Väder:

Fortsatt milt vinterväder. Ett par dagar kring den tionde, rena vårvärmen. Idag kring nollan och begynnande nordostliga vindar. Mulet och lite disigt. Tämligen svag nordost-ostlig vind.

Vattenståndet kring 10-20 cm över. Fast i stigande.

Knappt 2 grader i vattnet.

 

 

 
 

 

 

15-02-14

 

Lördag

 

Bom bom

 

 

Rubriken avser två fiskedagar utan ett hugg.

Den första ägde rum den 10 februari, en dag med riktig vårvärme. Att jag skulle gå bom då var förväntat och se hur rätt jag fick. Det hade blivit läge, tänkte jag, att pröva efter havsöring.

Vilket intensivt solsken!

Det är mest det ovanstående bild ska illustrera. Solen står så pass lågt att varken solglasögon eller skuggande skärm över ögonen hjälper. Jag har nog nämnt det tidigare att jag skulle göra exakt som idag; när förhållandena medger det, ägna några timmar åt en viss sträcka där jag var tionde år cirka, har haft kontakt med havsöring. Samt att jag efter det skulle köra inåt till någon lämplig gäddlokal och dra några stycken. Så varför gjorde jag inte det idag?

Svaret är att det gjorde jag. I alla fall första delen. Men även andra än jag hade uppmärksammat att det var som en vårdag idag. Så där jag tänkte fiska var det ockuperat av folk som verkade grilla korv, sola och bada. Jag tror det var en sammankomst av hundpromenerare för det hördes en hel del glada skall där ute på udden. Så jag ändrade mig, bytte om och körde hem istället. Fast om någon verkligen badade låter jag vara osagt.

Men idag!

Att jag gick bom idag är en stor, oförklarlig skandal.

Jag tog den här bilden alldeles i början när jag var på väg mot första fiskestället. Glad och helt övertygad om att idag blir det säkert tvåsiffrig fångst. Åtminstone en tvåkilosgädda. Eller två, eller tre.

Perfekta förhållanden, vill jag nog påstå. Fast med förbehållet att det är mitt i februari och det är sällan jag kunnat fiska då. Fast jag vet inte om det är giltigt att skylla på det. Jag hade i alla fall en gädda i 2-3 kilosklassen som följde efter. Två gånger till och med. Jag såg även ett par virvlar när jag vadade i strandkanten.

Till saken hör att jag prövade två sträckor. Bägge helt okej ställen där jag aldrig gått bom förut vad jag kommer ihåg. Nå, det är ingen big deal för mig för det kan vara extra knepigt så här års. Jag vill minnas en del tidiga vårar där jag gick bom flera fiskedagar i sträck.

Jag var inte själv ute idag:

Och nej, det är inte en flodhäst som dykt upp i förgrunden av bilden. På tal om djur förresten var det tur jag inte startat bilen och kört iväg en sekund senare idag på morgonen. För då hade jag sannolikt krockat med en älg. Nu såg jag den på lite avstånd och hann bromsa in och ge den företräde. Trots att det inte var något övergångsställe där. Eller ens älgvarningsskylt. Annars är det mest rådjur man får se upp med om morgnarna.
Tillbaka till båten på bilden tror jag inte det är en militärbåt utan andra fiskare. Det finns fler karlskronafiskare än jag själv nämligen.
 
Att jag inte känt något hugg nu ett par fiskedagar tar jag från den positiva sidan. Det gör mig nämligen ännu ivrigare till nästa gång. Och känns mer utmanande och spännande. För precis som det står i visan (Anna Ternheims): "The longer the waiting the sweeter the kiss".
Jag tror faktiskt hon tänkte på gäddfiske med fluga när hon skrev den låten.

 


Ekande tomt här!
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions