Väder:

Svag till måttlig sydvästlig vind. Växlande molnighet.

Vattenståndet några cm under normalt.

 

 

 

 


 

 

15-05-10

 

Söndag

 

Kort huggperiod idag

 

 

 

Vilket den även har gemensamt med detta dagboksblad. Delvis beroende på att jag ligger lite efter med dagboksskrivandet. Söndag idag och det jag läst i olika media om den fruktansvärda invasionsvågen från i stort sett hela världen hit till Karlskrona av ivriga gäddfiskare, fick mig att ordentligt tveka om jag överhuvud taget skulle ge mig ut. Men, tänkte jag, alla är inte morgonpigga och jag kör på det. En kort tur tidigt på morgonen och så hem igen.

Jag tog den vanliga rundan: havsöring ute först - sedan gäddfiske inne. Inga havsöring som vanligt. Och faktiskt, inte ens några spår av näbbisar vilket jag nog förväntat mig. Jag brukar börja långt ut på en udde och så fiskar jag mig inåt. Någonstans på halva vägen händer det att det står någon gädda. Men idag verkade det trögt.

Men så när sträckan nästan var färdigfiskad fick jag en hårdför och tuff gädda. Vägde den fyra kilo? Nja, jag blev lite osäker. På nästa kast ännu en! Så tuff och hårdför att jag trevade efter filmkameran. Som jag inte hade med mig. Typiskt! Men efter en stund visade den sig och visade sig inte vara över fem kilo. Där går ungefär filmningsgränsen. Bara cirka fyra. Kanske lite över...? Då bestämde jag att det första vägde 3,5 och den andra 4,0 kg. Tog massvis med bilder på bägge men alla blev dåliga. Den ena gjorde ett väldigt stiligt hopp men jag var inte beredd. Här den minst dåliga:

Ganska anmärkningsvärt att få två så pass fina gäddor på så kort tid så det måste ju dokumenteras, tycker jag. Det är ju inte särskilt långsökt att jämföra med torsdagens fiske i Trollemölla. Där fick jag också två fiskar. Lite mindre än dagens två gäddor. Så vilket fiske var bäst? Eller roligast? Billigast var ju dagens utan tvekan. Fast... Av de två regnbågarna kommer det att bli fyra middagar...  Barnens favoriträtt... Fast jag får nog förstärka med någon bit norsk fjordlax. Jag har ett favoritrecept på laxfisk som brukar uppskattas. Jag tror det finns någonstans här på gagnekulla.net.

Men det är en knivig fråga det här att jämföra helt olika slags fiske. Vad gäller det rent kämpamässiga undrar jag om det inte blev dött lopp. Både den ena regnbågen och den ena gäddan excellerade i fina hopp till och med. Lite senare på säsongen kommer jag förmodligen även att göra jämförelser mellan båtfisket och vadningsfisket.

Men det mest anmärkningsvärda idag blev nog att där jag stannade till inomskärs, fick jag inte en enda gädda.  Däremot var det fullt med hästar där jag parkerade:

Ett vårtecken till, antar jag. Att det är hästar i hagen alltså. Ytterligare ett var att idag hörde jag göken för första gången i år.

Mer fåglar: Där ute, där jag fick gäddorna och förresten samtidigt som jag höll på med fyrakilosgäddan, hörde jag ett våldsamt plaskande en bit ut. Då och då lyfte jag blicken från där gäddan var och försökte se vad som hände. Det var några ejdrar i en flock. Så plaskade och skummade det som attan igen!  Aha, tänkte jag, delfinattack!
Ja, för fortfarande hade delfinen dröjt sig kvar och givetvis svepte man över havsytan då och då för att spana efter ovanliga under- eller övervattensaktiviteter. Men det visade sig att ejdrarna själva stod för plaskandet och stimmandet där ute.
Senare läste jag i media att delfinen dragit norrut. Följt efter en båt upp mot Oskarshamn. Kanske delfiner inte ens äter sjöfågel? För min del hade den gärna fått sätta i sig några av alla dessa svanar som hela tiden är i vägen.

Jo, därinne brukar jag alltid få eller komma i kontakt med en 8-10 gäddor men så icke idag. Trots dryga tre timmars fiske fick jag bara ett kort hugg där jag såg en bred gäddsisa skymta till. Även det en gäddsida i fyrakilosklassen. Definitivt är gäddan on the move nu. Hade börjat extra tidigt i morse och höll väl på till tolvsnåret innan jag packade ihop och körde hemåt. Från bilen upptäckte jag en båt med tre stående figurer i. Kastandes.


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-05-10 Gädda Utomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Måttlig SV o vxl molnighet 08:55 Nej
 
2015-05-10 Gädda Utomskärs 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Måttlig SV o vxl molnighet 09:00 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions