Väder:

Mulet och milt. Då och då kom det lite duggregn. Hård sydlig vind, möjligen kulingstyrka ibland.

Superlågvatten ner till cirka -40 cm!

 

 

 


 

 

 

14-10-25

Lördag

 

Lågvattensmärke

 

En mycket fyndig rubrik för idag måste jag säga.

Först ett sensationellt (ähum) fynd:

Jepp, detta kan inte vara annat än en rysk grodmansfot. Jag ser det framför mig: Jagad av den svenska insatsstyrkan springer den ryske grodmannen för livet i det grunda vattnet. Så tappar han den ena simfoten. Men precis då når han djupt vatten och dyker med kulorna vinande och plaskande omkring honom. True story. Eller?

I alla fall hittade jag den här, som det verkade, professionella simhjälpmedlet guppande i ytan när jag vadade på grunt vatten.

Ja, idag var det riktigt lågvatten. Den plötsliga, kraftiga sydvinden pressade upp mycket av Östersjöns vatten längst upp i Bottenviken. -40 cm är mycket. Eller snarare mycket lite. Så lågt har det inte varit i år vad jag vet. Då menar jag dagar jag fiskat. Så bara det rättfärdigar rubriken. Men:

Som av en händelse råkade jag se Rapport samma kväll, alltså lördag den 25 oktober. Där handlade ett inslag just om sommarens otroligt låga vattenstånd i Östersjön. Massvis med båtar hade kört på grund och fördärvat propellrar och skrov. En försäkringstjänsteman på If påstod att det hade varit en meter under det normala både på Öst- och Västkusten. Men det stämmer ju inte. Det är lögn! I alla fall här på östkusten som jag har god koll på.
Jag ska inte säga att det aldrig, någon gång i modern tid varit så lågt vatten någonstans i Östersjön för det har det säkert.

Så skrev jag och började leta. Och på SMHI (var annars?) hittade jag följande rekordlista:

"Lägsta observerade havsvattenstånd
Havsområde Lägsta vattenstånd Station Datum
Bottenviken -123 cm Furuögrund 1971-02-26
N.Kvarken -122 cm Ratan 1912-10-03
N.Bottenhavet -87 cm Draghällan 1906-11-11
S.Bottenhavet -84 cm Forsmark 1996-01-30
N.Östersjön -70 cm Landsort 1972-03-12
M.Östersjön -82 cm Oskarshamn 1972-03-12
S.Östersjön -142 cm Ystad 1902-12-26
S.Öresund -158 cm Skanör 2013-12-06
M.Öresund -101 cm Klagshamn 1987-01-30
N.Öresund -115 cm Viken 2008-01-05
Kattegatt -116 cm Varberg 1900-02-16
Skagerrak -118 cm Stenungsund 1996-02-10

"

Precis som jag misstänkte är det mycket sällsynt och sker i extrema väderlägen, inte på sommaren och i Östersjöns ytterlägen så att säga. Alltså antingen uppe i Bottenviken eller nere i Öresund. Och förmodligen ytterst kortvarigt. Östersjön som ett badkar, ni vet.

Jag har (upprört) nämnt det tidigare när jag läste samma uppgifter i media och då gick jag igenom alla mina fiskedagar och kollade.


Men först en bild:

Det här blir ju bara bättre och bättre för så här skrev jag då (14-08-24):

"Nu återkommer samma uppgift i flera media igen har jag sett. Att i sommar har vattenståndet i Östersjön varit ovanligt lågt; en halvmeter lägre än det brukar. Hur kan man påstå det? Som jag ser det är det dels omöjligt och dels är det fel.
För när det är högt här i söder brukar det vara lågt uppe i Kalix och tvärtom. Plus att det här i Karlskrona inte en enda gång har varit så lågt som -50 cm under. Okej, med en viss reservation att jag inte kollat precis alla dagar. Men jag roade mig med att gå igenom och kolla de dagar jag antecknat det. Nämligen mina 16 fiskedagar i sommar med så där 2-4 dagars mellanrum. Jag har hela listan!

-20 -20 -20 +5 +5 +10 +2 -2 +10 0 -10 -10 -10 0 -20 -10 och slutligen idag +20.
 
Ändå har jag skrivit en del fiskedagar att det bara under dagen har det skiftat från när jag började och när jag slutade. För det är ju så det är, här i Östersjön att det hela tiden ändrar sig. I den senaste artikeln jag läste om det verkar uppgifterna vara hämtade från If försäkringsbolag. Förmodligen har en massa grundstötta båtägare skyllt på att det var så lågt vatten att där jag körde brukade det minsann inte finnas några grund i vanliga fall."

Det märkliga är att då stod det att det varit en halv meter under och nu har det plötsligt blivit en hel meter under normalvattenståndet. Är inte det ett lågvattenmärke så vet inte jag vad det är! Ett helt grundlöst påstående om uttrycket tillåts i sammanhanget. Nä, If försäkringsbolag ska man nog undvika. De verkar väldigt lättlurade och har tydligen ingen koll alls. Eller också ska man välja dem... De verkar lätta att så att säga grundlura...

Nu över till dagens fiske.
Som höll på att sluta i katastrof! Jagad av en hel hord vilda tjurar över stock och sten. Och jag som bara hade de tunna andasvadarna på mig! Som inte ger så mycket skydd mot vassa hornspetsar! En klar nackdel!

Nä, glöm det. Jag bara hittar på. Ingen true story det minsta. Det är ju snälla Highland Cattle. Ber om ursäkt. Det är inte ens säkert det är tjurar.

Fast jag vet inte... Tänk om jag hade ärende genom hagen... Tänk om det låg en fin vik där nere... Skulle jag då våga gå igenom flocken? Skulle du? Lyckligtvis behövde jag inte ställas inför det valet. Men så mycket kan jag säga att det går nog betydligt lättare att springa med andasvadare än med neopren. Så extrapoäng till det materialet.

Så till det sista och kanske värsta lågvattensmärket. Dagens fångst:

(När jag fick den råkade det regna extra mycket, därav vattendropparna)

Förutom den här trekilosgäddan som gjorde att jag ändå ägnade några rader åt dagens fisketur. Annars var den en sådan man helst vill glömma och låtsas den aldrig ägt rum. Or was it?

Nja, så här lite i förtroende kan jag säga att dagens mål egentligen var att kolla om det plötsligt börjat vimla av förrymda, eller för den delen, återvändande, tidigare förrymda regnbågar, hit till Ronnebyfjärden. Så idag borde det kanske ha stått "One Size" som flugnamn istället för "Zilverzara". För det var en liiiten fluga jag använde. Svaret på frågeställningen blev i alla fall ett klart NEJ.

Fast när trekilosgäddan högg trodde jag i flera sekunder att det var blank fisk. Men lågvattensmärkesstämpeln för idag är ändå välförtjänt för även med liten fluga borde jag fått fler gäddor. För vädret var helt perfekt för stället och årstiden.

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-10-25 Gädda Ronnebyfjärden 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o regnskurar o hård sydvind 10:00 Nej
 
2014-10-25 Gädda Ronnebyfjärden 0,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o regnskurar o hård sydvind 10:30 Nej
 
2014-10-25 Gädda Ronnebyfjärden 0,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o regnskurar o hård sydvind 11:00 Nej
 
2014-10-25 Gädda Ronnebyfjärden 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o regnskurar o hård sydvind 12:30 Nej På bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions