Väder:

Ett par plusgrader och mulet under morgontimmarna. Framåt dagen lite uppklarnande. Till omväxling rådde det svag vind först. Den ökade något senare på dagen. Väst-sydvästlig.

Fortfarande väldigt lågt vatten. Kring -30 cm under.

 

 

 


 

 

15-03-24

 

Tisdag

 

Vanligt vardagsfiske

 

 

Ja, idag hade jag inget särskilt mål med fisket. Hade väl inget bättre för mig, helt enkelt. Möjligtvis att jag ville passa på att utnyttja det låga vattenståndet för att bättre komma åt en del sträckor. Tänkte att man kommer ut en bit, utanför alla dessa stenar längst in och kan stå på sandbottnen precis utanför.
Fast den främsta orsaken var nog att jag var ledig och annars kanske få ta itu med en hel del nyttigheter jag bara måste ta tag i hemma.

Jo, plus att det är så himla kul att kasta, fiska och hantera mitt nya Streamtec-spö.

Själva fisket blev väl också så där lite vardagsbetonat:

Ett par trekilosgäddor på topp bara. Men för det mesta brukar det hända något särskilt när man är ute. Inga större märkvärdigheter givetvis men vad gäller själva fisket fick jag ett ordentligt hugg. Väldigt hårt och så omedelbart en lång rusning. Så lossnade flugan. När jag synade den var wiretafsen som en korkskruv eller som ett julklappspaketsband man dragit mot en saxskänkel. Det händer när den dras mellan gäddtänder. Men av kölvattnet som uppstod efter den, vet jag att det inte var en liten gädda. Och det som retade mig var att jag aldrig får veta hur stor den var. Den visade sig inte igen nämligen trots att man ofta i sådana lägen kan få dem att hugga en gång till eller åtminstone följa efter. Jag tror det var en fyrakilosgädda. Jepp, den räknar jag som stor i min lilla värld av fiske.

Så en annan liten grej. När jag var på väg till ställe nummer två upptäckte jag en annan bil i närheten. Va, en annan fiskare!? En vardag dessutom. Jag var på väg att vända men så upptäckte jag en dekal på rutan. En fågel. Aha, en fågelskådare, tänkte jag.

Mycket riktigt:

Efter ett kort "hej" vadade jag ut och började fiska. Vi stör inte varandra. Jag vet inte om han var en tocken dära krysslistare eller möjligtvis listkryssare. En som vill kryssa för så många olika arter som möjligt. Ornitologernas motsvarighet till sportfiskarnas specimenhunters. Jag är själv lite av en specimenhunter. I flera år har jag kämpat för att få en abborre. Nu i sommar ska det banne mig ske! Jag ska satsa allt på det.
Plus att jag gärna vill se en svartmunnad smörbult. Jag spanar och spanar men ser ingen. Många gäddor jag har fått nu i vinter och tidig vår tycker jag är extra tjocka och feta. Inte nödvändigtvis av rom eller mjölke, tror jag. På en del, för att använda ett målande uttryck, står magen i fyra hörn. Jag grips av mörka tankar... Jag vill mörda och slå ihjäl... Jag vill sprätta upp!
Det är sant. Jag är nämligen väldigt nyfiken på vad de har där i buken. Är det svartmunnad smörbult? Är det sill? Annat? Det är nackdelen med att vara hypersnäll tillbakasläppare av fångade gäddor.

Men det i tankarna kanske det inte är så dumt att samla på sedda fåglar. En helt oblodig hobby. Jag blev faktiskt lite inspirerad och lyfte ofta blicken från gäddspaningen och sökte av omgivningen efter våra små befjädrade vänner. Och minsann! Vilken sensationell upptäckt!
Kolla in den här rariteten:

Jag är inte 100% säker men misstänker starkt det är den oerhört sällsynta Svartgumpade Havsörnsugglan på tillfälligt besök här i Sverige från sina sibiriska hemtrakter. Mot en smärre avgift kan jag ange exakt plats där jag såg den. Sannerligen en god början på krysslistan.

 

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-03-24 Gädda Ställe nummer ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 08:15 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer ett 1 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 08:30 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer ett 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 10:30 Nej På bild
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer två 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 11:10 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 11:30 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer två 3 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 11:40 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer två 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 12:00 Nej
 
2015-03-24 Gädda Ställe nummer två 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Mulet o s-m SV 12:15 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions