Väder:

Det hade nog regnat lite under natten. Tidigt på morgonen tämligen frisk, nord-nordvästlig vind. Alltmer växlande molnighet och faktiskt avtagande vind.

Lätt högvatten kring plus 5 cm.

 

 


 

 

 

14-06-20

 

Fredag även kallad Midsommarafton

 

Vada i Vinyl

 

 

 

Jepp, tillbaka till det riktiga fisket. Kungen av fiskesätt. Det bästa. Det roligaste. Där man kommer allra som närmast både naturen och fisken. Man blir liksom ett med dem. Man tar kontroll och bestämmer själv och hystas inte runt i bräcklig farkost, ett rö för vind och vågor och trilskande motorer.

Ja, mer mitt i naturen kan man knappt komma; kolla:

Och heller inte mer mitt i sommaren förresten. Midsommarafton. Klart man ska ut och fiska då. En gammal fin tradition jag brukar hålla i helgd. Jag visste att jag varit ute förra året och att det varit bra fiske men att jag glömt detaljerna. Så jag ska kolla bakåt. En jättefördel med fiskedagbok faktiskt. Vänta lite...

Oj, det var riktigt imponerande! Allt var så mycket bättre om man jämför mot i år. Nu menar jag resultatmässigt. Inte kulighetsmässigt eller hur-härligt-det-är-mässigt. I år var det betydligt sämre med gäddorna. Idag blåste det ganska mycket men tydligen ännu värre förra året. Då blev det midsommardagen; idag aftonen.

Det tog ovanligt lång tid idag för första gäddan. När den äntligen högg hade jag redan fiskat i över två timmar och på, i mitt tycke, betydligt bättre områden.
Men den bjöd i alla fall upp till lite midsommardans om det hade varit en majstång där i mitten:

Idag blev det också premiärdoppet för mina nya vinylvadare. Och nja... Njää... Kanske... Blandat intryck.

Först och främst var det väldigt svårt att hitta några överhuvud taget. Som jag nämnt kollade jag först ute på Kamms här i stan men där såg jag inga. Så vände jag mig till nätet och sökte. Hittade bara på ett ställe; nämligen El-Ge-Fiske. Där tvekade jag ett tag över storlekarna. De största de hade var nämligen i skostorlek 45. Helst hade jag velat ha åtminstone 46 och bäst 47. I vanliga skor brukar 44 passa bäst. Det är det värsta med näthandeln att man inte ser vad man får. Svårt att prova. Men de var ju inte så dyra och så skulle jag ju ha dem just för sommarfiske då man inte behöver ha så mycket under eller så många par sockor så jag slog till.
Och ja, de är i minsta laget. Men jag kom lätt i själva stövlarna och det var ju huvudsaken. Däremot kunde jag inte fästa hängslena. De var för korta. Eller kanske jag var för lång. Jag gjorde en provisorisk fästanordning med ett bälte så jag inte skulle tappa byxorna. Jag kunde inte heller ta långa kliv eller böja mig djupt. Men, tänkte jag, jag måste ju prova i skarpt läge först. Och det funkade hyggligt.

Men! Jag hade ju inte limmat på en handduksupphängare än. För löslinan. Och jag märkte hur svårt beroende av den jag blivit. Ofta sökte sig handen dit för att lägga upp en slinga fluglina.
Men där var ju tomt. Mycket irriterande.

Så här fick jag lösa problemet:

Fungerade hjälpligt. Till nästa gång ska jag ha limmat på en handduksupphängare. Fördelarna med vinyl är uppenbara: De är tunna och därmed lätta. Lätta att ta med sig i båten. Och inte minst lätta att ta på och av sig. De går heller inte så långt upp på bröstet som neoprenvadarna gör vilket är en fördel nu på sommaren.  Men visst får jag se upp så jag inte vadar för djupt. Men det är sällan jag gör det. Sällan djupare än det som skåningarna med ett välfunnet uttryck benämner "koddadjupt". Exakt vad det syftar på kanske vi inte ska gå in på i detalj. Men så mycket kan sägas att det inte är applicerbart på exempelvis Sussi.

Trots en 16-17 grader i vattnet kändes det svalt om benen. Men inte så det störde och man vande sig. Jag hade långkalsingar och jeans under och det bör räcka.

Tillbaka till själva fisket:

Här en gädda som försöker sig på "Små grodorna".

Tre gäddor i måttlig storlek tycker jag ändå är ganska godkänt så här mitt i sommaren. Särskilt med tanke på att det är väldigt ont om ställen det går att fiska landbaserat nu i sommar- och semestertider. Förresten såg jag en stor gädda. Eller stötte på är bättre ordval. Och eftersom jag kom så nära att jag nästan snubblade över den tolkar jag som att den sov djupt. Mitt i tång och framför allt andra alger. Visst kastade jag efter den ett bra tag men blev inte det minsta förvånad eller besviken över att den inte brydde sig. Hur stor?
Någonstans mellan 5-8 kg, absolut.

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-06-20 Gädda Ja, inte på Hebriderna i alla fall 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig NV 08:00 Nej  På hoppbild
 
2014-06-20 Gädda Ja, inte på Hebriderna i alla fall 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig NV 08:30 Nej På hoppbild
 
2014-06-20 Gädda Ja, inte på Hebriderna i alla fall 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina Vxl moln, måttlig NV 09:00 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions