Väder:

Fortsatt lågtrycksbetonat och närmast höstliknande hela den tidigare veckan. Friska till hårda väst-sydvästliga vindar så gott som varje dag. Mest mulet och en hel del häftiga men kortvariga regnskurar.

Idag dock lite mer blå himmel och sol. Den sydvästliga vinden började svagt och blev inte mer än måttlig fram på dagen.

Högvatten upp till 10-15 cm över.

 

 

 


 

14-08-24

 

Söndag

 

Pigga gäddor

 

 

 

Det är ju rent fantastiskt så stora gäddorna verkar bli när man tar en selfie och håller upp en gädda framför sig. Ja, det är hög tid att byta ut sommar-by-linen mot en höst dito. Men sommaren kan förhoppningsvis återkomma hela september om det vill sig väl. Eller illa?
Nä, ingen skulle bli gladare än jag. Hösten kommer nog ändå och jag skulle faktiskt gärna vilja göra några fler båtfiskedagar.

Högvatten idag trots sydvästlig vind. Fast nu tack vare. Eftersom den varat så länge är det fullt även längst uppe i Bottenviken och då blir det högt även här nere. Vilket jag utnyttjade och körde till ett ställe lämpligt så gott som enbart vid högvatten.
Jag är ju ute på vägarna relativt tidigt på morgonen och precis innan jag var framme, hoppade ett rådjur fram och sprang över vägen med ett kid i släptåg. Igen. Fast den här gången på säkert avstånd från bilen som tur var. Mer om det senare.

Här fina bilder på en trekilosgädda:

Även den här är på samma:

 

Plus att det är den som även pryder min by-line.

Det känns bra när man redan från början har fått ihop några användbara bilder. Ungefär som när man fiskar i Trollemölla och får en fisk första timmen. Dagen är räddad. På tal om det har det faktiskt löst sig med årets resa dit. Det hade varit lite bekymmer med både växtlighet och dåligt med vatten i nedre dammen men nu fick jag precis besked att det ordnat till sig. På lördag. Den 30/8.

Roligt och bra fiske överlag idag. Två gäddor krokade jag med linan i handen. Okej, det gör man i och för sig med samtliga men nu menar jag lina utanför spöringarna. En kom farande och snappade åt sig flugan när den låg orörlig och jag höll på att repa ut löslina för att göra det första kastet på ett nytt ställe. Den andra när kastet var slut, flugan hade stannat i vattnet framför mig och jag höll på att påbörja ett nytta kast.

Ett glasögonfodral, ett hopvikt A4-ark (helst baksidan på faktura från internetbaserat sportfiskeföretag men i nödfall kan det gå bra även med andra räkningar) och en blyterspenna. Det funkar utmärkt att hålla koll på statistiken så den blir korrekt:

 

Solen står allt lägre på himlen och jag har upptäckt att man kan få häftiga bilder i motljus och jag experimenterade lite med det idag. Helst ska förstås hela gäddan vara uppe i luften och det kommer nog en dag.

Idag blev det inte bättre än så här:

Så det här med vadarfrågan. Höstens viktigaste val. Vad ska jag rösta på? Vinyl, neopren eller andas? Vilket material har den bästa politiken? Inte så lätt när alla lovar vitt och brett att just de vadarna är de bästa. Men vilket material håller vad det lovar? Vilket innebär den bästa ekonomiska politiken? 
Så varför anordnas det aldrig paneldebatter i TV om det viktiga valet? Va? Varför finns det inga opinionsundersökningar hur folk väljer vadare? Ja, än har jag inte riktigt bestämt mig men snart måste jag.

Ett annat ämne: Jag har läst i media flera gånger något märkligt och helt uppenbart tokigt. Inom mitt specialområde då.
Nämligen att i sommar har vattenståndet i Östersjön varit cirka en halvmeter under det normala. Jag såg det första gången någon gång i juli kanske, där det påstods att just därför ovanligt många båtar gått på grund. När jag läste det då, kollade jag som jag brukar både när nere och uppe i Kalix och nej, inte fanken var det särskilt lågt. Då ryckte jag bara på axlarna åt det och tänkte att, ja, se tidningar.
Nu återkommer samma uppgift i flera media igen har jag sett. Att i sommar har vattenståndet i Östersjön varit ovanligt lågt; en halvmeter lägre än det brukar. Hur kan man påstå det? Som jag ser det är det dels omöjligt och dels är det fel.
För när det är högt här i söder brukar det vara lågt uppe i Kalix och tvärtom. Plus att det här i Karlskrona inte en enda gång har varit så lågt som -50 cm under. Okej, med en viss reservation att jag inte kollat precis alla dagar. Men jag roade mig med att gå igenom och kolla de dagar jag antecknat det. Nämligen mina 16 fiskedagar i sommar med så där 2-4 dagars mellanrum. Jag har hela listan!

-20 -20 -20 +5 +5 +10 +2 -2 +10 0 -10 -10 -10 0 -20 -10 och slutligen idag +20.
 
Ändå har jag skrivit en del fiskedagar att det bara under dagen har det skiftat från när jag började och när jag slutade. För det är ju så det är, här i Östersjön att det hela tiden ändrar sig. I den senaste artikeln jag läste om det verkar uppgifterna vara hämtade från If försäkringsbolag. Förmodligen har en massa grundstötta båtägare skyllt på att det var så lågt vatten att där jag körde brukade det minsann inte finnas några grund i vanliga fall.

Stället idag fordrar att man får gå en bra bit från parkeringen. På tillbakavägen genom skogen, brakade det till och förmodligen samma rådjur från imorse med sitt kid, försvann längre in i skogen. Jag som trodde att den så kallade bockajakten, man hör så mycket om från en del jagande bekanta, hade decimerat beståndet.

Aha... Vänta lite nu... Det är inte bockarna som springer omkring med kid... Det kan ju förklara saken.

Här förresten en bock som sökt skydd för ivriga jägare i en hage:

 

Då så... Inga jättebjässar idag. Heller. Men ändå en välfylld tabell jag är nöjd med. Men till nästa gång kanske jag får nöja mig med en enda fisk i journalen och vara glad över det.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 06:30 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 1 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 06:40 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 3 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 07:00 Nej  Med på tre bilder
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 07:30 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 08:20 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 08:30 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 08:40 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 08:50 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 09:00 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 09:10 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 09:20 Nej
 
2014-08-24 Gädda Högvattenställe 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 S-m SV mest sol 09:30 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions