas särskilda, jättestora askar avsedda för gäddflugor men jag tror det är bättre med redline plastpåsar. En ordinär fiskedag brukar jag använda två eller högst tre flugor. Mest får jag byta när wiretafsen börjar bli utsliten och försvagad. Det har väl aldrig hänt jag mist någon i bottennapp. Inte när jag vadar i alla fall.
Jo, förresten. Minst en gång när jag tänker efter då jag hade lintrassel och tafs och fluga sjunkit ner mellan ett par stenar och kilat in sig. Jag tror till och med jag drog av hela nylontafsen från fluglinan, hade inget i reserv och tvingades avbryta fisket och köra hem.

Ibland tar en gädda flugan. Det brukar ske redan i själva hugget för att de liksom missat och kommit åt nylondelen av tafsen. Ibland kan jag vada ditåt och upptäcka flugan ligga kvar på botten och jag kan plocka upp den.

Det var verkligen fart på gäddorna idag när de väl huggit. Även de mindre. Och som sagt, det blir bättre gäddbilder i solsken:

Suck, nu är det snart slut på vadningsfisket. Sommaren är snart här på allvar. Och med den alla båtar. Idag när jag rundade en udde och såg fram mot en hygglig sträcka, låg det redan en båt där ute med tre figurer i. Kastandes, gestikulerandes och pratandes. Visst, det är deras rätt och inget jag kan göra något åt. Men tycka om det, gör jag inte. Det var bara att vända och söka mig någon annan stans. Så blir det mer och mer ju mer sommar det blir. Och if you can't beat 'em, join 'em, eller hur? Det vill säga jag får själv ta till båten. Och de dagar det blåser för mycket får jag helt enkelt hitta på något annat att göra än fiska.

Så det lär bli allt glesare mellan dagboksbladen framöver. Alla vinner på det; jag som slipper skriva och gäddorna som slipper bli uppdragna.

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-05-21 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 07:00 Nej
 
2015-05-21 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 08:00 Nej
 
2015-05-21 Gädda 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 08:20 Nej
 
2015-05-21 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 09:00 Nej
 
2015-05-21 Gädda 3,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 09:45 Nej På fin solskensbild.
 
2015-05-21 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 10:00 Nej
 
2015-05-21 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Sol o svag SV 10:15 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions