Väder:

Dimma som låg kvar fram till 09 - 10-tiden. Därefter mest mulet.

Först kav lugnt men med så sakteliga ökande, främst ostlig vind.

Vattenståndet låg på cirka +7 cm.

 

 

 

 

 

15-05-05

 

Tisdag

 

Bättre bilder än fiske

 

 

 

Det är i alla fall skönt när vädret ger klart besked. Nu när man liksom tvingas ta hänsyn till om jag i alla fall ändå inte skulle ut med båten. Då kan det vara bra att konstatera att full dimma råder och då blir det inget båtfiske för min del.

Idag valde jag ett ställe med minimal chans till öring. Eller nu är förmodligen säsongen slut häromkring redan. Innan den ens börjat för min del. Jag undrar just hur det går för andra? Jag har ingen aning. Gjorde en liten sökning på "blogg havsöring Karlskrona", men det gav precis ingenting. Inget aktuellt i alla fall. Är det inga andra som fiskar öring? Eller är de desto hemligare med sina resultat?
Jag gissar på det senare. Precis som en del gäddfiskare som aldrig avslöjar sina hemliga ställen

Men sådan är inte jag. Här en bild från dagens fiskeställe, en bra sträcka jag visar helt öppet:

Oj, fanken också! Sorry, jag glömde totalt att det var så dimmigt idag. Förresten var den inte så bra som jag kanske förväntade mig heller. Just idag alltså. Men den är lång med mycket sandbotten. Nu på vinter och tidig vår kanske lite väl mycket ren sand. Hösten är bäst för då är det lite alger och mörka partier. Men, tänkte jag, det är inte så långt från sillstimmen. På vägen passerar jag förbi ett ställe där sportfiskare står i långa rader med sina plastspannar och haspelspön. Planen var att de mätta och belåtna skulle dra sig undan, upp på det grunda och smälta maten. Gäddorna alltså. Men det gjorde de alltså inte.

Men visst, ett par stycken fick jag ju:

Här en som faktiskt är på väg upp i ett litet hopp. Men tryckte av lite för tidigt. Idag blev det extra roligt för de var ovanligt pigga. En del satte av i väldig fart så jag ibland faktiskt tänkte havsöring. Och rörde sig i sidled en 10 - 20 meter. Och satte igång slirbromsen. För de där mellan två och tre kilo är inga man bara halar in när det är lite varmare i vattnet.

Nu är näbbgäddorna här. Bevisligen för jag såg dem. Helt ogenerat höll de på med sina skabrösa aktiviteter i ytan bara ett par meter från mig. Tala om horny pikes!
Än verkar de inte vara så många och jag såg ingen som följde efter eller kände någon som nöp i flugan. Annars funderade jag faktiskt på att byta till min allra minsta One Size.

Jag spanade också efter delfinen. Förgäves dock. Den lär fortfarande finnas kvar här i innerskärgården. Jag undrar om den inte kommit rent vilse och inte hittar ut igen.

Ofta hör jag ett plask eller plums och vänder blicken ditåt för se om det var en fisk som visar sig men varje gång var det en av dessa:

Också ett säkert vårtecken är det när tärnorna bildar par och störtdyker efter mat. De kommer ungefär samtidigt som sädesärlorna. Alltid trevliga att se på. Ibland ryttlar de över flugan och funderar på om det är en äkta sill eller tobis men oftast inser de bedrägeriet. Jag vet att jag genom åren förundrat en del över mina imponerande, ornitologiska kunskaper men för säkerhets skull kollade jag och jo, tärnan är en flyttfågel som kommer hit vid denna tiden.

Det här är en fuskbild i den bemärkelsen att den är från en annan fisketur:

En halv fiskedag efter öring som bara gav den här gäddan. Men den blev så läcker att jag bara måste visa upp den. En trekilos från någon vecka sedan från en oredovisad fisketur.

Jag läser i olika media hur gäddfiskare från när och fjärran kommer anstormande hit till mina vatten. Senoren, Saltö Camping, Sandvik och säkert på en massa andra ställen också tar de in i stugor eller parkerar sina husvagnar eller dito bilar. Suck... Det blir att ligga lågt framöver. Nå, med båt kan man alltid köra någon annanstans. Eller göra allvar av mina regnbågsplaner. Vilket jag förresten ska nu på torsdag den 7 maj. Jepp, då bär det iväg till Trollemölla, Degerberga, Skåne. Där man aldrig vet i förväg hur det ska gå.

Jag slöfiskade mest idag. Tog god tid på mig. Annars brukar det vara så att ju mer fisk det finns på en sträcka desto längre tid tar det att befiska densamma. Såg inte till några större gäddor men det var väldigt behagligt att vara ute. På tillbakavägen passerade jag förbi de bålda sillfiskarna och en undrade vad jag fiskade. Jag sa som det var; gädda. Då sa han att förra året, då såg han en jättegädda här när han höll på att dra sill. Och han menade verkligen en jättestor en.

Lite lustigt var det för tidigare när jag stod utvadad och kastade, tänkte jag på en artikel jag läste om att någon fått en 18-kilosgädda i Vättern. På trolling. Men, tänkte jag, skulle jag kunna dra upp den med min, i mångas ögon, klena utrustning?
Ja, absolut. Faktiskt. Jag tror inte det skulle bli några svårigheter. I alla fall inga svårigheter jag inte skulle klara av. Jag menar, vad skulle kunna hända? Okej, just där jag befann i dag är det ganska fritt från stenar och tång den kan trassla in sig i. Jättehemsktgärna skulle jag vilja försöka! Men tyvärr, chansen är nästan obefintlig, jag vet.

Med ett förbehåll förstås; att flugan inte kom så långt in i käften på den att den kom åt nylontafsen. Dra upp, är kanske fel uttryck. Landa är bättre. Ty så är det att ju större gäddan är desto bättre grepp får man på den. Plus att det är betydligt lättare att landa en gädda när man vadar än när man är i båt.


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 07:45 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 08:00 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 1 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 09:45 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 10:10 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 10:20 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 10:30 Nej
 
2015-05-05 Gädda Dagens enda sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dimma o svag O 10:45 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions