Väder:

Otroligt växlande. Åskmolnen kom och gick. Ibland blå himmel och het sol och ibland moln och regn.

Likaså vinden. Ibland hård och ibland bara svag. Huvudsaklig riktning; sydväst.

Vattenståndet började på minus 24 men steg något under dagen.

 

 

 

 

14-08-13

 

Onsdag

 

Awesome bildmaterial

 

 

Så är det att ibland blir det dåligt med bilder och ibland bättre. Precis som själva fisket, för att inte tala om vädret. Jag hade väl ett dagboksblad för lite sedan när jag knappt fick en enda hygglig bild och nu bara vimlar det av dem.

Jag är ju förtjust i himlaspel och här är ett med månen:

Ändå är det de missade bilderna man (jag) grämer sig mest över. Stod väl och kastade när jag upptäckte att det rörde sig precis vid vattenbrynet kring några strandstenar en 10-15 meter bort. Någonting gick ner i vattnet och jag såg något som verkade simma. En fågelunge? En snok? Nej, någonting annat.
Åh, det där kan det bli en bra bild av, tänkte jag. Just då började det regna. Och med alla svarta moln på himlen och blixt och dunder i fjärran kunde det bli ösregn vilken sekund som helst och därför drog jag loss den hopknölade regnjackan jag hade i fiskevästens ryggficka. Jag brukar se till att en flik sticker upp så jag inte behöver gå iland och ta av mig fiskevästen för att ta på regnjackan. Så typiskt:
Precis när jag hade bägge händerna upptagna med spöt, reda ut regnjackan och ta på den, gick den här minken, som jag tror det var, upp på land igen. Och gick helt lugnt snett emot mig på en stenhäll. Precis på lagom kameraavstånd!  Jag tror inte den såg mig. Jag skyndade mig men fick inte fram kameran förrän den försvunnit utom synhåll uppe i skogen.

Det hade kunnat bli en fin-fin, lite ovanlig bild för den självutnämnde naturfotograferingsexperten.

Så här såg det ut ibland:

Vackert och majestätiskt så det förslog. Det blixtrade och mullrade. Jag tänkte på bilder jag sett just med fina blixtar på. Hur gör man? Antingen är det slumpen för man hinner inte reagera och knäppa när man ser en. Eller använder man den här sekvensbildtagandet och litar på turen.

Vilket helt osökt leder mig över till hur man tar bilder på hoppande gäddor. Här en på gränsen till legendary:

Till skillnad mot blixtar som man inte i förväg kan veta exakt när de tänker uppstå, vet ju jag exakt när gäddan tänker hoppa och knäpper då. Här råkade några morgonsolstrålar kontrastera med de svarta molnen på andra sidan himlen och skapa en fin konstnärlig ljuseffekt.

Lite allmänt om fisket idag: Som igår hade det blåst kuling mest hela dagen. Sydvästlig sådan. I flera dagar förresten har det varit väldigt växlande med blåst och åskskurar men ändå väldigt varmt när väl solen kommit fram. Absolut inget läge för båtfiske de dagar jag varit ledig. Så idag blev det att packa in mina för små vinylvadare i bilen och köra till ett typiskt vinterfiskeställe och hoppas på det bästa. Ett ställe bra efter långvariga sydvästliga vindar. Men hur det skulle vara idag, mitt i den hetaste sommaren i det så kallade mannaminnet, hade jag ingen aning om.  
Trevligt, utomordentligt trevligt är betyget den här fiskedagen får. Eller snarare fiskemorgonen, en liten bit in på förmiddagen.

Här en mer traditionell hoppbild utan några egentliga överraskningar:

Ju mer jag tänker på de där så kallade andas-vadarna, desto idiotiskare tycker jag de är. Gör ett test. Väldigt enkelt nu den här extravarma sommaren. Gå eller jogga tills du blir svettig. Ordentligt genomblöt.  Kolla sedan var svetten finns. På under- eller överkroppen?
Min erfarenhet och jag hoppas jag är någorlunda normal rent anatomiskt sett, är att svetten dryper enbart från överkroppen. Ju högre upp desto mer svett. Lite märkligt kan man tycka när det är kroppens största muskler som stått för det mesta arbetet; nämligen benmusklerna.
Men inte så märkligt om man betänker varför vi svettas. Inte ur evolutionär synvinkel. Inte när vi började vår bana som jägare-samlare i Afrika. För vilken viktig kroppsdel eller snarare organ var det viktigt att inte låta börja koka?
Skallen med sin hjärna förstås. Därför är det en evolutionär fördel att försöka svalka av blodet närmare hjärnan än längre bort.
Därför borde underdelen av vadarna bestå av neopren och överdelen av andasmaterial. Fast jag tror att den där andaseffekten är grovt överdriven och mer en reklamgrej men det är en annan historia.

Nu över till avdelningen för oväntade strandfynd:

Här en förlorad bräda av något slag. Eller board bör det väl kallas. Windsurfing? Där den ligger är det så svårframkomligt från landsidan att jag tror den är uppspolad på stranden under någon period med högvatten och nordliga vindar. Den kan återfås mot beskrivning. Eller jag kan säga var den ligger.

Hm... Som idé betraktad är den kanske så där...

Till sist en hoppande-gädd-bild jag tror är svår att överträffa. Både awesome och legendary:

Jag pratar förstås enbart om mina egna bilder och min egen förmåga.
 
Nu för tiden tror jag det finns, ja, jag vet inte, hundratals kanske, fiskebloggar med folk som tar bilder och skriver om sitt fiske och jag har ingen alls koll på de allra flesta av dem. Förmodligen bara vimlar det av gäddor som hoppar högre och plaskar värre än här.

Jag fick en till men den hoppar jag över. Trots att den gäddan hoppade allra högst.  Enough is enough eller måttet måste bli rågat någon gång.

Tidpunkten för mitt Trollemöllabesök närmar sig. Men jag hör lite oroande rykten därifrån att allt inte är som det ska. Förhoppningsvis är de överdrivna eller att det hinner ordna upp sig. Och än är det cirka fjorton dagar kvar tills jag ska dit.

Inga stora gäddor idag men vem bryr sig när fisket var så både oväntat och otroligt bra ändå. Med bra menar jag som så ofta, roligt.

Exakt vilka gäddor som kom med på bild idag, minns jag inte.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 06:30 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 06:45 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 07:00 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 07:45 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 08:15 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 08:30 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 09:00 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 10:00 Nej
 
2014-08-13 Gädda Vinterfiskeställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Väldigt blandat 10:45 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions