Väder:

Mulet hela dagen utan minsta solglimt. Några korta, duggregnsliknande skurar främst mot eftermiddagen.

Väldigt lugnt. Bara lite vindkårar mitt på dagen.

 

 

 


 

14-08-30

 

Lördag

 

Godkänt

eller

Många bilder lite text

 

 

 

Så blev den alltså av, årets Trollemöllatur i klubbens regi. Osäkert in i det sista hur det var med vattenståndet i Nedre Dammen men det var fullt godkänt. Bara liiite lägre än normalt. Ironiskt nog kom det cirka 90 mm regn i Malmötrakten dagen efter. På tre timmar. Jätteöversvämningar!

Med fördel kan jag låta bilderna berätta hur det var idag:

Det är ju ett speciellt slags fiske det här. Konstlat går det mycket bra att kalla det. Spelar det någon roll vilken fluga man använder? Ett givet diskussionsämne varje år. Är det bara slump och tur som gäller?
Nej, det är det inte. Även om det är en viktig ingrediens i all slags fiske och kanske här mer än någonsin, kan det inte vara enda förklaringen. Då skulle inte samma personer få mest fisk år efter år.

En sak vad gäller flugvalet alla är överens om är, att det allra viktigaste är att man måste tro på sin fluga. Idag fick jag bägge mina fiskar på samma fluga:

Samtidigt är det förstås på det viset att den fluga man använder oftast är den fluga man får fisk på. Eller?
Nä, för man kan gå bom. Och faktiskt fick jag bägge fiskarna på vak. Den första lyckades jag pricka en vakring och den tog direkt. Den andra tog i närheten av ett vak och förmodligen var det samma. För ser man ett vak innebär det en gratischans om man når dit med en lämplig fluga. Med vak menas här ett äkta matvak av regnbåge. De falska är av småöring eller fisk som bara kör omkring i ytan.

Mycket därför fiskade jag så gott som uteslutande med flytlina och stor nymf. Tog bara några kast på morgonen med sjunklinespöt och en sara.

Sammantaget var det ett väldigt bra fiske överlag. Särskilt i Övre Dammen. Själv brukar jag föredra Nedre till så där 60-40%. Men den levererade betydligt sämre i dag än vanligt. Den hade varit stängd en längre tid och så hade de hållit på och rensat den från sjögräs. Som igår var första dagen den befiskades och det spekulerades om att det skulle vara orsaken.

Ett alldels utmärkt fiskeväder var det. För min del kändes det skönt att redan innan middag fått två fina fiskar. Jag kände flytet. Trodde jag skulle kunna utlösa plan B. Det vill säga om jag fick mina 4 fiskar tidigt, kunna uträtta några ärenden på tillbakavägen när jag ändå var i de krokarna. Men det var det som blev problemet. Jag lyckades inte kroka några andra...
Mitt flyt upphörde.

Men det visste jag inte när den här bilden togs. Därav flinet:

Men fina fiskar var det. Inte bara att de var stora. Det hördes från alla håll hur hela fenor de flesta hade.

Jag är inte aktiv medlem i klubben längre och därför blir det ju lite prat om allmänna förhållanden. Hm... Mer och mer för varje år pratas det om sjukdomar och vilka mediciner folk tar...
Med risk att förolämpa någon tror jag ingen var under 50 år idag. Okej, för ovanlighetens skull var en dam närvarande idag och hon var säkert undantaget som bekräftade den regeln.
Många 55+ och några 65+. Det säger något om sport- och flugfiskets framtid. Även sådana här ställens framtid. Det är både svårt och dyrt här. Det är ingen konst att gå bom trots att dammarna innehåller rikligt med fisk. Problemet med stor fisk är att den vakar sällan. Inte heller hugger de på varje kast. Kanske det skulle vara mer blandade storlekar?
Fast det får ju heller inte vara för lätt så man enbart får exempelvis kilosfiskar...
Nå, tur att det inte är mitt problem.

Jag hade flera chanser på mer fisk. Jag tillbringade nog ett par timmar sittandes på en sten i Nedre Dammen.
Nej, inte den som är på första bilden utan den som är precis vid inloppet till den lilla bäcken från Övre Dammen. Det är stor fördel att sitta ner. Särskilt för mig som är ganska lång. Väldigt bra vid vadningsfiske i havet men klar nackdel här. Man kastar en lång skugga. Oavsett om solen skiner. Nej, en låg profil gör att fisken kommer längre in. Man ser den. Och de kom. Gjorde utfall mot flugan. Kom forsande flera gånger. Men missade. Eller snarare att jag gjorde mothugg för tidigt. En klar nackdel att se när fisken försöker hugga ibland. Men otroligt roligt och spännande.

Mot slutet av dagen däremot, försökte jag samma sak igen men då syntes inga patrullerande regnbågar till.

Blodigt handarbete nere vid rensningsplatsen. Som jag tyvärr inte får återse flera gånger i år. De har ju vissa så kallade fria dagar man kan anmäla sig till men jag fick inga i år. En till i oktober hade jag nog kunnat stå ut med.

Nu gjorde jag mig skyldig till nära nog ett helgerån när jag avbröt fisket en timme innan utsatt tid. Men jag kände inga vibbar att det skulle löna sig för mig den sista timmen. Och visst ångrar man sig i efterhand. Som nu till exempel när jag sitter och skriver det här och tittar på mina bilder:
Fanken vad dum du var! Va? Tänk om de satte igång och vaka! Du har väl helljus på bilen och blir du sömnig kan du väl stanna och ta en promenad!


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-08-30 Regnbåge Trollemölla, övre dammen 4,2 Stor svart nymf Nej nej ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Mulet regnskurar mest lugnt 10:00 Ja På bild
 
2014-08-30 Regnbåge Trollemölla, övre dammen 4,1 Stor svart nymf Nej nej ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Mulet regnskurar mest lugnt 11:00 Ja På bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions