Väder:

Mulet och så småningom regn. Skurvis. Först svag till måttlig västlig vind. Den ökade något fram på dagen till cirka 10 sekundmeter, hårdare i regnskurarna.

Vattnet var i stigande. Från cirka normalt till en 10-15 cm plus.

 

 

 
 

 

 

15-04-15

 

Onsdag

 

Bra dag och många bilder

 

 

 

Idag körde jag den vanliga rundan. Den att jag börjar utomskärs och verkligen testar efter havsöring. Och verkligen inte får någon eller ens anar eller ser. Ändå kom jag på att det är ju precis nu som chansen är som störst. Sista halvan av april är det som hetast och på den tiden jag fiskade med spinn och från båt var det då jag fick mest kontakter.
Så varför gör jag inte det längre? Fiskar spinn från båt alltså.

Tja, en kombination av att dels blir jag fegare med åren och dels tycker jag det är roligare med vadare och gäddfisket. Plus att det tenderar att bli senare och senare jag sjösätter båteländet. Plus att det ofta blåser för mycket och då stannar jag hellre i land. Men just idag hade jag nog vågat mig ut utomskärs med båten eftersom det var relativt lugnt ända fram till middagstid ungefär. Jag kanske ska gräva fram en spinnrulle och se var jag förvarar mina spinnspön?
Med den utrustningen går det ju alldeles utmärkt att fiska även om det blåser lite. Det erkänner jag gärna. Där förlorar flugfisket från båt. Driver man för fort hinner man inte med. Jag ska i alla fall testköra motorn till helgen så får vi se.

Fick en fin gädda där ute i alla fall. Jag tror jag fått den en gång förut men det är en gissning. På exakt samma ställe, lika stor och kort och massiv som den var, kunde den vara samma jag fick för ett par veckor sedan:

Det är kul att variera gäddmotivet.

Den här bilden är på samma gädda. På väg att göra en tunnel.

Att sedan en fyrakilosgädda ser dubbelt så stor ut är inget jag kan hjälpa. Det är ju bara kul.
Så hur har jag burit mig åt här, kanske någon undrar? Använt en selfie-pinne? Haft en kompis som stått framför mig? Jag har jättelånga armar? Nej, ingetdera.

Inga gäddor visade dock någon tendens till att vilja hoppa. Det är mer en sommar-höstföreteelse.

Där utomskärs, hade jag några mystiska följare och virvlare men i brist på bevis antar jag att även det var gäddor.

På väg tillbaka till bilen stötte jag på den här leverantören av gratis flugbindningsmaterial:

Vilket påminde mig om att det är hög tid att se över det mer äkta flugfisket. Dels har jag en Trollemöllatid i början av maj plus ett litet vatten på cykelavstånd. Hur pass äkta det flugfisket kan betraktas som med inplanterade regnbåge går det alltid att diskutera.  Då är faktiskt gäddflugfisket  ännu äktare. Flugimitation av fiskens naturliga byte och riktat fiske efter vild fisk. Dessutom bör man använda lagom anpassade grejer. Man ska inte ha grövre grejer än nödvändigt, brukar det anses. Ska det vara riktigt fint och äkta ska man förstås även använda flytande DT-lina. Så är det.

Men omväxling kanske förnöjer och en fördel har ju regnbåge i det att man kan äta upp den. Även om det kanske blir billigare att inhandla ett paket fryst norsk fjordlax.
Nå, efter ett par, tre timmar körde jag inåt och prövade mer direkt efter gädda. Fick ett riktigt roligt fiske. Även en lösning på mysteriet med de lekande gäddorna. För nu blev det uppenbart att de flesta gäddorna verkligen hade lekt. Inte alla men en del. Betydligt slankare var de nämligen.

Det medför att flera skulle ha vägt säkert minst ett kilo till om de var som innan. Inte för att det spelar roll egentligen.

Tala om närkontakt med fisken. Och att allt fungerar som det ska. Vadarna till exempel. En positiv överraskning. Andasvadare. Att man kan använda dem hela vintersäsongen alltså utan att frysa ihjäl. När det var som kallast gällde det bara att inte vada för djupt för länge. Mina heter Guideline och att jag köpte dem berodde helt och hållet på att de kom försedda med vanliga stövlar i neopren. Funkar jättebra.

Och spöt sedan. Hur bra som helst! Streamtec. Både billigt och bra.

Nej, jag är inte sponsrad av någon. Om nu mot förmodan något företag skulle komma med det förslaget skulle jag tacka nej. Inte för att jag i detalj vet vad det innebär men jag antar att man i gengäld ska uttala sig berömmande och enbart, eller åtminstone till stor del använda deras produkter. Fast jag tycker nog Kamasan självmant ska förse mig med livslång, gratis leverans av deras metkrok. Så mycket jag nämner det vid namn här på gagnekulla.net. 
(Åh, kom jag på, det kanske betraktas som kontraproduktivt istället och det är därför. Ja, så är det säkert.)

Även om våren inte är min favoritårstid vad gäller själva fisket går det inte att komma ifrån att ur andra aspekter är den en höjdare:

Jag tycker att jag fått en hel del gäddor mellan 3 och 4 till 4,5 kg nu i år. Jag tolkar det optimistiskt till att många av de riktigt små har lyckats växa upp sig ett par kilo och det bådar väldigt gott till sommarfisket från båt. Där en fyrakilosgädda blir en riktigt vildsint kämpe. Det är ju så vill jag bestämt hävda, att de man får vadandes under vinterhalvåret oftast är ena mesiga krakar vad gäller motstånd i jämförelse. I alla fall de jag får, låter sig lätt ledas in och verkar tycka att; jamen för fanken, se till att ta loss kroken någon gång då. Jag tror inte det enbart beror på att det är kallt i vattnet. Den verkliga tjusningen ligger i själva hugget och de sekunder det tar innan man riktigt kan konstatera hur stor (eller liten) gäddan är.


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-04-15 Gädda Utomskärs 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o svag V 08:45 Nej  På två bilder
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 10:10 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 10:20 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 10:30 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 10:40 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 10:50 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 11:00 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 11:10 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 11:20 Nej
 
2015-04-15 Gädda Inomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Regnskurar o måttlig V 12:00 Nej På en bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions