Väder:

Samma väder bara mer så. Samma mer eller mindre friska vind från öster. Nu lite kallare. Ganska tunt molntäcke med ibland solglimtar.

Fast i söndags dominerade solen fram på dagen.

Samma eller ännu lägre vatten. Som i söndags cirka -25 till -30 cm under och idag, tisdag, ända ner till -35 till -40 cm under.

Idag var det ännu lite kallare också. Bara någon plusgrad i luften och cirka 5 grader i vattnet.

 

 

 


 

 

14-12-02

 

Tisdag

 

Normaliserat fiske

 

 

Först några ord om när jag var söndagsfiskare. Jag vet knappt varför jag körde ut då. Eller jo, förmodligen för att då slapp jag göra en massa nyttigheter jag egentligen borde ha gjort hemma. Och så tänkte jag att jag kan ju passa på att köra bort till Ronnebyfjärden och kolla om det eventuellt hade dykt upp några förrymda eller ännu hellre, några tidigare förrymda, nu återkomna regnbågar som ville upp i Ronnebyån.

Därför körde jag med en One Size. Summan av det hela blev att; nej, det hade det inte. Inte minsta spår av blank fisk. I alla fall inte några regnbågar eller havsöringar. Och ja, jag är fullt medveten om att havsöringen är fredad nu och om jag skulle ha fått en skulle jag släppa tillbaka den. Vilket inte hände. Att jag fick någon alltså.

Däremot upptäckte jag ett alldels äkta UFO som spolats upp på stranden:

Det vill säga ett Unidentified Floating Object. Kan det vara en fender? Fast jag har för mig att de brukar vara av plastmaterial och inte i tyg. Och hänga i snören. Tänkte skära upp det och kolla men vågade inte. Tänk om det exploderade! Man vet aldrig i dessa dagar.

Men så till något väldigt intressant. Tidigare har jag undrat vad äter egentligen alla dessa smågäddor. Jag har varit väldigt nyfiken på det och idag fick jag svar. En tvåkilosgädda spottade nämligen ut den här:

Alltså en sill. Fototekniskt blev inte bilden så bra. Jag är medveten om att min kamera har svårt med blanka föremål. Trots att jag jag tog många bilder och ändrade inställningarna blev det inte bra. Men en sill är det utan tvekan. Med halvsmält huvud. så någon blank fisk fick jag i alla fall kontakt med.
Det kom som en överraskning för mig som inte visste sillen fanns så nära land nu. Detta var alltså ganska långt in i Ronnebyfjärden. Jag menar, man vet ju att på våren går sillen till. Då trodde jag att på hösten och vinter går sillen ifrån.
Men det är bara att gratulera gäddorna. Sill måste vara den perfekta gäddmaten. Feta och i lagom storlek. Smakar dessutom gott. Och i stora mängder. Bara simma in och ta för sig. Perfekt.

Just det, som söndagsfiskare är risken stor att träffa på andra fiskare. Vilket jag gjorde idag. Ser jag sådana på avstånd brukar jag vända och gå därifrån. Okej, tänker jag, där är det upptaget, då letar jag upp ett annat ställe. Men idag när jag i princip fiskat färdigt och var på väg tillbaka mot bilen, upptäckte jag ett par andra fiskare. Flugfiskare till och med, uppe på land. Jag vadade i land och precis då gick en av dem förbi och jag beredde mig på att stanna till, säga hej och prata en stund. Det brukar jag faktiskt göra. Särskilt när det rör sig om flugfiskande kollegor. Men han låtsades inte se mig utan skyndade förbi. Och där stod jag kvar, lite snopen. Så där ser man. Jag som trodde jag var asocial.

Idag sken solen som attan också och typiskt nog fick jag inga lite större gäddor jag kunde fotografera. Just för att bilderna blir extra bra då.

 


Så till idag, tisdag. Nu ännu lägre vatten. Bevisligen och otvivelaktligen måste det innebära att koncentrationen fisk ökar. Fast det märkte jag inte så mycket av. Nä, nu var jag tillbaka som det brukar, fast bara ännu lite sämre. Nu menar jag mot som det var i det förra dagboksbladet. Men det är så det är. Bra dagar följs av sämre. Men lyckligtvis även tvärt om. Och kallt var det. Men istället för att klaga på det var jag glad att kylan ändå dröjt så länge. Trots den ihållande, långvariga östliga vinden. Winter is Coming...
Där jag tidigare vadat cirka 10-20 meter från land fick jag idag vada kanske 30-40 meter ut för att nå lagom djup. Givetvis beroende på hur långgrunt det är. Det är intressant att då upptäcka att där man trodde det var jättedjupt och man stannade, i själva verket var det bara en svacka och bara någon meter ännu längre ut, blev det åter grunt. Plus att det på flera ställen stack upp stenar man inte haft en aning att de fanns där.

Inga ens över tre kilo idag. Men även små gäddor kan det bli fina bilder av:

Nej, ingenting särskilt inträffade.

                                                                                                    Ännu en trevlig, vadande och fin dag ute vid kusten bara.

                                                           Där det för det mesta far fram någon båt i hög fart som ger lite fokus på naturbilderna:

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-11-30 Gädda Ronnebyfjärden 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol o frisk SO 08:30 Nej
 
2014-11-30 Gädda Ronnebyfjärden 1,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol o frisk SO 10:50 Nej
 
2014-11-30 Gädda Ronnebyfjärden 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Sol o frisk SO 11:00 Nej
 

 

 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-12-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 08:45 Nej
 
2014-12-02 Gädda 1 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 09:00 Nej
 
2014-12-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 09:15 Nej
 
2014-12-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 09:30 Nej
 
2014-12-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 10:15 Nej
 
2014-12-02 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 11:00 Nej
 
2014-12-02 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Edge AFTM 6 Flytlina DT 6 Kallt o mulet o måttlig NO 12:10 Nej
 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions