Väder:

Lite disig och dimmig morgon. Så mest mulet men framåt dagen mer och mer sol.

Vinden var nordlig och i början ganska svag. Den vred sig lite mot nordost och ökade något, senare på dagen.

Vattenståndet höll sig kring normalt.

 

 

 


 

 

 

14-09-12

Torsdag

 

 

Mer vadarprovning idag. Och förstås, ännu mer smågäddor. Faktum är att jag funderar på att komplettera gäddfisket med mer äkta flugfiske. Eller "äkta". Eller jag vet inte om den inställningen kvarstår numer att bara flugfiske efter fiskar med fettfena räknas som äkta. Den generationen kanske har dött ut?

Fast jag har ju i alla år tyckt att gäddflugfiske är precis lika äkta som något annat: jag binder flugor som imiterar fiskens föda och använder flugspö och fluglina så vad är skillnaden?
Förresten är väl det mer än vad laxfiskarena gör. Binder flugor som imiterar laxens föda upp i älvarna alltså. Eftersom laxen inte påstås äta där. Jag menar, de traditionella, gamla, i första hand brittiska laxflugorna liknade väl i princip ingenting. Eller jo, jag vet att en del orangea påstods skulle likna räkor, precis som laxen åt kokta räkor ute i havet. Nu för tiden, tror jag, är det inte så noga hur de binder sina laxflugor.
Fast laxfiske i älvar är inget jag tänker börja med. Det är ingenting för mig. Inte heller flugfiske efter öring i rinnande vatten.
Nähä, men då vet du inte vad du missar, kanske någon säger, det är ju själva flugfiskets essens att presentera en fluga i en vakring i strömmande vatten. Och som öringen hoppar! Det missar du totalt med ditt gäddfiske ute i havet!

Nä! Ha, det gör jag inte alls faktiskt. För det upplevde jag idag. Och då menar jag inte att jag inte missar hoppande fisk:

Jag har nämligen för mig att jag ibland tar med just bilder på hoppande gäddor.

Men inte kan du väl mena att du fiskar efter vakande gäddor i strömmande vatten, ute i havet heller?

Jo, det är absolut vad jag menar!

För här ute i skärgården kan det uppstå tämligen starka strömmar i smala sund eller kring uddar. Det är vid vissa vindar och när vattenståndet håller på att ändras extra snabbt. Och idag, tidigt på morgonen efter en ganska lång promenad genom en skog, när kom jag fram, såg jag det. Det rådde ju en svag, nordlig vind så därför låg havet blankt som en spegel och därför framträdde både själva strömmen och så småningom vaken, extra tydligt.
Först var jag lite osäker på vad det var för sorts fisk som gick där och vakade men enligt uteslutningsmetoden kunde det knappt röra sig om annat än just gäddor. För nu på sensommaren finns det ingen öring här. Inte vad jag vet i alla fall. Och för att just tidigt på morgonen kan man ofta se gäddor virvla i ytan. Det har jag lagt märke till många gånger. Särskilt på sommaren och särskilt när det är tidigt på morgonen och spegelblankt så man inte missar det.

Efter bara ett par kast övergick misstankarna i visshet. Gädda efter gädda tog. Riktigt kul. Ett tag. För det var ju bara smått. Jag landade väl tre plus att jag hade många på. Så jag gick vidare till andra ställen och försökte men utan att få ett enda hugg. Men så fick jag syn på detta:

Aha, en rysk U-båt! Ja, det var ju ett tag sedan sist. Genast föll misstankarna på Putin och ryssarna! Jag vet ju att Putin som ivrig gäddfiskare alltid är på gång för att utspionera mina hemliga gäddvatten. Och nog tyckte jag mig se hur periskop och fullt med ryssar högst upp i själva u-båtstornet riktade blickar och kikare åt mitt håll.
Avslöjad!
Jag tror det är klokt att öka på försvarsbudgeten för Putin skyr inga medel att utöka sina fiskevatten, det är en sak som är säker. Länge har han kastat avundsjuka blickar på min hemsida och snart gör han slag i saken. Jag har nog sett att ryskspråkiga sajter länkar hit. True story!

I alla fall att ryska sajter länkar hit och att Putin är känd som ivrig gäddfiskare som precis som jag, gärna lägger ut gäddfiskefilmer på youtube.
På tal om det så kan jag se på ett ungefär varifrån de flesta besökare hit kommer ifrån. Ja, inte är det många och de flesta är säkert sådana som bara surfar runt och av misstag hamnar här. Det behöver inte ens röra sig om människor utan många är olika botar; alltså sökrobotar eller nätspindlar ute för att fiska (sic!) e-mailadresser eller vanliga adresser. Men en ovanligt flitig besökare är en från "Netherlands Rotterdam, Zuid-Holland". Han (eller hen eller den sökroboten) är väldigt ofta inne och kollar.

Var var jag nu? Jo, äkta flugfiske. Faktiskt funderar jag på att åter börja så smått fiska regnbåge. Alltså inte bara så där en gång om året i Trollemölla utan mer i närområdet och mindre, vanliga så att säga. En aning mer äkta och naturliga. Som det nu är jobbar jag 60% och har en hel del lediga dagar så tid har jag. Det behöver ju inte bli antingen-eller. Då uppstår frågan; var i så fall?
Ska jag åter gå med i klubbvattnet? Köra till Harasjömåla i Olofström?
Problemet är ju att jag måste köra minst ett par, tre mil och till bästa området Harasjömåla är det nog minst 10 mil. Men så finns det faktiskt ett på cykelavstånd minsann. Men hur det är skött vet jag inte... Ja, här behövs lite research och jag får se hur jag gör.

Tillbaka till dagens fiske:

Kom väl tillbaka till strömmen igen efter någon timmes försök på andra ställen. Fast nu på andra sidan strömfåran så att säga. Hugg på hugg och gädda efter gädda. Igen. En var på nära fyra kilo annars bara smått. Det är nog den på bilden ovan.  Men korta och tjocka var flera av dem och således välmående.

Det här med "ställen" kan vara missvisande. Ofta menar jag med det att det är när jag kör bil dit, som ett nytt "ställe" uppstår. För jag kan gå långa sträckor från parkeringen över uddar, genom skogar och så vidare. Säkert kilometervis ibland och ändå blir det samma ställe. Men vad spelar det för roll?
Och på tal om missvisande:

Ibland får jag för mig att försvåra var jag har varit. Som på bilden ovan. Vad det nu skulle vara för vits med att försöka dölja var det finns kilosgäddor. De finns ju i princip överallt. Det skulle i så fall vara att försvåra för ryssen. Putin kan gott själv få gå omkring och leta efter de bästa ställena. Det är ju det som också ligger i tjusningen med detta slags fiske.

Nå, vi får se hur det blir med mer regnbågsfiske. Ibland (för att inte säga ofta) stannar mina projekt i tankarna och blir aldrig sjösatta. En annan sak jag tänkt på flera gånger är att göra en ny flugbindningsvideo och som inte blivit av. Zilverzaran förändras hela tiden. Den följer exakt Darwins teori. Den evolverar. Små, små mutationer inträder. Fast den är inte utsatt för särskilt stort evolutionärt förändringstryck. Grundutseende och grundkonstruktionen kan helt enkelt inte bli bättre. Men lite nya material har tillkommit och jag tror de gamla flugbindarfilmerna är svåra att hitta.  Det måste vara 5-10 år sedan jag gjorde någon ny. Det hade varit bra om det fanns en länk till den på ingångssidan också. Kanske med ryska bokstäver?
Nå, vi får se till vintern. Om det blir en isvinter då förstås.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 07:30 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 07:45 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 08:00 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:00 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:10 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:15 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:20 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 3 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:25 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 3,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:40 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 09:50 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 10:00 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 10:10 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 10:20 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe ett 2 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 10:30 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 11:10 Nej
 
2014-09-12 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Växlande molnighet s-m N 11:20 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions