Väder:

På gränsen till riktigt vinterväder nu några dagar. Snö, modd och ibland över och ibland under nollan. Fortsatt högvatten men inte super. Hålligt sig mest mellan 20-40 cm plus.

 

Idag minusgrader hemma men exakt på nollan när jag började vid nio-tiden nere vid kusten. Mest mulet och en och annan snöflinga. Vinden svag och västlig. Vattentempen 2,5 grader. Plus.


 

 

15-02-02

 

Måndag

 

På gränsen

 

 

 

Först var det på gränsen jag stannade hemma. Länge gick jag och tvekade. Hur är vattenståndet? Har det bildats is i vikarna? På SMHI ger de vattenståndet varje timme. Släpar efter en eller två timmar. I morse var den stigande. Från 20 ökade det med cirka 5 varje timme. Inte bra. Men till sist bestämde jag mig att försöka för jag hade ändå ärende inne i stan och måste ändå köra bil dit in.

Hade givetvis valt ut en sträcka där det nästan är fastland vid normalvattenstånd. Plus att jag gick en lång sträcka genom skog och mark för att ta mig dit. Givetvis för att även få upp lite värme i vadare och därmed kropp.

Sedan var det på gränsen jag gick bom. Ett hugg fick jag och två mycket tveksamma virvlar. Men hellre den här gäddan än 10 tvåkilos:

En gädda på gränsen till 5 kilo. Tyvärr den undre gränsen. Och den slöaste gäddan i år för sin storlek. Förmodligen även om man räknar med förra årets. Jag krokade den inte ens. Flugan satt inne i käften på den men själva kroken hade kilat in sig mellan några tänder och krokspetsen hade aldrig trängt in. Det är ovanligt men inte unikt.

Det är tufft att vara ute och vada i februari. Och blaska i vattnet. Men jag fryser faktiskt inte. Även om man inte ständigt måste hålla på och kroka loss fisk undgår man inte att bli våt om händerna när man tar in linan. Idag blåste det inte så mycket och bara det bidrar till att hålla värmen. Och som sagt, en lång inledande promenad.

Plus att man klär sig rätt. Som på bilden:

Det gäller att hålla huvudet varmt. Eller som en av våra stora skalder har diktat:

                                                            En stor sydväst
                                                                är alltid bäst.
                                                       Kombinera med luva
                                                     så får du aldrig snuva.

Fast då ljuger skalden lite för kolla snordroppen under näsan. Allvarligt, jag är faktiskt lite förvånad över att jag verkar vara ensam att använda denna ändamålsenliga huvudbonad. Åtminstone tycker jag att jag aldrig sett bilder på andra som insett de fördelarna. Med en halsduk virad (löst) två varv runt halsen kommer varken vind eller regn åt bakifrån, man kan röra huvudet fritt plus att skärmen framtill skyddar solglasögonen mot både regn och sol. Många använder kapuschong men jag gillar inte det. Tycker det rassla och prasslar plus att man varken hör eller ser så bra åt olika håll. 
Klart man ska ha solglasögon i februari. Man vill ju vara cool.

Nu när jag skriver det här, dagen efter har det blivit riktigt vinterväder. Fem minus i Gagnekulla på morgonen och även minus nere vid kusten. Suck... Vem vet när det blir fiske nästa gång? Man får vara tacksam så här långt i alla fall.

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-02-02 Gädda Nere vid kusten. 4,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet, svag V 10:15 Nej På bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions