Väder:

Under morgonen hård sydostlig vind och regn. Det lättade något fram mot middagstiden. Vinden mojnade och verkade vrida sig mot syd och till och med sydväst.

Vattenståndet högt. Kring 20 cm över.

 

 

  

 

15-05-19

 

Tisdag

 

Kort rapport med kort video

 

 

 

Idag för ovanlighetens skull var det sydostlig vind och högvatten. Aha, det måste utnyttjas, tänkte jag. För första gången på länge körde jag till ett ställe där de förhållandena brukar vara lämpliga. En snabb koll i förra årets fisketabell visade att jag inte ens varit där någon gång under hela 2014. Dels är det lite långt att köra och dels brukar det vara ett välbesökt ställe. Särskilt av fåglar och folk som av någon outgrundlig anledning önskar beskåda dessa. Men även av kändisflugfiskare som brukar dra dit, med en viss avsiktlig överdrift, stora hopar med nya gäddflugfiskare.

Precis som med förra stället brukar det växla här mellan bra och helt värdelöst. För mig i alla fall. Så hade jag glömt eller inte tänkt på att när det förut varit lågvatten och mest väst- sydvästliga vindar, kastas det upp stora mängder tång och sjögräs på stranden. När så vattnet stiger och vinden ändrar sig, lättar det, kommer flott och flyter ut igen. Och fastnar på flugan i vart och varannat kast. Plus att vattnet härstädes lätt brukar grumlas upp. Så var det alltså idag; grumligt och fullt med kringflytande skräp. Grumligt vatten är någonting jag avskyr att fiska i!
Och nu avser jag att fiska i och ingenting annat. Nä, jag vill fiska i klart vatten där flugan riktigt glänser och glittrar; helst i solsken. Inte minst för att det blir bra bilder då. 

Nå, det är bara att gilla läget. Det var i alla fall tomt på andra fiskande. Det blåste som sagt väldigt friskt och jag jag fiskade mig neråt, längs en läsida. Förstås. Att det regnade störde mig förstås inte. Inget spår av fisk. Timme efter timme. Började tidigt. Men ju längre in jag kom, desto mer lä blev det och vattnet allt klarare och skräpet minskade. Snart kände jag att nu blir det hugg. Och minsann om jag inte fick ett rejält påslag av en större gädda. Som hade ofinheten att lossna efter bara någon sekund. Att den var stor hann jag märka men förmodligen var den väl bara ännu en fyrakilosgädda eftersom jag drabbats av en slags fyrakilosförbannelse. 

Fast det vill jag särskilt påpeka; absolut inget ont om fyrakilosgäddor! Men åtminstone någon kunde väl väga över fem kilo, tänker jag lite i hemlighet för mig själv.

Fick väl någon smågädda men så nytt påslag av stor fisk. Den här måste i alla fall vara i femkilosklassen, sken jag upp och plockade fram filmkameran:

 

När den väl kom inom grepphåll tänkte jag att; nja... Nej, inte fem men jag kan i alla fall boka den till 4,5. Men så när jag kom hem, laddade över filmsnutten till PCn och kollade, såg den så ynklig ut att jag fick ta bort det där halva kilot. Så fortfarande gäller fyrakilosförbannelsen. Jag tar med videon i alla fall för det var väldigt länge sedan jag hade en. Hade nästan glömt bort hur man redigerar film också och några vanliga bilder blev det inte heller.

Fast det där hur stora gäddor ser ut och verkar, beror också på bakgrunden. Jag är nästan två meter lång vilket är jättebra när jag vadar men mindre bra när jag håller upp fisk i skrytposé. Fast även där gäller att gilla läget.


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-05-19 Gädda Grumlig Fågelskådarudde 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regn o frisk SO. 09:00 Nej
 
2015-05-19 Gädda Grumlig Fågelskådarudde 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regn o frisk SO. 10:00 Nej  På video
 
2015-05-19 Gädda Grumlig Fågelskådarudde 1 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regn o frisk SO. 10:20 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions