Väder:

Någon minusgrad hemma. vid kusten 4-5  plusgrader. I vattnet 4 grader. Mest mulet och väst-sydvästlig, mycket frisk vind.

Högvatten upp till 55 cm plus.

 

 

 


 

15-01-15

 

Fredag

 

Ett hugg idag

 

 

 

Idag var det en sådan där dag jag borde ha stannat hemma. Jag undrar om jag inte tar tillbaka det där jag sa förra gången. Att vilket väder som helst är att föredra framför skridskois.

Nä, fy vilka veklingatakter! Fast jag tror nog jag ska sätta en standard att är det över 40 cm högvatten stannar jag hemma.  Inte är det så kul att stå uppe i skogen och kasta:

Inte när man fiskar i havet i alla fall. Som det nu var fastnade jag nu och då med flugan i grenar. Och så var det kallt. Eller jag dåligt klädd. En kombination. När jag tvingas vada djupt märks det mer att det inte är neoprenvadare jag har. Så tillkom att jag av olika anledningar inte tog den annars obligatoriska omvägspromenaden för att få upp värmen innan jag vadade ut.

Nu är risken avsevärd att jag tvingas välja mellan alltför högt vatten och just minusgrader och skridskois. Just nu är Östersjön överfylld med vatten eftersom västliga kulingar, stormar och till och med orkaner (hörde jag om idag på Brittiska Öarna som var på väg hit) ständigt pressar in mer vatten. Blir det lugnt eller vindar på nord, blir det ofrånkomligt kallt. Det är bara att gilla läget.

Inte för att jag bryter samman om jag går bom en dag men helst vill man ju inte det. Det såg illa ut länge men så till sist, såg jag några virvlar omkring där jag hade flugan som inte var vindkårar. Skulle den hinna fram? Skulle den ta?

Jepp, det gjorde den och årets andra fyrakilos landades. Det rådde uselt fotograferingsläge men den här bilden visar att det i alla fall inte rör sig om en tvåkilos:

En mycket vacker, fet och fin gädda var det. Fast så mycket väsen gjorde den inte av sig.

 

Kan just undra hur det blir i fiskeårets, vanligtvis allra värsta månad februari. Gick jag tillbaka i årsstatistiken och räknade fisketillfällen skulle nog februari hamna sist i ligan. Vilket nog inte har så mycket att skaffa med att det är årets kortaste. Nu för tiden lönar det sig dåligt att komma med väderspådomar eller snarare klimatspådomar och jämföra med förr. Om jag med förr menar 20-30 år tillbaka.

Men det här att havsnivåerna är i stigande beroende på smältande polarisar tror jag inte kommer att märkas just i Östersjön så mycket. I alla fall inte så jag personligen hinner bli drabbad. Länge än kommer det att växla ordentligt, fram och tilblaka, beroende på hög- och lågtryck och framför allt på vindens inverkan; riktning, varaktighet och styrka.

Nej, från idag är inte mycket att rapportera så jag slutar nu.

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-01-15 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Mulet o frisk SV 10:30 Nej På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions