Väder:

Milt för årstiden. Mest mulet men kring middagstid lite mer sol. Frisk, byig, sydvästlig vind.

Vattenstånd: ej applicerbart.

 

 

 


 

 

14-10-27

 

Måndag

 

Och nu över till något helt annat...

 

 

 

 

Jepp, idag blev jag äkta flugfiskare. Minsann. Äntligen tog jag mig samman och gjorde något annorlunda. Begav mig till ett litet put-and-takevatten i närheten där jag bor. Förutom Trollemölla någon gång per år, är det säkert minst tio år sedan jag fiskat regnbåge. I sötvatten, vill säga.

En stor anledning till att jag äntligen slog till är den här grejen:

Pallen och inte flugspöet förstås. Pallen eller stolen är en jaktgrej.
Jag betraktar inte mig själv som prylgalen. Men när jag blev medveten om den här stolens existens ville jag ha den. Hur jag blev det kan jag väl berätta:
Det var för ett par, tre månader sedan hemma. Jag gick en av mina vanliga skogsrundor. Av en slump råkade blicken falla just på en sådan pall. Den stod lite avsides en bit bort från Blekingeleden. Lite halvdold bland trädstammar. Jag stannade och studerade den:
 Hm... Den såg ut att ha stått där ett tag... Hm... En sån skulle man ha... Så lätt den är! Åh, den måste vara perfekt i Trollemölla! Jag tar'n! Hittegods! Den kan ha stått där i månader och blivit helt bortglömd.

Men ärligare än sju helgon en söndag som jag är, fick jag lite dåligt samvete. Så jag gjorde en kompromiss. Jag ställde tillbaka stolen lite längre in så den inte syntes så där jättetydligt från stigen och gick vidare. Tänkte att kommer ägaren tillbaka och letar efter den, hittar han den. Men ingen annan. Och nästa gång jag tar den här rundan och den finns kvar, då är den min.
Så gick några veckor men när jag nästa gång tog samma runda var den borta.
Okej, då återstod att köpa en. Sökte lite på nätet men då fanns ingen jaktbutik här i stan. Men en skulle snart öppna. Jaktia. Så när jag var där dagen efter de öppnat, köpte jag en. Och idag prövade jag den för första gången.

Och den motsvarade mina högt ställda förväntningar. Jag som är lång måste få ner min profil vid regnbågsfiske. Plus att man kan sätta pallen i en sluttning och ändå sitta (någorlunda) bekvämt. Jag trillade av stolen bara en gång! Plus att bara sitta känns skönt. Den verkar väldigt stabil och slitstark också. Så köp en, vetja! Fast den är ganska dyr med vad är inte det?
Här kan man tro att jag är sponsrad men det är jag inte. Jag vet ju att en del välkända flugfiskebloggare sponsras av företag. Ena året kan det var det ena och det andra året ett annat.

Men min egen hemsida (för att använda ett nästan medeltida begrepp) är helt reklamfri.
Fast jag borde vara sponsrad av Kamasan, tycker jag nog. De får mycket gratis textreklam här. Fast om jag nu blev betald av ett företag, hur mycket skulle då mitt beröm egentligen vara värt?

Nu över till dagens fiske:

Och bild på enda fångsten.

Det tog lite tid att ställa om tankemaskineriet till att nu står du inte utvadad i havet och fiskar gädda längre. Som till exempel inte fritt bakåt. I början var jag som värsta nybörjaren. Fastnade ideligen i bakkastet. Fick massvis med vindknutar. Det var en annan fiskare där, vilket jag inte förväntat. En pensionär på moppe och med säsongskort, visade det sig. Och pratsam vilket var både trevligt och  värdefullt för mig som inte hade en aning om hur stället skötts. Men bra tydligen. Det skulle finnas mycket fisk i tvåkilosklassen. Eller i alla fall fisk; det är ju ett litet vatten.

Jag fick ju min fisk ganska tidigt. Hade lite tur. Såg en som verkade göra matvak. Som genom ett under fastnade jag inte bland buskar och träd bakom mig utan lyckades komma i närheten med min March Brown. Den tog direkt. Och jag fram med kameran. Regnbågen hoppade som attan men jag var inte med. Det var helt omöjligt för till skillnad från gäddorna hade jag inte aning om när regnbågen behagade hoppa. Så det gick bli en traditionell bild istället. Den var nog ganska nyinsläppt av det illröda köttet att döma. Jepp, den blev min middag till kvällen.

Man får ta två fiskar och då tänkte jag att ha, det blir en lätt match! Men det blev det inte. Det var dåligt med vak. I alla fall matvak. Men som alltid är det spännande och kul och jag har tyvärr svårt att ge upp.

Och NÄSTAN blev jag flugfiskehjälte för jag hade påslag på torrfluga. Och ädlare och finare än fisk på torrfluga finns inte. Så var det i alla fall förr när jag uteslutande flugfiskade efter fettfeneförsedd fisk i liknande vatten som det här.

Givetvis hände det när jag kastat ut och sedan förflyttade jag mig en bit längs stranden. Så jag var inte med.

Hade väl ytterligare ett par intressenter som var uppe och kollade på torrflugan. Detta skall hädanefter blifva min melodi... Eller? Jodå, ett par gånger till i år hoppas jag på det. Det är ju nästan rena sommarvädret också. Jag får reorganisera mina grejer först lite grann. Jag hade ingen sjunklina med mig idag heller. Fast jag vet inte om det hjälpt. Det är inte lika kul heller utan mer ett nödvändigt ont som i Trollemölla i alla fall. Här spelar ju det heller inte så stor ekonomisk roll om man går bom eller inte. Hade jag fått en till hade jag nog släppt tillbaka den. Om den inte var en av de där största förstås. 

Kolla förresten kroken på torrflugan. Och även våtflugan. Gissa vad det är för krok? Jepp, Kamasan metkrok.

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-10-27 Regnbåge Put-and-takedamm 1 March Brown Nej Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Milt och mulet o frisk SV 09:00 Ja På bild och vikten är cirka.
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions